Aktuális

A kulisszák mögött nincs cirkusz - Heti riport

G. J.

Létrehozva: 2019.01.19.

Főnix – Tűzcirkusz címmel szombaton mutatja be új elôadását a Fővárosi Nagycirkusz. Mi pedig belestünk a kulisszák mögé, hogy kiderítsük, hogyan készül egy izzó, misztikus, akrobatikával, illúziókkal és egzotikus állatokkal teli produkció. Annyit elárulhatunk: meglepetésből nem lesz hiány.

Forrás: Bors

Varázslatos a cirkusz világa: a zene, a sejtelmes fények, az idomított egzotikus állatok, a veszélyes mutatványok. Talán ezért is szeretik a gyerekek és a felnőttek egy­aránt. A Fővárosi Nagycirkuszban az elmúlt években jég és víz is borította a porondot, idén pedig lángba burkolózik. Az új produkció tematikája ugyanis a tűz köré épül: az eredete, ereje és fontossága jelenik meg a színpadon. A műsort a világhírű artistapáros Rippel testvérek állították színpadra, és ők is fellépnek benne. 

– A produkcióban csak ma­gyar előadók lépnek fel, egy ar­gentin számmal kiegészülve. A tűz visszatérő elemként valamilyen formában végig látható. Egy Főnixmadár éledésének történetét meséli el. Ez egy különleges lény, szent madár, amely életének végén meggyullad és a saját hamvaiból újjászületik, egy önmagát megújító lélek. Energiája inspirál, cselekvésre serkent, ahogyan a produk­ciónkkal is ezt szeretnénk elérni: elgondolkodtatni és elkápráztatni egyben – magyarázta lapunknak Rippel Viktor.

A tűzzel játszanak

Rövid bemutatót tartott nekünk az Anima Prizma Mozgásműhely, egy elképesztően látványos és izgalmas tűzshow-t csinálnak a színpadon. S míg én egy égő gyufát is alig merek megfogni, a táncoslányok a fejükön lobogó fáklyákat viselnek, amit közben a kezükben is dobálnak, izzó alakzatokat bemutatva, s ettől olyan érzése van az embernek, mintha tényleg csak játszanának a tűzzel. 

– Nem könnyű zárt térre bevinni a tüzet, de sokat dolgozunk azon, hogy a lehető leglátványosabb produkciót hozzuk létre. Nagy koncentrációt igényel, sok dologra kell egyszerre figyelni – mondta Jeddi Márton, aki már 16 éve foglalkozik tűz-zsonglőrködéssel, és szerencsére még sohasem sérült meg. 

A csapat egyébként számos sikert elért már itthon és külföldön is, felléptek például a Sziget Fesztiválon és a Pappa pia filmben, valamint videoklipekben is. 

Szaltó a lovon

Nem mindennapi számmal készül a nyolcadik generációs cirkuszdinasztia tagja, Richter Kevin. A 17 éves fiú zsoké társaival a porondon körbe futó lovak hátán áll, vagy éppen szaltózik.

Tavaly már Guinness-rekordot állított fel a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amikor 20 lóval mutatott be egy olyan számot, amikor a lovak a két lába között futottak el, ő pedig elkapta a vezetőszárat. 

Cipőrajongó tevék

A lovak mellett zebrákat és tevéket is idomít és vonultat fel a porondon. Mi pedig meglátogattuk vele az utóbbiakat, amelyekről kiderült, nagyon kíváncsiak, és érdeklődnek a lábbelik iránt.

Legalábbis az enyémet egyikük mindenáron meg akarta kóstolni... Kevinnek hét tevéje van, kölyökkoruk óta neveli valamennyit. Rendszeresen foglalkozik velük, hogy olyan kapcsolat alakuljon ki az állatok és közte, az idomárjuk között, hogy minden helyzetben hallgassanak rá. 

– Előadásról kellett rohannom, amikor az egyik teve ellett, hogy odaérjek, mert ha nem lettem volna ott, az anyaállat sosem bocsátotta volna meg nekem, amiért cserben hagytam. Utána a picit heteken keresztül etettem cumisüvegből – árulta el Kevin, milyen szoros a kapcsolatuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek