Szakácsok mondják el, mi a tökéletes főzelék titka

Szakácsok mondják el, mi a tökéletes főzelék titka

Buday
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 15. 13:00
<p>A főzelék eredetileg nem azt a liszttel indokolatlanul telepakolt ételt jelenti, amiben megáll a kanál, és ha ebédre azt kérünk a kifőzdében, még uzsonnaidőben is úgy érezzük, mintha kövek lennének a gyomrunkban. Még csak nem is kell hozzá liszt.</p>
Bors

Sárközi Ákos: Tej(föl) és turmix

A Bors által megkérdezett szakácsok is inkább a lisztmentes verzió mellett teszik le a voksukat:  – Mindig önmagával sűrítem a főzeléket, ami azt jelenti, hogy amikor megfőttek a zöldségek, a felét különveszem, majd az alapanyagtól függően tejet, tejszínt vagy tejfölt teszek hozzá. Ezt leturmixolom, és ezt öntöm vissza sűrítőanyagként – magyarázta a Borsnak Sárközi Ákos, Michelin-csillagos séf.

* * *

Fördős Zé: Keményítős habarás

Fördős Zé a Street Kitchen nevű internetes gasztroblogon így készíti el a hagyományos habarásos főzeléket. 

– Először egy jó adag olajra rádobunk egy nagy fej vöröshagymát. Ha üveges a hagyma, akkor egyszórásnyi pirospaprikát is tehetünk rá, csak hogy színt adjon a főzeléknek, erre mehet a zöldség. Sóval, borssal és pici majoránnával ízesítsük, és dobjunk bele két babérlevelet is! Aki ecetesen készíti, tegyen bele cukrot is, így még finomabb, majd öntsük fel vízzel! A habaráshoz elengedhetetlen a jófajta tejföl, ehhez adjunk hozzá keményítőt, így elkerülhetjük a lisztet. Tegyünk bele egy pici vizet, majd keverjük össze! Ha megpuhult a zöldség, akkor öntsük bele a habarást! Ha nem sűrűsödött be, akkor a keményítővel tudunk játszani.

* * *

Buday Péter: Spenóthoz kölest

Hogy liszt nélkül isteni a magyarok egyik kedvenc étele, Buday Péter szakács is osztja, aki hasonlóképpen gondolkodik a főzelék elkészítéséről. – Általában már nem használok hozzá, jobb kihagyni ennél az ételnél. Amikor megpuhult a zöldség, akkor az egyharmadát kiveszem, teszek bele tejfölt, majd összeturmixolom és visszaöntöm a darabos zöldséghez, így szépen besűrűsödik. A pürésítés a legegyszerűbb és a leggyorsabb megoldás. Vannak olyan főzelékfajták, ilyen például a spenót, ahol mást alkalmazok, de azt sem a vajas-lisztes rántással csinálom, hanem kölessel sűrítem. Megfőzöm a magokat, majd összeturmixolom a spenóttal, egy kis tejjel, és már kész is – fedte fel műhelytitkát Buday.

Ne a rántás domináljon!

Sokan azért nem szeretik a főzeléket, mert csak a lisztes rántás ízét érzik benne, holott beltartalmát tekintve nagyon egészséges. A lényeg, hogy nem szabad teljesen szétfőzni a zöldségeket, hagyjuk, hogy roppanósak maradjanak. Ha mindenképpen a lisztes verzióhoz ragaszkodunk, akkor válasszuk az egészségesebb lisztféléket, például a rizslisztet!

Bors-tipp

Bármiből lehet: kukorica, saláta, karfiol, cékla, csicseriborsó, csalán, padlizsán, medvehagyma, sütőtök, retek, brokkoli.

Milyen feltét?

Gondolta volna, hogy a feltét nem azon múlik, hogy éppen melyikhez van kedve? Mindegyiknél megvan, hogy melyikhez mi illik. A lencsefőzelékhez például a sült virsli, a zöldborsófőzelékhez a tükörtojás a legjobb. Sokak szerint pörkölt csak a szárazbabfőzelékhez dukál, a fasírt pedig a kelkáposztához illik igazán. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.