Aktuális

Pókháló miatt nincs áram a Balatonnál

P. Zs.

Létrehozva: 2019.01.14.

Évek óta rendszeresek az áramkimaradások a Balaton északi partján nyári hajnalokon. Az áramszolgáltató egyik lelkes munkatársa jöhetett rá, mi áll a rejtély mögött.

Szinte az országban mindenütt, de a Balaton északi partján különösen bosszantó és rejtélyes, mitől vannak évek óta rendszeres áramkimaradások. Most az áramszolgáltató egyik lelkes dolgozója derített fényt arra, mi okozza ezeket.

– Vonalgazda lettem 2011-ben, s az az egyik fő feladatom, hogy a hozzám tartozó vezetékszakaszok hálózatfejlesztési és karbantartási munkáit vezessem. Már az első munkanapomon rövidzárlatot vettem észre a 132 kV-os hálózaton – mondja Katona Imre. Szerelő kollégái szerint a probléma már sok éve fennállt, de senki sem találta az okot. – Engem hajtott a kíváncsiság, és meg akartam fejteni a rejtélyt – tette hozzá a veszprémi áramhálózati üzem fejlesztési munkatársa.

Imre éveken át figyelte a jelenséget, adatokat gyűjtött a hálózatról. Rájött, hogy a múló zárlatok többsége nyári hajnalokon jelentkezik, olyan helyeken, ahol nincsenek fák vagy házak, vagyis többnyire réteken, szántóföldeken történik.

– A legtöbbet az Aszófő–Keszthely szakaszon találtam: 2006 és 2018 között több száz múló zárlatot – magyarázza Imre.

A szakember már éppen feladta volna a kutakodást, amikor megtudta, nem ő az egyetlen, akit hajt a probléma megoldása. Pécsen is elkezdtek ugyanis kutatni, méghozzá a Budapesti Műszaki Egyetemmel együtt, és arra jutottak, hogy pókháló is állhat a háttérben. A szigetelők felületén ugyanis megtapadnak a szálló pókok ökörnyálnak is nevezett szálai, azokon pedig a hőmérséklet-változás hatására keletkező vízcseppek, ami áramkimaradásokhoz vezethet. A pó­kokat ezért most laborban vizsgálják tovább, Katona Imre pedig – amíg nem sikerül száz százalékra bizonyítani, hogy a pókok a ludasok – egy póktaszító módszerrel kísérletezik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek