Aktuális

Durrogtasson ésszel! Csak a bolti pirotechnika biztonságos

B. B. A.

2018. december 28. péntek 12:00

Leszakadt fül, lerobbant ujjak, elvesztett kar. Borzasztó következmények-kel járhat, ha valaki észnélkül durrogtat, és a tilalom ellenére petárdázik szilveszterkor.

Veszélyes üzem a szilveszter, de aki betartja a szabályokat, annak nincs miért aggódnia. Vagyis petárdázni egyáltalán nem lehet. Erre hívta fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a rendőrség, valamint az Országos Mentőszolgálat közös bemutatóján, ahol sajnos szó szerint, repkedtek a végtagok.

Szerencsére azonban vér helyett ketchup folyt, a bemutató alanya ugyanis csupán egy bábu volt. Petárdát szigorúan tilos Magyarországon árusítani, így vásárolni is, akit rajtakapnak az eladáson, 150 ezer forintos bírságra is számíthat. Az engedélyezett pirotechnikai eszközöket mától lehet beszerezni december 31-ig, szigorúan csak az üzletekben, valamint az ideiglenes, engedéllyel rendelkező forgalmazóhelyeken.

Internetről rendelni, vagy postán feladni azokat tilos! 

– Se alagsorban, se pincében ne maradjanak a pirotechnikai eszközök, hígító, gázpalack és egyéb robbanékony anyag mellett szigorúan tilos tartani őket – fejtette ki Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztálya rendészeti osztályának vezetője.

Tavaly tizenöten sérültek meg tiltott petárda használata miatt.

– A bemutatón szereplő egyik példában valaki amiatt szenvedett halálos fejsérülést, mert belehajolt egy tűzijátékbombás csőbe, ami aztán felrobbant. Ez sajnos valós történet, egy ember tavaly így halt meg, de történt súlyos ágyéksérülés is – fejtette ki a Borsnak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Petárdás balesetek azonban nem csak év végén fordulnak elő. Májusban egy 6 éves kis­fiúnak robbant fel a kezében egy pirotechnikai eszköz egy focimeccsen, több ujjperce is leszakadt. A fia kezébe robbanóeszközt adó apa öt év börtönre is számíthat, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés, valamint kiskorú veszélyeztetése miatt, arról nem is beszélve, hogy a gyerek a sérülést egy életen át cipelni fogja.

Január 2-ától már tilos!

Az 1-es és 2-es típusú pirotechnikai eszközöket az év bármely szakában meg lehet vásárolni. Az 1-es típusúakat – mint például a tortagyertya – csak 14 éven felüliek vehetik meg, a 2-es típusúakat 16 év felettiek. Az F3-as fajta tartozik azok közé, melyek ilyenkor, év végén vásárolhatók, az év többi részében nem. Ezeket csak december 31-e, 18 óra és január 1-je, 6 óra között szabad felhasználni. Az F4-es típusokat augusztus 20-án lövik fel, de magánszemély ezeket nem is veheti meg.

További cikkek

Omikron

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

Tragédia

Tragédiába torkollott a jégen való biciklizés Szúnyogszéken

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Szörnyű hír érkezett! 43 éves korában meghalt a magyar színész

metropol.hu

Hatalmas bejelentést tett Kulcsár Edina, felrobbantja a netet

origo.hu

Tyrannosaurus üldöz síelőt a Jurassic World: Világuralom előzetesében - videó

magyarnemzet.hu

Költségvetési csalás gyanújába keveredett Kész Zoltán, Márki-Zay Péter jobbkeze

szoljon.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Tószegen: két autóval üldözték a nőt, akinek kisfia is a kocsiban ült

origo.hu

Titokzatos lila sziklákat találtak a Marson

nemzetisport.hu

NFL: felesége dolgozott, hogy a Rams elkapója megvalósíthassa álmát

vg.hu

WHO: korántsem biztos, hogy az omikron az utolsó variáns

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 25.: sorsfordulat vár a Bikára, a Szűz szerencsés

life.hu

Borzalmas tragédia: Holtan találtak rá egy nőre a bevásárlóközpontban

origo.hu

Gyanútlanul álltak az autósok és motorosok a pirosnál, hátulról jött a gyilkos, fékhibás kamion