Városi legenda - Öt másodpercig tiszta marad a leejtett étel?

Városi legenda - Öt másodpercig tiszta marad a leejtett étel?

étel
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 28. 09:30
<p>Már Dzsingisz kán is foglalkozott vele, hogy mennyi ideig ehető meg a földdel érintkező étel, és a mai napig sokan hisznek az öt másodperces szabályban: ha leejtés után hamar felkapjuk, nyugodtan megehetjük.</p>
H. R.

Dzsingisz kán mongol uralkodó megszabta, hogy a földön tárolt ételeket biztonsággal csak öt órán belül lehet elfogyasztani. Később kialakult egy hiedelem, miszerint ha öt másodpercen belül felkapjuk a lehullott falatot, az még ehető és nem szennyezett. A legenda eddig tudományosan nem volt bizonyított, de a Rutgers kutatói utánajártak. 

Minden esetben beszennyeződik

Az intézmény munkatársai azért döntöttek úgy, hogy megvizsgálják ezt a hiedelmet, mert nagyon sokan arra hivatkoznak: a baktériumoknak időre van szükségük az új tárgy beszennyezéséhez. Bár a téma egyszerűnek tűnhet, a vizsgálatokkal két évet is eltöltöttek.

– Szilárd tudományos eredményekkel akartuk alátámasztani a kutatást – mondta Donald Schaffner élelmiszer-professzor, a kísérlet vezetője.

A teszteket nem csak öt má­sodperc eltelte után végezték el. Megvizsgálták azt is, mennyi fertőzés kerül a leejtett ételekre egy, harminc másodperc és öt perc elteltét követően. A mérések minden esetben mutattak ki bacilusokat az élelmiszereken. Az el­telt idő az eredményeket csak annyiban befolyásolta, hogy minél tovább van a földön a tárgy, annál fertőzöttebbé válik.

Szőnyegről kevesebb bacilus tapad meg

A kutatók azt is megfigyelték, számít-e, milyen felületről vesszük fel az ételt. Négy különböző felületen végeztek tesztetek. Baktériumokkal beszennyezett rozsdamentes acélra, csempére, fapadlóra és szőnyegre is helyeztek el különféle élelmiszereket. A kapott mérések szerint a legártalmatlanabbnak a szőnyeg bizonyult. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a felületek érdessége, simasága hatással van a bacilusok átterjedésének mértékére. Az étel minél kisebb felületen érintkezett a fertőzött kö­zeggel, annál kevesebb baktérium volt kimutatható. 

Négy különböző élelmiszerre is tesztelték a teóriát. Görögdinnyére, kenyérre, vajas kenyérre és gumicukorra. A legtöbb baktériumot minden esetben a gö­rögdinnyén találták. Ez azzal magyarázható, hogy a baktériumok szaporodásának kedvez a nedvesség. Tehát minél lédúsabb, nagyobb nedvességtartalmú az étel, annál nagyobb mértékben szennyeződik.

A háziorvos nem javasolja a mohóságot

A háziorvos nem javasolja, hogy bármit megegyünk, amit a földről vettünk fel. Inkább dobjuk ki az adott falatot, vagy ha van rá le­he­tőségünk, távolítsuk el a szennyeződéseket. 

– A valóságban nem létezik ilyen szabály, ami már volt a földön, nem szabad megenni. Per­sze ideális esetben, ha tudjuk, frissen fer­tőt­lenítettük a fe­lü­letet és semmi szennyeződés nem ke­rül­he­tett rá, kisebb a fertőzés esélye, de ritkák az ilyen helyzetek. In­kább az a jellemző, hogy nem tud­juk, milyen szennyeződés ke­rül­hetett a földre, mielőtt leejtettük az ételt. Jobb, ha a felvett élelmiszert meg­­mos­suk, mielőtt elfogyasztjuk, vagy tá­vo­lítsuk el a bepiszkolódott felületet – ta­nácsolja dr. Bense Tamás családorvos, aki szerint az sem segít, ha lefújjuk az ételt, sőt ez azonban a leg­rosz­szabb, amit tehetünk.

– A száj sem ste­­ril, ezért az sem se­gít, ha lefújjuk, mert ilyenkor nyál is kerül a felvett ételre. Ezzel csak rontunk a hely­ze­ten, mert ha a nyálkahártyánkon fer­tő­zés telepedett meg, akkor az is rákerül az élelmiszerre – figyelmeztet Bense. 

Mindenhol ott vannak

Valójában a levegő is tele van baktériumokkal. Átlagosan az otthonunkban kilencezer különböző mikroszkopikus élőlény kering körülöttünk, ezek közül hétezer baktériumfaj, amikkel folyamatosan érintkezünk. Hozzáérnek a bőrünkhöz és be is lélegezzük őket, de ezek közül szinte az összes ártalmatlan. Az egészséges emberi immunrendszer megtanult ezek ellen védekezni, sőt egyes bacilusok nélkül élni se tudna a szervezet.

Ezzel szemben a padlóra, szőnyegre, aszfaltra fertőző lények is kerülhetnek, amikkel már nem képes megküzdeni a szervezet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.