Aktuális

Ámokfutó a győri kórházban: Harctérré változtatta a kórtermet a veterán

Bors

2018. december 28. péntek 04:30

<p>Szívritmus-szabályozóra várt a 90 éves háborús veterán, amikor hirtelen ismét a harctéren találta magát. A képzelődést tett követte, s a nővér rosszkor volt rossz helyen – késsel vágta szét a karját a bekattant exbaka.</p>

Forrás: Fortepan (képünk illusztráció)

Brutális sérülést okozott egy idős beteg egy nővérnek a győri Petz-kórházban. A 90 éves bácsi karácsonyra virradóan késsel támadt az őt ápoló kórházi nővérekre, mert a háborúban érezte magát. Éppen pacemakerbeültetésre várt, amikor – minden előjel nélkül – bombázásokról és háborúról kezdett beszélni. A kardiológiai osztály megfigyelő osztályán történt esetről a Kisalföld számolt be elsőként. A bácsi felkapta a bicskáját, megindult a nővér felé, majd 25 centis vágást ejtett a karján.

A háború rémképe nem véletlenül jött elő, a Bors úgy tudja, második világháborús veteránról van szó.

– Aki megjárta a Don-kanyart és embereket látott maga mellett meghalni, sosem felejti el a szörnyű élményeket – mondta lapunknak dr. Szeles Géza igazságügyi orvos szakértő. A szakember hozzátette: a háborús veteránoknál oly gyakori poszt-traumás stresszről ebben az esetben nem beszélhetünk, de a régi emlékek hosszú évtizedek után is feltörhetnek.

– Ha pacemakerre várt, az azt jelenti, hogy nem volt megfelelő a keringése. Az agyi keringés zavarai pedig okozhatnak hasonló tüneteket. Nem az ápolónővel volt baja, ilyenkor mindegy, ki tartózkodik ott. Egy ilyen helyzetet úgy kell elképzelni, hogy a beteg egy másik dimenzióban van. Úgy is mondhatnánk, hogy „más filmet néz” – magyarázta dr. Szeles Géza. Az igazságügyi orvos szakértő azt mondja, ilyen támadások az elmeosztályokon fordulnak elő leginkább.

Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója a Kisalföldnek elmondta: jelezték a rendőrségnek az ijesztő támadást. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indult nyomozás az ügyben. – Bár a rendőrség eljárást indított, de minden bizonnyal ki fog derülni, hogy ez egészségügyi kérdés, nem eljárásjogi probléma – reagált erre Szeles Géza. 

A nővér sérülése nagyon mély volt, tenyerétől az alkarja közepéig húzódik a vágás. Nem késlekedett, egyenesen a sürgősségire ment, ahol ellátták. Később pedig háromórás műtéten esett át. Úgy tudjuk, pár napig még a kórházban ápolják. Mindössze néhány napja annak, hogy „Kiváló dolgozó” elismerésben részesült.
Az idős veteránon természetesen ezután is elvégzik a pacemakerbeültetést. Azt nem tudni, korábban volt-e pszichiátrián, de a támadás után megvizsgálták.
 

További cikkek

Baleset

Lezárták az M1-est, mentőhelikopter érkezett - nagy a baj

Pénz

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

ripost.hu

Megrázó részletek derültek ki a jég alatt talált tatabányai tanár halála kapcsán

life.hu

Túljutott a hatodik járványhullám csúcsán ez az ország: de megjelent náluk az omikron egy újabb variánsa

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

teol.hu

Autójában égett halálra egy fiatal tengelici férfi

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban