Aktuális

Gyilkosságról akarták elterelni a figyelmet a pancser műkincstolvajok?

Bors

Létrehozva: 2018.10.20.

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Most egy olyan alkotást vennénk górcső alá, amely bizony igen sok titkot rejt. Kétszer is ellopták - ám végül mindkét alkalommal szerencsésen előkerült. Azt azonban, hogy pontosan hogyan, nem sokan tudják...

Ha azt mondjuk, Edvard Munch Sikoly című képe az utóbbi évszázadok egyik legismertebb, legjelentősebb alkotása, nem tévednénk sokat. Noha a mű pontos értékét rendkívül nehéz felbecsülni - a legnagyobb, mindenki által jól ismert alkotásokkal mindig így van -, tény, hogy dollár százmilliókról beszélhetünk.

Több készült belőle

A művészettörténet ikonikus festményeivel ellentétben a norvég festő Sikoly című alkotása nem egyedi munka - több, egymáshoz elég közel álló verziót készített belőle 1893 és 1910 között: két pasztellrajzot valamint egy olaj- és egy temperafestményt, illetve egy litográf-sorozatot.

A két legismertebb verzió - a két festmény - az utóbbi évtizedekben hasonlóképp járt: az egyiket 1994-ben, a másikat pedig 2004-ben lopták el. Mindkét rablás komoly, máig megválaszolatlan kérdéseket vet fel.

Fényes nappal, amatőrök emelték el

2004. augusztus 22-én, nem sokkal a délelőtt 11 órai nyitás után maszkos fegyveresek rontottak be az oslói Munch Múzeumba, ahonnan elvitték a Sikoly 1910-ben festett változatát, valamint Munch Madonna című képét. Pár hónappal később a norvég rendőrség már letartóztatta az első gyanúsítottat, melyet újabb elfogások követtek. 2006 tavaszára hat ember ellen emeltek vádat, akik közül hármat el is ítéltek - a két kép azonban még mindig nem került elő. Sokat attól tartottak, soha nem is fognak, miután a tolvajok inkább megsemmisítették a műveket, mint hogy bizonyítékul szolgálhassanak ellenük. Aztán 2006. augusztus 31-én a rendőrök bejelentették: kisebb sérülésekkel ugyan, de mindkét kép előkerült - azt azonban, hogy miként bukkantak a nyomukra, a mai napig nem fedték fel.

Egyes feltételezések szerint az egész műkincsrablás csak azt a célt szolgálta, hogy egy másik bűntényről - egy rendőrtiszt meggyilkolásáról - elterelje a figyelmet, és hátráltassa azt a nyomozást. Ezt az elméletet támasztják alá a Munch Múzeum igazgatójának szavai is, miszerint nem egy kifinomult bűnténnyel volt dolguk. De egyes tanúbeszámolók is a rablás amatőr mivoltát erősítették meg - azaz azt, hogy a bűnözőknek vajmi kevés közük volt a műkincsekhez. Valaki például látta, hogy a tolvajok olyan gyakorlatlanok voltak, hogy egyikőjük el is ejtette az egyik festményt távozáskor. 

Az, hogy az egész rablást fényes nappal, a lehető leglátványosabban követték el, egyes elméletek szerint ugyancsak a bűntény színpadiasságát erősítették.

50 másodperc alatt lopták el

Ugyancsak különös műkincsrablás áldozata lett a festmény másik, 1893-ban festett változata. Ezt az oslói Nemzeti Múzeumból emelték el 1994. február 12-én, a téli olimpia megnyitójának estéjén - méghozzá igencsak banális módon. Az ikonikus képet olyannyira nem őrizték, hogy a tolvajoknak elég volt egy létrát támasztani a múzeum falához, azon felmászva betörni egy ablakot, majd megpattanni a képpel. 

Még egy kis üzenetet is hagytak a helyszínen az elkövetők, ami így szólt:

Köszönet a gyenge biztonsági rendszerért.

A képért a műkincstolvajok váltságdíjat akartak kérni, amit a múzeum természetesen nem kívánt kifizetni, így a norvég zsaruk - brit rendőrökkel karöltve - csapdát állítottak a bűnözőknek. 

A festmény végül május hetedikén épségben visszakerült a múzeumba, négy ember kezén pedig kattant a bilincs. Köztük volt az a Pål Enger, aki 1988-ban már ellopott egy másik Munch-képet, a Vámpírt. Az eset pikantériája, hogy noha Engert sikerült hat év három hónapra elítélni (amiből végül négyet ült le), bűntársait szabadon kellett engedni egy eljárási hiba miatt - az akcióban részt vevő brit zsaruk ugyanis álnéven érkeztek Norvégiába, ami ellentétes a helyi törvényekkel.

Enger egyébként 2001-ben ismét rátette a kezét a Sikoly egyik verziójára - ám ekkor már legálisan. Egy aukción vásárolt magának egyet Munch Sikoly-litográfiái közül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173335_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714396811
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173760_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szólíts csak Ursulának – Von der Leyen, a büszke nagymama

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714396811
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165655_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169894_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714396811
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714396811
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lu7WAsfopw2aPn1A7z71rp-XZYNCtf7UDJLmFvRNxiI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZjNGY1NmMzZTI5OTQ3ZjE5MGY5MzhmMWIyN2ZiODgz.webp
Késelés

Bőnyi gyerekkéselés: megszólalt a szemtanú, ez volt az indok - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó