Aktuális

Hetek óta hiánycikk a Hepatitis oltóanyag

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.01.08.

Bajba kerülhet, aki most szeretne Brazíliába utazni, és védőoltást akar a Hepatitis A vírus ellen. Hetek óta elfogyott a patikákból. Németországból hoznak, de az huszonkétezer forint.

Forrás: MTI

Külföldi utazása miatt szerette volna beoltatni magát lapunk egyik olvasója, amihez az orvos a Havrix 1440 szuszpenziós injekciót írta fel. Ez felnőttek és serdülők oltására alkalmas 16 éves kortól. Ám mint a Borsnak olvasónk elmondta, egyik gyógyszertárból a másikba küldték, nem tudtak neki adni az oltóanyagból.

A Bors által beszerzett gyógyszertári információ szerint ez sajnos nem véletlen, az oltóanyag ugyanis – aminek az ára 8700 forint – jelenleg tartós szállítói hiánycikk, és egyik raktárban sincs.
A patikák két nagykereskedelmi vállalattól rendelhetnek Magyarországon gyógyszert, ezek állnak kapcsolatban a gyártókkal.

Az egyik nagykereskedéstől vi­szont megtudtuk: idén már beérkezett hozzájuk az Avaxim nevű oltóanyag, ami szintén Hepatitis A elleni vakcina, ennek az ára tízezer forint körül van. Ha valaki délelőtt ezt megrendeli egy gyógyszertárban, akkor jó eséllyel már délutánra megérkezik a raktárból, és át is vehető.

Ezért kell a vakcina

A Hepatitis személyről személyre terjed, étel, ital vagy a csatornából a szennyezett víz útján. A májat támadja, a fertőzéstől számított három-hat hét múlva okoz panaszokat: émelygés, láz és fájdalom. A védőoltás a legjobb a betegséggel szemben, de a megelőzés érdekében ajánlott a megfelelően hőkezelt, megbízható forrásból származó ételek, italok és palackozott víz fogyasztása. A saját kezűleg hámozott gyümölcsöket, zöldségeket, nyers tengeri állatokat - kagylót, rákot, csigát, kerülni kell.

Persze ennek feltétele, hogy az orvos ezt írja fel a receptre. A nagykereskedéstől azt is megtudtuk, hogy a gyártó a Havrixot februárra ígérte. A Bors megkereste a Havrix 1440 gyártójának magyarországi képviselőjét, aki megerősíette, februárban lesz már a vakcinából, ugyanakkor arról nem kaptunk felvilágosítást, mi a hiány oka.

A budapesti Európa Gyógyszertár egyébként közvetlenül Németországból be tudja hozatni a vakcinát. Ennek átfutási ideje általában három nap, de az ár húzós: huszonkétezer forint.
Leginkább azokat sújthatja a hiány, akik Afrikába, Dél-Amerika egyes területeire, például Brazíliába, a Közel-Keletre és Délkelet-Ázsiába szeretnének utazni, itt ugyanis magas a májat támadó fertőzés veszélye.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek