Tájegységenként változó: nem mindegy, hogy készítjük a töltött káposztát!

Tájegységenként változó: nem mindegy, hogy készítjük a töltött káposztát!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 23. 04:20
A karácsony egyik elmaradhatatlan étele a töltött káposzta – bár ez tájegységenként változó: van, ahol székelykáposztát, másutt kolozsvári rakottat főznek. Desszertként pedig közkedvelt az aranygaluska.
Bors

Főétel

Klasszikus töltött káposzta

(Lutz Lajos, a 21 A Magyar Vendéglő séfjének receptje)

Hozzávalók (6 főre):
80 dkg darált sertéshús (lapocka)
10 dkg darált füstölt szalonna
10 dkg darált füstölt kolbász
2 kis fej vöröshagyma  
4 gerezd fokhagyma kis csokor friss kapor
só, bors, borsikafű ízlés szerint
2 dl hideg víz
1 púpos ek fűszerpaprika
10 dkg rizs
10 db nagyobb káposztalevél
1 kg vágott savanyú káposzta
10 dkg füstölt császárszalonna
20 dkg főtt, füstölt sertéstarja
3 db paprika
3 db paradicsom
2 db egész tojás
tejföl a tálaláshoz

Elkészítés (6 óra): „A vendéglőnk töltött káposztájának különlegessége, hogy a töltelékbe szalonnát, kolbászt és káposztaaprót is teszünk, ami a régi hagyományokat eleveníti fel. Illetve nem teszünk bele pirospaprikát, hanem a kolbászkarikák zsírja adja a gyönyörű színét. Végül sok kaporral díszítjük. A töltött káposzta készítéséhez hozzátartozik még, hogy elég hosszú folyamat. Rétegezni kell a hozzávalókat: alulra teszik a füstölt dolgokat, aztán a káposztaaprót, rá a tölteléket, majd a káposztaleveleket. Így rétegezve szép lassan kell főzni. Amikor a töltelék elkészül, kiveszik és a káposztát berántják egy kicsit.” Töltelék: a darált húst a darált füstölt szalonnával és kolbásszal egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a félig megfőzött rizst. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, friss kaporral és 2 gerezd fokhagymával. Hozzáteszünk 1 fej nagyon finomra vágott vöröshagymát és a 2 egész tojást. Összedolgozzuk, hogy formázható massza legyen. Ezután tíz gombócot formázunk belőle, amelyeket ká­posztalevelekbe csomagoljuk. Káposzta: odatesszük a szálaskáposztát. Kevés olajon a félszer fél centisre vágott füstölt császárszalonnával és főtt, füstölt tarjakockákkal el­kezdjük pirítani. Hozzátesszük az 1 fej finomra vágott vöröshagymát, a 3 db apró kockára vágott paprikát és a 3 apró kockára vágott, tisztított (forrázott, héjatlan) paradicsomot. Majd rátesszük a kimosott, apróra vágott ká­posztát. Sóval, borssal, borsikafűvel és kaporral ízesítjük. Megszórjuk minimális adag pirospaprikával. Fölengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A tetejére helyezzük a töltelékeket és lassú tűzön 110 fokon, egy óra alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.

+ Variáció 1.

Rakott káposzta

Hozzávalók (8 adag):
1,2 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéshús
20 dkg húsos szalonna
15 dkg rizs
5 dl tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 ek szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 ek őrölt pirospaprika
1 kk őrölt kömény
3 babérlevél
2 ek olaj

Elkészítés (70 perc): A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk. Serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Mikor a zsírja kisült, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy kis pirospaprikát, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és megdinszteljük. Ha elkészült, hozzákeverjük a kaprot és az előzetesen megfőzött rizst. Egy hőálló edényt kikenünk olajjal. Az aljára terítjük a savanyú káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra a rizzsel összekevert darált húst, újra egy réteg tejföl következik, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejét beborítjuk tejföllel, beszórjuk pirospaprikával, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük.
TIPP: Ropogós fehér kenyér dukál hozzá!

+ Variáció 2.

Székelykáposzta vörösborral

Hozzávalók (6 adag):
1 kg savanyú káposzta
2 vöröshagyma
friss tárkony, lestyán, koriander
1 kk fehér mustármag
4 ek olaj
1 kk pirospaprika
1 kk őrölt bors
1 szál csípős füstölt kolbász
70 dkg mangalicacomb
só, 300 ml száraz vörösbor

Tálaláshoz:
piros és zöld csípős paprika, 200 ml tejföl

Elkészítés (90 perc): A savanyú káposztát kinyomkodjuk, apróra vagdaljuk, és összekeverjük az egyik finomra vágott hagymával, friss tárkonnyal, lestyánnal, korianderrel, mustármaggal. Egy edényben éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a másik apróra vágott hagymát olajon megpároljuk, beleszórjuk a pirospaprikát, a borsot és a felkarikázott kolbászt. Addig pirítjuk, míg a kolbászból ki nem sül a zsiradék. Hozzáadjuk a felkockázott húst, enyhén sózzuk, és kis lángon pároljuk, míg levet nem enged. Az előkészített savanyú káposztát belekeverjük, és félig megpároljuk. Hozzáöntjük a vörösbort, és lassú tűzön készre főzzük. Néhány karika erős paprikával, tejföllel, ropogós friss kenyérrel kínáljuk.

A nagymama receptfüzetéből

Aranygaluska

Hozzávalók (8 adag):
40 dkg liszt
3 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojássárgája
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
½ kk só

A töltelékhez: 
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
5 dkg vaj
1 kk reszelt citromhéj

Elkészítés (2 óra): A langyos tejben oldjuk fel a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyen futtassuk fel. A tészta hozzávalóit a vaj kivételével keverjük össze, és dolgozzuk ki. Az olvasztott vajat a dagasztás utolsó fázisában adjuk hozzá, majd letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára. Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, a vajat szintén olvasszuk meg előtte. A megkelt tésztát gyúrjuk át, és nyújtsuk ki 2 cm vastagságúra, és 2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy egy olajba mártott pohár szélével szaggassuk ki. Rétegezzük a kivajazott kuglófformába: minden réteget kenjünk át a töltelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig – közben elkészíthetjük a vanília­sodót.

Vaníliasodó

Hozzávalók (8 adag):
8 dl tej
4 tojássárgája
1 rúd vanília
3 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tk rizskeményítő

Elkészítés (15 perc): A tojássárgáját a vajjal, a keményítővel és a cukorral habosra keverjük, majd 2 dl tejjel felhígítjuk. A vaníliarúdból kikaparjuk a magokat, és ezeket a rúddal együtt a maradék tejbe tesszük és felforraljuk. A vaníliarudat kivesszük, és folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgás keveréket, majd néhány percig kis lángon főzve besűrítjük. Az aranygaluskával tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.