Aktuális

Borzalmas hír érkezett: meghalt a budapesti sztár

Bors

Létrehozva: 2018.11.24.

<p>Asha, a mindössze 5 éves elefánt néhány nap rosszullét után örök álomra szenderült. </p>

Az elefánt hölgy épp úgy a Fővárosi Állatkertben született, mint öccse, Arun. Egy rettegett elefántbetegség támadta meg, és az állatkert közleménye szerint csütörtökön mutatkoztak rajta az első tünetek. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett és nehezen mozgott, de megváltozott a viselkedése is. A szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. A kórokozó lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, akár 1-2 nap alatt kialakul a megbetegedés. Ebből a szempontból a fiatal elefántok különösen veszélyeztetettek. 

Az állatkertben minden lehetőt megtettek, egy nemzetközi kezelési protokoll alapján kezelték Ashát, sőt, nemzetközi konzíliumra is sor került, ahogyan ez más állatkertek esetében is szokás ilyenkor.  Az állatorvosok a gondozókkal együtt az elmúlt napokban emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és vérátömlesztést is kapott az apaállattól, Assamtól. Ám minden erőfeszítésükdacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét. 

Asha elvesztése azért is különösen fájdalmas, mert több mint fél évszázadnyi szünet után az első budapesti születésű elefánt volt.

Ashával tavaly februárban, negyedik születésnapján a Bors is találkozott, a kis elefánt felrúgta a születésnapi tortáját.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek