Aktuális

Akkor is jár a pénz a jósnak, ha nem vette le a rontást

Bors

Létrehozva: 2018.12.18.

Nőnek öltözött férfi mágusok verték át ügyfelüket.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Mit csináljunk a jóssal, ha nem akarunk fizetni, mert nem került le rólunk a rontás? A jog tehetetlen ezekkel az esetekkel, hiszen lehetetlen bebizonyítani, hogy teljesült-e a mágia vagy sem. Esélyünk csak akkor lehet, hogyha a jóslás mellé még fenyegetést is kapunk. 

A közösségi oldalakon Rozália vagy Delfina jósnőnek, illetve Vaszilij mágusnak magát kiadó két férfit önbíráskodás és zsarolás miatt ítélte el a Zalaegerszegi Törvényszék, ám nem azért, mert pénzért vették volna le az átkot egy zalai férfi családjáról. Azért kaptak büntetést, mert „ügyfelük” nem fizette ki a negyvenötezer forintot, ezért megfenyegették, hogy visszateszik a családjára az átkot.

– Nagyon érdekes felvetés, hogy mit tehet a jog ilyen esetekben – mondta a Borsnak Hegedűs László ügyvéd. – A büntető törvénykönyv szerint csalás és önbíráskodás tényállása merülhet fel, de csak fe­nyegetés esetén. Ha valaki vállalkozóként végez ezoterikus tevénységet és a szolgáltatásért pénzt kér, azzal nem tud mit kezdeni a jogrendszer – mondja az ügyvéd.

Nincs mit és nincs kinél reklamálni

Elég csak megnézni a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerét (FEOR), hogy lássuk: több olyan teljesen legális mágikus tevékenység létezik, amit bárki végezhet vállalkozóként. Ilyen az asztrológus, az ezoterikus, a jós, a jövendőmondó, a látnok vagy a spiritiszta. Ha azért fizetünk, hogy kerüljön el a balszerencse vagy vegyék le családunkról a rontást, de ez mégsem történik meg, akkor nem tehetünk semmit. 

A zalaegerszegi férfiéhoz hasonló ügyeknél az a kérdés, kinek van joga eldönteni azt, hogy az átkot levették-e vagy sem? Jár-e a szolgáltatásért sikerdíj? A válasz az, hogy igen, mert ezeket a tevékenységeket a jog érvényesnek te­kinti, hiszen nem tudja el­dönteni, hogy a rontás valóban lekerült-e vagy még mindig ott van. A bíróság pedig nem tud egy mágust arra kötelezni, hogy vegye le a rontást. 

Ravatalra kerül, ha nem akar fizetni

Bár a zalaegerszegi „jósnők” halálosan megfenyegették ügyfelüket, a bíróság mégis enyhe ítéletet hozott. A fenyegetők azt helyezték ugyan kilátásba, hogy a férfi hozzátartozói meghalnak, ő pedig a ravatalra kerül, ha nem fizet, ám a bíróság szerint nem vehető komolyan, hogy egy ember átkok miatt haljon meg.  

Ha valaki azonban természetfeletti erőkre hivatkozva ígér gyógyulást betegeknek, az már bűncselekmény. Kuruzslás vétsége miatt büntethető az, aki ellenszolgáltatásért cserébe vagy „rendszeresen orvosi gya­korlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki”, egy év szabadságvesztéssel büntethető. 

Hat és fél milliót utalt félelmében

Idén nyáron jogerősen három és fél év börtönbüntetést kapott az a férfi, aki mágusnak és jósnőnek adta ki magát az interneten. K. L.-t információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt ítélték el, mert pénzenergia küldésének ígéretével csalta ki a sértett bankkártyájának adatait. A csaló mágus egy másik esetben egy asszonyt fenyegetett meg azzal, hogy megátkozza, ha nem fizet neki, mire a nő hat és fél millió forintot utalt át a bankszámlájára. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek