Aktuális

A Bors utánajárt: Mi lesz a régi tévéantennákkal?

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.09.07.

Ott állnak évtizedek óta. Nap süti, eső veri, szél fújja őket, rozsdásodnak, kilazulnak, széteshetnek. Ám nem jellemző, hogy a lakók törődnének a régi tetőantennákkal.

Forrás: FORTEPAN

Letűnt idők technikája

A kábel- és parabolaantennás tévézés elterjedése előtti „őskorszak” emlékei az antennák, amik jellemzően a régebbi – magyarán minimum 20-30 éves – hazai épületek tetején meredeznek. A fiatalabbaknak ma már el kell mesélni: annak idején úgy fogta az ember a tévéadást, hogy kitette a tetőre, esetleg az ablakba vagy az erkélyre a Keravillban vásárolt antennát, amit megfelelő kábellel összekötött a készülékkel. Társasházakban persze elterjedt a központi antenna, amire a lakásokat rácsatlakoztatták.

Praktikusan ahány adást venni akartunk, annyi VHF vagy UHF antenna kellett (attól függően, melyik frekvenciatartományban sugározták az adást). Tehát kellett egy az MTV1-hez, egy a „ketteshez”, egy a „jugóhoz”, a „cseszkóhoz” vagy az „osztrákhoz”, később – amikor létrejöttek –, egy a városi tévéhez. Így alakultak ki az antennaerdők a településeken.

Nincs rá szabályozás

Ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire bántja a szemét, az fontosabb kérdés, hogy az antennák ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Eső, hó, tűző nap éri, viharos szelek teszik próbára őket. Mi van, ha egy lezuhan és eltalál egy kocsit vagy egy embert, akinek kioltja az életét?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál megkeresésünkre közölték: sem ők, sem a hírközlési jogszabályok nem rendelkeznek a régi tévéantennák leszerelésével kapcsolatban, az állagmegóvásért és a baleset-megelőzésért az épület tulajdonosa felelős. Hozzátették: ezeknek az antennáknak egy része a mai napig használható a földfelszíni digitális televíziós adások vételére.

Megkerestünk egy budapesti önkormányzatot is: – Nincs jogszabály a leszerelésükre, újakat pedig szinte korlát nélkül lehet létesíteni – válaszolta Arató György, a XIII. kerület főépítésze.

Ott rohadnak a tetőn

Az interneten találtunk egy szerelőt, aki vállalja régi antennák leszedését, de tapasztalatai szerint nincs túl nagy igény erre.

– Az emberek többsége nem foglalkozik velük, azt mondja, hogy majd csak lesz valami, és ott rohadnak a tetőn – mondta a Borsnak Berkes László. – Általában akkor tűnnek el egy házról, ha felújítják a tetőt, és ritkább, hogy antennaszerelők bontják le. Olyanról egyébként még nem hallottam, hogy villám csapott egy antennába.

A helyzet tehát az, hogy akár száz évig is ott állhatnak a tetőkön, csakhogy korrodálódnak és balesetveszélyessé válhatnak. Az alumínium, amiből az antenna készül és a vas, amiből a tartórúd meg a rögzítőbilincsek, nem nagyon „szereti” egymást. A mű­anyag elemeket „szétsüti” a nap, az alkatrészek széthullanak, a tartókötelek elrohadnak.

Perelhető a lakóközösség

Kézenfekvő a kérdés: ha egy társasház tetejéről leesik egy antenna, és kárt vagy balesetet okoz, kit vonhatunk felelősségre? – Egyértelműen a társasház közösségét lehet perelni – válaszolta a Borsnak a társasházügyekkel foglalkozó ügyvéd, dr. Fekete Zoltán.

A kukába nem fér

A lebontásuk egyébként nem olcsó, mert macerás, balesetveszélyes, általában nem egyemberes munka – folytatta a szakember. – Az antennával a leszerelők nem tudnak mit kezdeni, hiszen újrahasznosítani nem lehet, ezért az eltüntetésük a lakókra hárul. A MÉH-telepek szinte eltűntek az országból, a kukákba nem fér bele, tehát vagy egy központi gyűjtőhelyre kell szállítani, vagy eltenni valahova a következő lomtalanításig. Ezért tényleg csak végveszély esetén szereltetik le a lakók – magyarázta Berkes László.

A probléma egyébként nemcsak az ilyen klasszikus alumíniumantennákat érinti, hanem már a régebbi parabolákat is, hiszen a technika megváltozásával ezek egy része is feleslegessé vált. Az idő vasfoga pedig ezeket is megrágja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190994_auto_resized.jpg
origo.hu

Magyar Péter még a vonaton is fél, testőrök védik a semmitől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27804_resized.jpg?avcount=1714952410
origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189162_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27801_resized.jpg?avcount=1714952410
origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192108_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Lebeg, és nem repülőgép” – ezek voltak a rejtélyes körülmények közt eltűnt pilóta utolsó szavai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192031_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák