Még a hagymaszagot is megszünteti - több mindenre jó az asztali só, mint hitte!

Még a hagymaszagot is megszünteti - több mindenre jó az asztali só, mint hitte!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 28. 12:00
<p>Biztosan nem gondolta volna, hogy mennyi mindenre használható a só. A konyhában, a fürdőben, és fertőtlenítésre is alkalmazható.</p>
Bors

Eltünteti a penészt és fertőtlenít is 

Bármit is teszünk, a fürdőszobai függöny is elhasználódik, elszíneződik egy idő után, de a penész is könnyen megtámadja az anyagot a folyamatosan párás környezetben. Ha új árnyékolót vásárol, öblítse ki sós vízben, mielőtt feltenné a helyére. Ezzel a trükkel megakadályozhatja, hogy penészedjen vagy elszíneződjön az anyag. 

* * *

Koszmentes lesz a sóval a vasaló 

Egy textilre szórjunk sót, majd állítsuk a legnagyobb fokozatra a vasalót. Párszor húzzuk át a meleg eszközt a kristályokon. A meleg fellazítja, a só pedig szépen leszedi a koszt a vasaló talpáról.

* * *

Gyerekbiztossá teszi a festéket 

Ha van otthon ételfesték, só és liszt, akkor könnyedén készíthetünk a gyerekeknek festéket. Egy tálban keverjünk össze egy bögre lisztet és ugyanennyi sót, öntsük fel egy bögre vízzel és már mehet is bele az ételfesték. Így tökéletesen kenhető festéket készíthetünk.

* * *

Nem fröcsög tőle az olaj

Ha olajban sütünk, akkor a végén biztosak lehetünk abban, hogy a tűzhelyet és a csempét alaposan le kell takarítani a szétfröcsögött cseppek miatt. Hogy ezt elkerüljük, a melegedő olajba tegyünk egy kis sót, ez megakadályozza, hogy szétfröcsögjön. 

* * *

Szagtalanítja a büdös lábbelit

Nagyon jól elveszi a szagokat akár a cipőből is. Tegyünk sót egy kisebb tasakba, majd mehet éjszakára a cipőbe. Reggel, amikor újra felvennénk a lábbelit, már biztosan szagtalan lesz. Ezt ismételjük meg minden este, hogy teljesen bűzmentes legyen a bakancsunk vagy a csizmánk. 

* * *

Tisztítja a mosogatót 

A citromlé és a só keveréke kiválóan alkalmas arra, hogy megtisztítsuk vele a rozsdamentes acél mosogatót. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a vegyszeres tisztítószerek használatát. 

* * *

Hagymás kézre is jó 

Ha sok vörös- vagy fokhagymát pucoltunk meg, akkor a nedves kezünkre szórjunk két csipet sót, majd alaposan dörzsöljük össze. A szemcsék eltüntetik a kezünkről a hagyma szagát, nem érezzük még napokig.

* * *

Megszépíti az edényeket

A már régóta használt rézedények egy pillanat alatt újra csillogóak lesznek, ha egy kanál sót és ecetet összekeverünk. Ezzel a masszával alaposan dörzsöljük át a fémet, majd bô vízzel mossuk el. Az edény olyan lesz, mint új korában. 

* * *

Poroltó helyett is használható

Ha valamilyen zsiradék meggyullad főzés közben, akkor egyszerűen szórjunk rá sót. Ez elzárja az oxigén útját, és mérsékli a lángokat. Éppen ezért jó ötlet, ha főzés közben mindig tartunk a tűzhely mellett valamennyit.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.