Aktuális

Újabb verzió a Hasogdzsi-ügyben: Megfojtották, mihelyt belépett a szaúdi főkonzulátusra

Bors, MTI

Létrehozva: 2018.10.31.

Forrás: AFP

Előre kitervelt módon  azonnal megfojtották Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, mihelyt október 2-án belépett Isztambulban hazája főkonzulátusára - közölte szerdán írásos nyilatkozatában az isztambuli főügyészség, amelyről hírt adott az MTI.

Mint írták: Hasogdzsi holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

A főügyészség azután adott ki közleményt, hogy a Hasogdzsi-ügyet illetően eljáró szaúdi főügyész, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szerdán háromnapos isztambuli tartózkodása végére ért. 

A szaúdi főügyész ez idő alatt megbeszéléséket folytatott isztambuli kollégájával, Irfan Fidannal, valamint felkereste a gyilkosság helyszínét, a szaúdi főkonzulátust, illetve ellátogatott szerda hajnalban a török hírszerzés isztambuli regionális igazgatóságára is.

Amint arról a Borsban korábban beszámoltunk: török lapok egy hangfelvétel segítségével számoltak be a borzalmas részletekről. Akkor arról adtak hírt, hogy Hasogdzsit a feltételezések szerint élve darabolhatták fel. A török hatóságok szerint a kegyetlen gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án Isztambulba érkezett 15 fős szaúdi osztag felel. A kivégzőosztag egy olyan cég magángépével érkezett, amely szoros kapcsolatban van a szaúdi koronaherceggel.

A török főügyészség szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta: a török és a szaúdi hatóságok egyetértettek abban, hogy az eset alapos kivizsgálását követően minden részletet nyilvánosságra kell hozni, a végrehajtókat és a megrendelőket pedig bíróság elé kell állítani - számolt be róla az MTI.

A közlemény egyúttal aláhúzta: a főügyészek találkozói "az igazság felfedését célzó, jó szándékú erőfeszítések ellenére" konkrét eredményt nem hoztak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az isztambuli főügyész hétfőn felajánlotta szaúdi kollégájának az ügy Szaúdi-Arábiában letartóztatott 18 gyanúsítottjának törökországi felelősségre vonását, miután az incidens Isztambulban történt. Erdogan azt is elmondta: Fidan egyúttal megkérdezte al-Muadzsibtól, hogy ki küldte Isztambulba a gyilkosság napján, október 2-án a végrehajtókat, valamint, hogy mégis ki az az állítólagos "helyi kapcsolat", akinek a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét átadták.

Hova tűnt a holttest?

Az isztambuli főügyészség közleményében megerősítette, hogy ezeket a kérdéseket tették fel a másik félnek. Hozzátették ugyanakkor: a szaúdi főügyész a kérdésekre kedden választ ígért, majd szerdán levelet küldött Fidan részére, amelyben meghívta őt és küldöttségét Szaúd-Arábiába.

Al-Muadzsib írásában úgy fogalmazott: mindezen kérdésekre, továbbá a holttest hollétére a választ majd a Szaúd-Arábiában együttesen végzett kihallgatások eredményeként határozzák meg. Mindazonáltal al-Muadzsib nyomatékosította: a rijádi hatóságok hivatalosan nem tettek kijelentést az állítólagos "helyi kapcsolatot" illetően.

Az isztambuli főügyészség "előre kitervelt és különös kegyetlenséggel végrehajtott szándékos emberölés" bűntette miatt már múlt pénteken kérelmezte a 18 gyanúsított kiadatását. Szombaton Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter azonban kijelentette, hogy a bűnrészes embereket Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani.

Kérték a 18 gyanúsított kiadatását

Miközben Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn egy isztambuli sajtótájékoztatón hasznosnak nevezte, hogy a török és a szaúdi főügyész megosztja egymással a két fél párhuzamosan folytatott vizsgálatainak információit, a Yeni Safak török kormányközeli napilap kedden arról írt, hogy bár al-Muadzsib a török hatóságok kezében lévő tárgyi bizonyítékok, hang- és videofelvételek átadását kérte a hétfői találkozó során, kérését visszautasították. Fidan csak a kihallgatott főkonzulátusi alkalmazottak vallomásait osztotta meg kollégájával - számolt be róla a Yeni Safak.

A napilap úgy értesült, hogy a szaúdi főügyész - a szaúdi külügyminiszterhez hasonlóan - leszögezte: a 18 gyanúsítottat Szaúd-Arábiában fogják bíróság elé állítani. Al-Muadzsib ugyanakkor megígérte, hogy Rijád "egészséges" eljárást folytat majd a gyanúsítottak ellen.

Abdulkadir Selvi, a Hürriyet tekintélyes török napilap publicistája szerdán arról írt: ahelyett, hogy al-Muadzsib megosztotta volna a rendelkezésére álló információkat - egyebek között a 18 szaúdi gyanúsított vallomásait - tárgyalásai során egyre csak Hasogdzsi telefonjához akart hozzájutni. Ahhoz a készülékhez, amelyet Hasogdzsi a menyasszonyának adott, mielőtt belépett a külképviseletre, és amelyről a nő a török hatóságokat vőlegénye eltűnéséről értesítette. Az NTV török televízió szerdán arról számolt be, hogy a török főügyészség a telefon átadását is megtagadta al-Muadzsibtól.

Magyarázatok sora

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg azután, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy "dulakodás közben" meghalt, majd újabb, egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. A szaúdi főügyész a múlt héten jelentette ki először, hogy a gyilkosság "előre eltervelt" volt.
Erdogan török elnök a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott,hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156827_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin betegsége Lajos herceg 6. születésnapi fotójára is rányomta a bélyegét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében