Aktuális

Szmog ellen nem segít a maszk

B. B. A.

Létrehozva: 2019.01.15.

Már lassan a csapból is az folyik, hogy a magas szállópor-koncentráció miatt rengeteg betegségnek vagyunk kitéve. Mekkora a veszély?

Szívbetegséget okoz

A levegőhigiénés index alapján még tegnap is veszélyes volt a levegő minősége a borsodi Putnokon, Miskolcon egészségtelen, míg Kazincbarcikán és Sajószentpéteren kifogásolt. A légszennyezettség rövid távú hatásai mellett sokan nem is gondolnak arra, hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek. Ilyen például, hogy az immunrendszert gyengíti, a központi idegrendszer megfelelő működését is befolyásolhatja, de akár rákot, szívproblémát is okozhat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) saját, és az Egészségügyi Világszervezet számításaira hivatkozva megállapította, évente 8–10 ezer ember veszti életét a rossz levegő miatt Magyarországon.

– A szállópor elsősorban iszkémiás szívbetegségek kialakulásához vezet, azaz a szívizom elégtelen vérellátása következik be. Az ebből adódó halálesetek közel húsz százalékáért felelős a rossz levegőminőség, mivel hozzájárul például a tüdőrák kialakulásához is – mondta el a központ illetékese a Borsnak.  

Védekezhetünk ellene?

A lapunknak nyilatkozó klinikai immunológus, prof. dr. Nékám Kristóf szerint ezek a számok nem azt jelentik, hogy egy makk egészséges ember csak azért, mert légszennyezettség van, nyomban beteg is lesz.

– Azt nem lehet kimondani, hogy ha valaki egy szennyezett településen lakik, akkor annak az lesz a következménye, hogy öt évvel hamarabb hal meg. Nem egyes személyekre lebontva vizsgálják, hanem általánosságban – mondta el a doktor, aki belgyógyász és klinikai farmakológus is egyben.

A szakember arra is válaszolt, hogy érdemes-e ezekben az időszakokban masz­kot viselni az utcán?

– Egy nemrég elvégzett, külföldi vizsgálatból kiderült, hogy ezeknek a maszkoknak szinte semmilyen hatásuk nincsen. Én nem hiszem, hogy a hazánkban forgalmazott maszkokat megvizsgálták a tekintetben, hogy mit eresztenek át és mit nem. Sajnos az egyéni védekezés nagyon nehéz. Szerintem társadalmi összefogásra lenne szükség – mondta el.

Ludas a tiltott anyag

Télen az úgynevezett London-típusú szmog miatt – amely a fűtés miatt alakul ki – nem érdemes nagy levegőt vennünk. Nevét onnan kapta, hogy az angol fővárosban 1952 decemberében öt napon keresztül füstköd borította a várost. Azon a héten négyezerrel több ember halt meg, mint máskor ugyanebben az időben. A szmogot – főleg télen – elsősorban az okozza, hogy tiltott anyagokkal is tüzelnek. A Greenpeace szerint rengetegen dobnak a kályhába műanyag hulladékot, ruhát, cipőt, autógumit. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek