Aktuális

Egymásért és a fociért rajongtak az Ihász fivérek

Gergely Gábor

2019. február 2. szombat 09:00

Soha nem veszekedtek egymással. A két Ihász fiú, a focista Kálmán és a zenész   Gábor rajongásig szerette egymást. Százezrek kedvencei voltak, csütörtök óta újra együtt rúgják a bőrt az égi focipályán.

Ihász Kálmán kiemelkedő alakja volt a Vasas labdarúgásának. Tizenkét éves korától a visszavonulásáig, 1974-ig szolgálta a klubot, másik egyesület­ben soha nem rúgta a labdát.  

Gábor szintén szerelmes volt a fociba, mi több, bátyja szerint tehetségesebb volt, mint ő, aki többszörös magyar bajnok, válogatott játékos és olimpiai aranyérmes lett. Ihász Gábor a sportban is sikeres lehetett volna, de karrierjét derékba törte egy akkoriban még életveszélyesnek tartott, ma már biztonsággal gyógykezelhető szívelégtelenség.

– Emlékszem, Gabika nagyon nehezen viselte, hogy nem futballozhat tovább – nyilatkozta korábban lapunk munkatársának az olimpiai bajnok. – Nem igazán fogta fel, hogy nem lehet válogatott labdarúgó, mert csak ez a cél lebegett a szeme előtt. Mondta is, meglátod, Kálmán, találkozunk még az öltözőben. Beváltotta az ígéretét, tanulni kezdett, és sportmasszőr lett, természetesen a Vasasnál.

Ihász Kálmán első élvonalbeli mérkőzését 1958-ban játszotta a piros-kékek szerelésében. Hátvéd volt, de az edzők szinte minden poszton számíthattak a gyors, kétlábas, kemény, de mindig sportszerű játékosra.

Ahogy az idősebb testvér a fociban, úgy az öccse is egyre feljebb kapaszkodott a ranglétrán, csak Gábor a zöld gyepet a színpadra cserélte. Autodidaktaként megtanult gitározni és zongorázni, utánozhatatlan stílusával és slágereivel hamar a közönség kedvence lett. Már befutott énekes volt, amikor elkottyantotta: hiányzik neki a foci, a stadion és a szurkolók.

– Nagyon élvezem, amikor kiállok a színpadra és énekelhetek – nyilatkozta egyszer. – De ha a telt házas stadionban futhatsz ki a pályára, az semmihez sem hasonlítható. Szerencsére megadatott azért, hogy százezer ember előtt lőjek gólt, ugyanis a SZÚR-on ennyien voltak a Népstadionban. Persze olimpián nyerni, az egy másik „kávéház”.

Kálmán részese volt a nagy diadalnak. Tokióban olyan társakkal, mint Bene, Farkas vagy Novák állhatott a dobogó legfelső fokára az olimpián.

– Ha Kálmán játszott előttem, biztonságban éreztem magam – em­lékezett csapattársára Szent­mihályi Antal, a válogatott kapusa. – Megbízható, pontos és hihetetlen munkabírású futballista volt, nem csoda, hogy Lakat Károly csapatából ki­hagyhatatlan volt.

Mészöly Kálmán, Farkas János és Ihász Kálmán egyszerre búcsúzott a labdarúgástól 1974-ben.

– Telt ház előtt játszottunk, a nézőket még a futópályára is beengedték a Fáy utcai stadionban – emlékezett Mé­szöly Kálmán. – Mi hárman elválaszthatatlan barátok voltunk a pályán és a pályán kívül is. A Vasasban hátul mi elintéztük az ellenfél tá­madóit, elöl pedig Farkas Jancsi mattolta a kapusokat. Jó volt együtt játszani, soha nem felejtem el a szép időket.     

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: bombameglepetés – Izland feltörölte a padlót a franciákkal!

ripost.hu

Kiadták a riasztást: mutatjuk, hol fog szakadni a hó ma is

life.hu

Heti horoszkóp (24-30.): Vágj bele bátran a csoda megalkotásába

mandiner.hu

Márki-Zay szerint csak műbalhét csaptak, amikor a „Fideszben lévő zsidókról” beszélt

bama.hu

Más pénzét költötte: talált bankkártyával fizetett egy pécsi férfi

origo.hu

A tudósok szerint megvan a szuperélelmiszer, ami véget vethet az éhezésnek

vg.hu

Egy nap alatt több mint kétmillió új fertőzöttet azonosítottak

mandiner.hu

Kizárták az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikót

life.hu

Új, az eddigieknél is fertőzőbb koronavírus-variánst azonosítottak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet