Az alma meg a fája
Az alma sokfélesége főleg a nemesítésnek köszönhető. A kertészek általában tovább dolgoznak a legkeresettebb fajtákon, hogy finomítsák a rájuk jellemző, karakteres tulajdonságokat. Például még savanyúbb legyen a gyümölcs, vagy pont ellenkezőleg: még édesebb.
Érdekes tény, hogy hiába ültetünk el egy almamagot, egyáltalán nem biztos, hogy az abból növő fán termő gyümölcs is ugyanolyan ízű lesz. Kovács Gyula, a Kárpát-medence ősi gyümölcsfajtáinak őrzője, a Tündérkert megálmodója szerint ez egyszerű genetika:
– Ha megszületik egy gyerek, az sem fog teljes mértékben hasonlítani valamelyik szülőjére. A növényvilágban is éppen ugyanez van – magyarázta a Borsnak.
Kellett a jó gyümölcs
Ma több mint 15 ezer almafajta létezik, azaz nagyjából minden tapolcai polgárra jutna egy. Kovács Gyula, aki a nyolcvanas években kezdett el Göcsej, vagyis a Közép-Zalai-dombság néprajzával foglalkozni, azt mondja: ez a többi között azért is lehetséges, mert a régi korok embere hihetetlenül igényes volt arra, hogy mi kerül az asztalára, onnan pedig a gyomrába.
– Amikor nem volt éppen háború, akkor mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobb gyümölcsöt termesszék és fogyasszák. Az is nagyon fontos volt a gazdának, hogy minél ellenállóbb legyen a gyümölcs a különböző kártevőkkel és a szélsőséges időjárással szemben – tette hozzá.
De más oka is van annak, hogy az almából egy ennyire sokféle és ennyire strapabíró, eltartható gyümölcs lett az évszázadok során. A kora középkorban például Göcsejben az volt a jellemző, hogy amikor az ellenség a vetést letarolta és az állatokat elhajtotta, akkor nem maradt más élelmiszernek, csak a gyümölcs. Nem véletlen, hogy már akkoriban komoly gyümölcskultúra alakult ki.
Aszalni és ecetnek
Már a kora középkorban sem csak mag által szaporították a fajtákat, hanem oltással is. Ezt azért tették, hogy ugyanolyan fajtát nyerjenek, mint amilyen az anyafáé. Később az is előfordult, hogy a felhasználás módját szem előtt tartva egy konkrét célból próbáltak szelektálni.
Göcsejben például az egészben aszalható fajtáknak külön kultúrája volt. Az aszalás azért volt nagyon népszerű, mert a gyümölcs megtartotta a teljes vitamin- és ásványianyag-tartalmát. De volt olyan alma is, amiből ecetet nyertek ki. Az pedig annak idején nélkülözhetetlen volt egy háztartásban: tartósításra is használták, de a népgyógyászat, a higiénia szempontjából is fontos volt. A gazda tehát egyszerűen azt oltotta magának, amire éppen szüksége volt.
Magyarországon egyébként ma körülbelül 30-40 fajtát termesztenek. A régi idők gyümölcskultúrája sokkal színesebb volt, Kovács Gyula pórszombati gyűjteményében több mint 1100 fajtát őriz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.