A szálka ellensége: az ecet

A szálka ellensége: az ecet

halak
PUBLIKÁLÁS: 2019. február 24. 12:30
Bors

Az egyik legjobb alapanyag az életmódváltás alatt a hal. Mégis sokan tartanak tőle, leginkább a megbújó szálkák miatt. Haltémában az egyik leghitelesebb embertől, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójától, Lévai Ferenctől kértünk „halügyi praktikákat”. Ő elsősorban a pontyra szavaz.

– Filézzük ki, irdaljuk be, majd ezután pároljuk vagy süssük meg zsiradékban! Marinálhatjuk is, talán annyi liszt nem árt. A kirántott pontypatkókat tegyük bele jó ecetes, krumplis, hagymás lébe, úgy egy napra. Ezt követően biztosak lehetünk benne: csak a nagy keresztszálkák lesznek benne, a többit az ecet mind fel fogja oldani, így örömmel falatozhatjuk a finom fogást – magyarázza Lévai Ferenc. – A másik favoritom a harcsa. Roston, egészben és filé­ben is szenzációs. Szálka nincs benne. A titok: hagyjuk sóban állni egy kicsit, hogy átjárja, és kicsapja belőle a vizet. Tegyünk rá zöldfűszereket, és ha például natúr filét készítünk, a végén locsoljuk meg citromlével! Némi salátával, grillezett vagy párolt zöldséggel nem is kaphatnánk egészségesebb fogást. Megéri kipróbálni.

Bátran fogyasztható halak

Pisztráng – Ha lisztbe forgatva vagy bő, forró olajban megsütjük, akkor a gerincét kivéve az egész hal megehető, mert a sütés  során az apró szálkák ropogósra sülnek. Fagyasztott ára: 3200-4000 Ft/kg

Ponty – Fagyasztott ára: 2400-3000 Ft/kg

Lazac – Drága, de isteni- Fagyasztott ára: 5000-7000 Ft/kg

Afrikai harcsa – Íze kevésbé karakteres. Fagyasztott ára: 2000-3000 Ft/kg

Süllő/Fogas – A gerinc kiemelése után bátran ehető. Fagyasztott ára: 5600- 6500 Ft/kg

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.