Nincs is jobb, mint a mákosguba! Így készítse el!

Nincs is jobb, mint a mákosguba! Így készítse el!

mákos guba
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 16. 13:00
A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke - de persze máskor is érdemes elkészíteni!
Bors

Gubakifli

Elkészítés: 90 perc

Nehézség:  * * *

Hozzávalók (12 adag): 6 dl tej * 1 tk cukor * 5 dkg élesztő * 1 kg finomliszt * 10 dkg olvasztott vaj * 1 kk só

Elkészítés: 2 dl langyos tejben oldjuk fel a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A ma­radék tejben oldjuk fel a sót, a va­jat olvasszuk fel – a továbbiakban szo­bahőmérsékletű alapanyagokkal dol­gozzunk. A hozzávalókat a vaj kivételével keverjük össze, és dagasszuk si­mára – a vajat a végén, keverés közben csorgassuk hozzá. Meleg helyen, letakar­va kelesszük a duplájára. Gyúrjuk át, lisztezett deszkán vágjuk 12 darabra, és sodorjunk belőle 2 cm vastag rudakat. Ezeket fektessük egy sütőpapírral bélelt tep­sibe egymástól legalább 8 cm távolságra, és pihentessük 10 percig sütés előtt. 170 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt süssük aranybarnára.

Mákos guba

Elkészítés: 50 perc

Nehézség:  * 

Hozzávalók (6 adag): 3 db 25 cm hosszú gubakifli * 15 dkg darált mák * 5 dkg porcukor * 3 dl tej * 1 vaníliarúd * 5 dkg kandírozott narancshéj * méz

Elkészítés: A kifliket kb. 1 centis karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a va­níliával felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összeke­vert darált mákkal, és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. Végül rászórjuk a kandírozott narancshéjat, és meglocsoljuk mézzel, mielőtt az asztalra kerül.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.