Aktuális

Elképesztő látvány: 720 tonnát nyom homokból a betlehem

B. B. A.

Létrehozva: 2018.12.08.

<p>Sokaknak a homokvárról egy tengerparti kép ugrik be, pedig a homokszobrászat komoly művészeti ággá vált. Az amerikai Rich Varano a vatikáni betlehemet alkotta meg több száz tonna szárazföldi terrából.</p>

A különleges alkotást a hétvégén avatják fel az olaszországi Szent Péter téren. A vatikáni betlehem 5,5 méter magas, 16 méter széles, kizárólag homokból készült, az amerikai művész vezetésével három szobrász, egy holland, egy orosz és egy cseh dolgozott rajta.

A 60 éves Varanónak a ho­mok a szerelme és az élete is. A Floridában élő alkotó a Reuters hírügynökségnek nyilat­kozva elmondta, a betlehem megalkotását nagyon különleges feladatnak élte meg, hiszen történelemmel, kultúrával és művészettel teli helyen alkothatott.

Természetesen nem csak kitartás eredménye egy ekkora szobor, megfelelő anyagok is kellenek hozzá. A művész szerint a strandok homokja valójában nem jól tömöríthető, ellenben a szárazföldi homok jobb anyag ilyesmihez, mert hasonlít a folyami homokhoz. A 720 tonnányi homokot hatalmas piramis alakúra tömörítették, és a csúcsától kezdték el készíteni a szob­rászok. Használtak botokat, vakolókanalakat, de még fogorvosi eszközöket is, a kényesebb helyeken csak ezekkel tudtak dolgozni. 

A szobor kiállja a szélsőséges időjárási viszonyokat is: a betlehemi jászol fölé egy hatalmas vászontetőt húztak, amely védi az esőzéstől, és műanyag függönyt fognak leereszteni köré, ha szélvihar vagy erős szél sö­pörne végig a térségben. Januárban, az ünnepi időszak után a homokot elszállítják, és más szobrokhoz használják majd fel. 

Magyar kéz munkája Ferenc pápa

Rich Varano korábban már a magyar homokszobrászt, Monostori Ferencet is meghívta, hogy dolgozzanak együtt, de Ferenc a Borsnak elmondta: még nem volt alkalom a találkozásra, mindig ég a keze alatt a munka.

– Jelenleg én is éppen Olaszországban vagyok, ismerem a csapatot, akik a vatikáni betlehemen dolgoztak. Majdnem meg is látogattam őket munka közben, de végül máshogy jött ki a lépés. Az alkotást mindenképpen meg fogom nézni élőben. Tavaly egyébként én Ferenc pápa portréját készítettem el homokból, a róla készült fotót még a Vatikán oldalára is feltették, maga a pápa is látta – mesélte lapunknak a magyar homokszobrász. Ferenc egy 15 tonnás Ciceró-portrén dolgozik Formiában, épp abban a délolasz városban, ahol az ókori római filozófus élt és meghalt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek