Így vágták le Sárbogárdon az ország egyik legnagyobb disznóját

Így vágták le Sárbogárdon az ország egyik legnagyobb disznóját

hentes
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 23. 09:00
<p>Igazi magyaros népünnepélyre hívták a Bors munkatársait. A Nyári család disznóvágó dinasztia, idén egy veterán, a hárommázsás Zsuzsi került sorra. A méretes koca nem okozott gondot a henteseknek, néhány óra alatt darabokra szedték.</p>
Bors

Hajnalban érkezett a Bors csapata Sárbogárdra, ahol különleges élmény várta munkatársainkat. A csípős kora reggeli órákban egyből kiszúrt minket a Nyári család, és a portán belülre invitált. 

– Szegény Zsuzsinak meg vannak számlálva a percei. Nagyon sajnáljuk őt, nagyon megszerettük, de ez az élet rendje – mondta a családfő, Nyári Ferenc. Ezt követően rövid társalgás után körbevezetett minket a portán, majd egy kötelező pálinkakör után belevágott: – Urak, ideje elkezdeni!

Nyári Ferenc szívélyesen, pálinkával fogadott bennünket, majd megmutatta Zsuzsit, a disznóvágás főszereplőjét.

A hajnal sötétjében a hárommázsás állat csak nehezen merészkedett elő az óljából, mintha tudta volna, hogy mi vár rá. Mint megtudtuk: az ötéves koca több mint száz kismalacot hozott már világra, így nagyon szerették a családban. Ám sajnos eljött az idő: már nem volt nemzőképes, így Nyáriék, ha nehéz szívvel is, de a levágása mellett döntöttek.

* * *

Ferencék mindig ügyelnek arra, hogy a lehető leghumánusabban végezzenek az állattal. Zsuzsinak sem kellett sokat szenvednie. Fecó – aki még csak 22 éves, de már rutinos a hentesszakmában – elektromos eszközzel végzett a disznóval, amely pillanatok alatt kimúlt, így a kivéreztetést már nem is érezte. A hagymás vért kevésbé kedveli a család, így ez most kimaradt a szokásos fogások közül.

* * *

A malacot egy feldolgozóasztalra helyezték. A méretéből adódóan azonban minden erős kézre szükség volt. A fellógató rémfára nem is sikerült felhúzni, mert még a Bors munkatársaival együtt is kevesen voltak az egybegyűltek. 

* * *

Ezt követően jöhetett a perzselés, amelyre már napkeltekor került sor. Gázzal perzseltek a fogvacogtató hidegben, de a reggeli pálinka feledtette a mínuszokat.

* * *

A szőr leperzselése után jöhetett a mosás, súrolás. A pörzsölt részeket eltávolította a Nyári család, majd megkezdődött a régimódi bontás. A szakavatott kezek hamar végeztek a koca „szétszedésével”, egy órán belül darabokra bontották.

* * *

Zsuzsiból kizárólag kolbász lesz.

A karaj, a comb, a tarja, a lapocka, de még a nemesebb húsok is mennek a kolbászhúsba. Ennek az az oka, hogy öreg volt már, így a húsa rágósabb – tudtuk meg a ház urától, Nyári Ferenctől.

* * *

A sárbogárdi csapat összesen száz­ötven kiló húst töltött be, amelyet előtte természetesen ínycsiklandóan fűszereztek. Készült kolbász, és rengeteg rúd szalámi is, amelyeket a nagypapánál füstöltek fel.

* * *

Mindhárom Nyári Ferenc hentes, a látottak alapján pedig kétség sem férhet ahhoz, hogy vérprofik a szakmájukban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.