Igazi különlegesség! Lapátorrú tokhal akadt horogra

Igazi különlegesség! Lapátorrú tokhal akadt horogra

pecás
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 31. 09:30
Nem mindennapi halat fogtak szegedi horgászok. A pecások egy úgynevezett lapátorrú tokot akasztottak meg, amely igencsak rendkívülinek számít Magyarországon.
R. K.

A szegedi Lencsés horgásztóból egy úgynevezett lapátorrú tok akadt a minap néhány helyi pecás horgára. Először nem is hittek a szemüknek, ugyanis korábban még sosem láttak hasonlót, főként, hogy a fárasztásnál valójában pontyra számítottak – írja a Délmagyarország napilap.

Farkas István két társával egy 11 kilós lapát­orrú tokhalat emelt a partra. Gyorsan készítettek is egy fotót vele, de sporthorgászokról lévén szó, percekkel később vissza is engedték a vízbe.

A fajta eredetileg Amerika leghosszabb folyójában, a Mississippiben őshonos, de Kelet-Európában, többek között nálunk is betelepítették már néhány mesterséges tóba, ahonnan egynéhány példány a Dunába és a Tiszába is kiszökött.

Az Aranyponty Zrt. tulajdonosa, Lévai Ferenc szerint a szokatlan kinézete ellenére egyáltalán nem kell tartani a toktól.

– Egy porcos-vértes halról beszélünk, ilyenek a cápák is. Fontos, hogy áramló vízben tartózkodjon, csak így juthat folyamatosan oxigénhez. Bőven megnőhet 20 kiló fölé is. A teste egyharmadát kitevő lapátocskája segítségével szűri ki a táplálékát, majd a kopol­tyúján keresztül átszűri. Hozzánk 15–20 éve került be.

– Néhány szökött példány külföldi szaporításból bekerülhetett a természetes vizekbe, de nem veszélyezteti a hazai halakat, mert nem egy szapora faj. Hasonlóak a kecsegékhez és a vizákhoz, amelyek őshonos fajok nálunk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a kaviárjuk rendkívül ízletes – mondja a szakértő. 

Isteni citrommal

Buday Péter mesterszakács is kedveli a tokféléket, amiknek a harcsára hajazó, finom, omlós húsuk van.

– A tokfélék húsa vékony rostokból áll, így főzve, sütve, párolva és füstölve is kiválóak. A kedvencem a citromos, zsájás, fehérboros változat. Kicsi vajon futtassuk meg a tokból szépen lefejtett halsteakünket. Fűszerezzük, majd pároljuk meg a zsájás fehérborunkban, közben locsolgassuk a lével. Ha kész a hal, adjunk a léhez egy kis sáfrányt, így kitűnő mártást kaphatunk – ajánlja a séf.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.