Aktuális

A Bors utánajárt: Mi lesz a régi tévéantennákkal?

Hu-Zo

2018. szeptember 7. péntek 11:30

Ott állnak évtizedek óta. Nap süti, eső veri, szél fújja őket, rozsdásodnak, kilazulnak, széteshetnek. Ám nem jellemző, hogy a lakók törődnének a régi tetőantennákkal.

Forrás: FORTEPAN

Letűnt idők technikája

A kábel- és parabolaantennás tévézés elterjedése előtti „őskorszak” emlékei az antennák, amik jellemzően a régebbi – magyarán minimum 20-30 éves – hazai épületek tetején meredeznek. A fiatalabbaknak ma már el kell mesélni: annak idején úgy fogta az ember a tévéadást, hogy kitette a tetőre, esetleg az ablakba vagy az erkélyre a Keravillban vásárolt antennát, amit megfelelő kábellel összekötött a készülékkel. Társasházakban persze elterjedt a központi antenna, amire a lakásokat rácsatlakoztatták.

Praktikusan ahány adást venni akartunk, annyi VHF vagy UHF antenna kellett (attól függően, melyik frekvenciatartományban sugározták az adást). Tehát kellett egy az MTV1-hez, egy a „ketteshez”, egy a „jugóhoz”, a „cseszkóhoz” vagy az „osztrákhoz”, később – amikor létrejöttek –, egy a városi tévéhez. Így alakultak ki az antennaerdők a településeken.

Nincs rá szabályozás

Ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire bántja a szemét, az fontosabb kérdés, hogy az antennák ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Eső, hó, tűző nap éri, viharos szelek teszik próbára őket. Mi van, ha egy lezuhan és eltalál egy kocsit vagy egy embert, akinek kioltja az életét?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál megkeresésünkre közölték: sem ők, sem a hírközlési jogszabályok nem rendelkeznek a régi tévéantennák leszerelésével kapcsolatban, az állagmegóvásért és a baleset-megelőzésért az épület tulajdonosa felelős. Hozzátették: ezeknek az antennáknak egy része a mai napig használható a földfelszíni digitális televíziós adások vételére.

Megkerestünk egy budapesti önkormányzatot is: – Nincs jogszabály a leszerelésükre, újakat pedig szinte korlát nélkül lehet létesíteni – válaszolta Arató György, a XIII. kerület főépítésze.

Ott rohadnak a tetőn

Az interneten találtunk egy szerelőt, aki vállalja régi antennák leszedését, de tapasztalatai szerint nincs túl nagy igény erre.

– Az emberek többsége nem foglalkozik velük, azt mondja, hogy majd csak lesz valami, és ott rohadnak a tetőn – mondta a Borsnak Berkes László. – Általában akkor tűnnek el egy házról, ha felújítják a tetőt, és ritkább, hogy antennaszerelők bontják le. Olyanról egyébként még nem hallottam, hogy villám csapott egy antennába.

A helyzet tehát az, hogy akár száz évig is ott állhatnak a tetőkön, csakhogy korrodálódnak és balesetveszélyessé válhatnak. Az alumínium, amiből az antenna készül és a vas, amiből a tartórúd meg a rögzítőbilincsek, nem nagyon „szereti” egymást. A mű­anyag elemeket „szétsüti” a nap, az alkatrészek széthullanak, a tartókötelek elrohadnak.

Perelhető a lakóközösség

Kézenfekvő a kérdés: ha egy társasház tetejéről leesik egy antenna, és kárt vagy balesetet okoz, kit vonhatunk felelősségre? – Egyértelműen a társasház közösségét lehet perelni – válaszolta a Borsnak a társasházügyekkel foglalkozó ügyvéd, dr. Fekete Zoltán.

A kukába nem fér

A lebontásuk egyébként nem olcsó, mert macerás, balesetveszélyes, általában nem egyemberes munka – folytatta a szakember. – Az antennával a leszerelők nem tudnak mit kezdeni, hiszen újrahasznosítani nem lehet, ezért az eltüntetésük a lakókra hárul. A MÉH-telepek szinte eltűntek az országból, a kukákba nem fér bele, tehát vagy egy központi gyűjtőhelyre kell szállítani, vagy eltenni valahova a következő lomtalanításig. Ezért tényleg csak végveszély esetén szereltetik le a lakók – magyarázta Berkes László.

A probléma egyébként nemcsak az ilyen klasszikus alumíniumantennákat érinti, hanem már a régebbi parabolákat is, hiszen a technika megváltozásával ezek egy része is feleslegessé vált. Az idő vasfoga pedig ezeket is megrágja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15192999_auto_resized.jpg
origo.hu

Üzent Sallai Rolandnak a német focista, aki majdnem megvakította

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9114_resized.jpg?avcount=1665131707
vg.hu

70 éves lett Putyin - ezt kell tudni róla

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15193115_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Drámai pillanatok a Tv2 stúdiójában: Mentő vitte kórházba a Sztárban sztár leszek! énekesét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15194263_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Mutatjuk, milyen szülinapi ajándékokat kapott Putyin az utóbbi években

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15192368_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Német képviselő az EP-ben: Románia Európa vadkeletje, nem érdemli meg, hogy az Európai Unió vagy Schengen tagja legyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15192383_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ez a 3 csillagjegy sorsfordító döntés elé kerül a közeljövőben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15194489_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokkot kaptak a légiutas-kísérők, menet közben zuhant ki a pilóta a repülőgépből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15193868_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kegyetlenül bevág a bugyi dögös pornós vénuszdombjába – 18+ fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9118_resized.jpg?avcount=1665131707
vaol.hu

Legyen a kiállítónk! – Október 25-én 9. alkalommal Vas Népe Állásbörze(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9099_resized.jpg?avcount=1665131707
szoljon.hu

Régóta pokol volt a házassága - megszólalt a megkéselt fitneszmodell édesanyja

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/vFMCSBF5jUGPjRqsasP1a-ar0Hm9Z9OFoA86vXzcLOM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U4ZDE5NTIzNGM2ZjRiMTk4ZjIwYWU5MWIyYTMyNmY5.jpg
Dollárbaloldal

Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében

https://cdn.borsonline.hu/2022/10/BCSFWqAJwI-r_IWxJ6dnpgTuE-_y2ItX0LyIFWFXfNw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiMmVhMGMxNGI4OTQzODE4N2RlZDhlNGY0YmNlNzgw.jpg
Tragédia

Megismétlődött a tragédia, holtan találták meg a szerdán eltűnt nőt