Aktuális

A magyarnak a legdrágább a bankszámla

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.02.11.

A keresetéhez képest a magyar fizet a legtöbbet a bankjának az Európai Unió polgárai közül. Alsó hangon is 12 ezer forintot vesz el tőlünk egy évben kezelési költség címszóval a pénzintézet.

Forrás: Thinkstock

Ha csak minimálbért keres valaki, akkor is ezer forint felett fizet havonta a bankjának a folyószámlája kezeléséért. Ez a Magyar Nemzeti Bank kimutatásából derült ki. Eszerint a minimálbéresek havonta átlagosan 1039 forintot „hagynak ott” a banknak, azaz a fizetésük 1,13 százalékát. Eközben a franciák csak a bérük 0,18 százalékát, átlagosan 622 forintot, és ez a szám nem változik átlagkereset esetén sem.

Nem úgy nálunk: bár az átlagkeresetből már csak annak 0,56 százalékát viszi el a pénzintézet, a nagyobb összeg miatt a számlakezelésért levont összeg már 1211 forint. Egy évben tehát legalább 12 ezer forintjába kerül a magyarnak a folyószámla fenntartása, és ebben nincsenek benne a plusz- költségek, például a havi kettőnél több pénzfelvétel vagy a nagy összegű átutalás. 

– Ahogy minden piac, úgy a bank is profitérdekelt. Ha valakinek például 100 ezer forint a jövedelme, és ez minden hónapban megérkezik a bankszámlájára, akkor akár nulla forintos bankszámlához is tud jutni. Ám abban az esetben, ha valaki 15–20 éve ugyanannál a banknál van, valószínűleg 1400–1500 forintos havi számlaköltséggel fog szembesülni, ugyanis a bank is látja, hogy az ügyfele nem költségérzékeny – magyarázta a Borsnak Sándorfi Balázs, a bankmonitor.hu ügyvezetője. Azt mondja: a magyarok nem fordítanak kellő figyelmet a dologra, csupán az ügyfelek öt százaléka vált rendszeresen bankot, hogy elkerülje a pluszki­adásokat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek