Aktuális

Ha késik a vonata, lejárt jeggyel is utazhat

Bors

Létrehozva: 2018.12.05.

Ne lepődjön meg, ha már a hét végén más szabályokkal és menetrendekkel találkozik a vonatnál és a távolsági buszoknál! Összeszedtük, milyen változásokra kell számítania az ünnepek táján is.

Rövidebb az érvényesség

A Magyar Állami Vasutaknál (MÁV) nem a január elseje az évváltás ideje, hanem a de­cember kilencedike, azaz most vasárnap. Ez azt jelenti, hogy ha hét végén útra kelünk, már vasárnap érvényesek lesznek ránk is az új szabályok. A legnagyobb változás, hogy a 100 kilométer távolság alatti jegyek érvényességi ideje megváltozik.

Az eddigi egy nap helyett most már csak négy órán keresztül lehet felhasználni azokat a je­gyeket, amik kevesebb mint 100 kilométeres távolságra szólnak. Ezt a MÁV a bliccelők elleni védekezéssel indokolja, sokan visszaéltek a kezeletlen jegyek­kel. Főleg a budapesti elővárosokban, a Budapest–Székesfehérvár és a Budapest–Vác– Szob vonalon váltották vissza sokan a kezeletlen jegyeket, amellyel utaztak. Ezt elégelte meg a vasúttársaság, így külföldi példára szigorítottak a szabályokon.

99 kilométer négy óra alatt

A 100 kilométer alatti távolságra megváltott menetjegyet csupán négy órán keresztül használhatjuk fel, amely a társaság szerint nem jelenthet problémát. A gond akkor kezdődik, ha át kell szállnunk, ugyanis legkésőbb a harmadik óra 59. percében fel kell szálnunk arra a járatra, amely elvisz minket a kívánt végállomásig. Ha ez nem történik meg, akkor a jegy elveszíti az érvényességét. Kérdésünkre a MÁV elmondta, hogy késéseknél ez a szabály átíródik.

– A vonatkésés esetén – legyen az műszaki hiba, vagy egyéb probléma – figyelmeztetjük a jegykezelő kollégákat, így azokat a jegyeket is elfogadják majd, amelyek papíron már lejártak. Tehát, ha az utas nem a saját hibájából futott ki a négy órából, akkor az még használhatja a menetjegyét – mondta a társaság egyik illetékese.

Helyben jár vissza a pénz

Ha a jegyet nem használtuk fel, vagy egy másik időpontban induló vonattal szeretnénk utazni, az sem baj. A megmaradt papírost visszaválthatjuk, de csak azon az állomáson, ahonnan elindultunk volna. Ez alól is van kivétel: ha forgalmi akadály miatt nem tudunk vonatra szállni, akkor bármelyik, jegykiadóval rendelkező állomáson visszakérhetjük az utazás árát. Az e-vonatjegy visszaváltása viszont kizárólag az internetes jegyértékesítési felületen, illetve a Vonatinfó alkalmazásban, online váltható vissza, az érvényesség megkezdése előtt legkésőbb egy órával.

Változik még a szállítható   eszközökre vonatkozó szabály is. Ez azt jelenti, hogy ha va­laki úgy száll fel például járó­kerettel, vagy tolókocsival, hogy azt használja, azért nem kell külön fizetnie. Ezzel szemben, ha csak velünk van a mozgássegítő eszköz és csak szállítjuk, azért pluszban kell fizetnünk.

Változnak a menetrendek

BORS-TIPP

Ha karácsonykor utazik el, már most megvásárolhatja a vonatjegyet, ezzel elkerülheti a sorban állást, és a helyhiányt

Mint ahogy a legtöbb helyen, úgy a MÁV-nál és a Volánnál is rendes munkanap lesz szombaton, így a hétköznapi menetrend lesz érvényben, vasárnap viszont a munkaszüneti nap szerint utazhatunk. A mostani állás szerint december 21-én, 22-én és 23-án a pénteki, szombati, és munkaszüneti napok menetrendje lesz érvényben. Karácsonykor az ünnep szerint közlekedhetünk majd, míg 27-én és 28-án a rendes munkanap lesz érvényben, szombat vasárnap pedig majd a hétvégi rend szerint közlekedhetünk az országban.

Országosan újít a Volán

Több helyen is változik a buszok menetrendje december 9-től, azaz most szombattól. Többek között a Budapest–Tatabánya–Kisbér, valamint a Budapest–Őrbottyán, Vác–Aszód és Veresegyháza térségének menetrendje is. A Zsámbéki medence és Kelenföld között például vasárnaptól munkanapokon új autópályás gyorsjáratok közlekednek (770, 774, 775). A Salgótarjánban élők sem maradnak ki a változásból: a hétköznapokon 5:30-kor Pásztón és Hatvanon át Budapestre közlekedő járat tíz perccel korábban, vagyis 5:20-kor indul, szabadnapokon pedig 6:10-kor.

Változás még, hogy Hatvan érintése nélkül közlekedik a járat, helyette Zagyvaszántón és Lőrinciben is megáll majd a busz. Ezeken kívül még Vác és Gödöllő térségében, Monor és Cegléd környékén, valamint az Etyeken élőknek is figyelni kell az újonnan kihelyezett táblákat. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179797_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714619412
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178913_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180820_auto_resized.png
metropol.hu

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174580_auto_resized.jpg
vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714619412
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170935_auto_resized.jpg
travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714619412
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó