Aktuális

Sertéshájjal is etethetjük a madarakat

Bors

Létrehozva: 2018.11.20.

A hideg idő beköszöntével elkezdődik a téli madáretetés is. Vannak eleségek, amelyeket kerülni kell, sőt egyes madarak etetése egyenesen tilos!

Nem mindegy, hogy mit adunk

Az etetés elején szúrjunk egy almát a fa ágára vagy az etető környékére, ez segít az éppen arra vonuló madarak zsírtartalék-felhalmozásában. A kenyeret vagy az étolajba mártott kenyérmorzsát felejtsük el, de a lisztkukac és a csontkukac sem való az etetőbe. Legjobb a napraforgó, amelyből valamennyit törjünk is össze, hogy a magokhoz hozzáférjenek a kisebb madarak is. A köles is jó választás, sőt a kacsa-, liba- és a sertésháj is jót tesz a szárnyasoknak.

Ha már évek óta etetünk, semmiképp se hagyjuk abba hirtelen, mert a madarak gyorsan megszokják, és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára. Évről évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, akkor nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ha szeretnénk le­állni az etetéssel, akkor naponta csökkentsük az élelem mennyiségét, így a szárnyasok tovább­állnak.­­

Hoppá! új faj jelent meg hazánkban

Most már hivatalosan is 418-féle madarat figyelhetünk meg az országban, mivel vasárnap a Csongrád megyei Sándorfalva térségében lencsevégre kaptak egy lazúr­cinegét.

Ez a faj eredetileg ázsiai eredetű, Ma­gyar­or­szághoz legközelebb eddig csak Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkelt. Megjelenésében és viselkedésében is hasonlít a kék cinegére, de a farka hosszabb, és a sapkája és a teste alsó része fehér. 

A hattyúk táplálása tilos!

A nyaralás alatt az emberek tájékozatlanságuk miatt szívesen etetik a kacsákat, hattyúkat és a többi vízi madarat, pedig nem szabadna! Bár azt gondolnánk, hogy jót teszünk, de egyenesen a halálos ítéletüket írjuk meg.

– A vízi madarak etetése télen, nyáron tilos, mivel ezek a szárnyasok más életmódot folytatnak, mint az énekesmadaraink. Előbbieknél van egy túlélési szabály, amely azt jelenti, hogy a tél elől a déli, hómentes területekre húzódnak. Itt okoz problémát az ember, mivel ha nyáron etetjük ezeket a madarakat, akkor akár néhány nap vagy 1-2 hét tar­tós etetés miatt a vízi madarakban eltompul, vagy szinte ki is kapcsol az elvonulási ösztön. Ezért ősszel és télen is ott maradnak azon a helyen, ahol bőséges eledelt kaptak nyáron, így pedig megfagynak, majd tömeges kínhalált halnak – figyelmeztetett Orbán Zoltán, a Ma­gyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, majd hozzátette, hogy a tópartra kihelyezett eleség­automata olyan a vízi szárnyasoknak, mintha óvodásoknak tennének ki cigarettaautomatát.

Itatót az etető mellé!

Az étel mellett sokan megfeledkeznek az itató fontosságáról, pedig ez is kell a madaraknak a kemény fagyok idején. Tegyünk ki például egy na­gyobb virágalátétet, és ezt öntsük fel hideg vízzel. Rendszeresen figyeljük, nehogy befagyjon!

Tavasszal visszatérnek költeni

A hideg napok beköszöntével az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak az énekesmadarak etetésére, azt azonban mindenkinek tudni kell, hogy a szárnyasokat nem fontos etetni. Enélkül sem fognak elpusztulni télen, de tény, hogy ezzel megkönnyítjük az életüket.

– Vannak dolgok, amelyeket pontosítani kell a fejekben, de egyébként még sosem okozott tömeges problémát az etetés. Amit sokan rosszul tudnak, hogy nyáron is kell etetni. Nem kell, sőt télen sem kell, mivel nem ettől maradnak életben a madaraink – mondta lapunk Orbán Zoltán szóvivő. – A ma­dáretetés nem számít sem természetvédelmi, sem fajvédelmi ügynek, hanem csupán az emberek szórakoztatását és gyönyörködtetését szolgálja. Ha jól csináljuk, az állatok ezt meg is hálálják, hiszen ha már ott vannak, akkor összeszedik a rovarokat. Sok egyed tavasszal azt a környéket választja majd költőhelyéül, ahol télen ételt kapott, így a fiókákat is megfigyelhetjük, ha szerencsénk van. Ezzel mindenki nyer – mondta a szakértő. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143853_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713598812
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137828_auto_resized.jpg
vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144868_auto_resized.jpg
ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137514_auto_resized.jpg
vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713598812
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713598812
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713598812
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146291_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól