Az üdítő az egyik legegészségtelenebb dolog, ami aljas módon taszít minket a túlsúly és a cukorbetegség felé. Legalábbis, ha a cukros löttyökről beszélünk. A diétás társaik pont ezek elkerülésére lettek teremtve, most mégis azzal kell szembesülnünk, hogy ezeket sem kellene fogyasztani.
A legtöbb ember annak tudatában kezdi el a diétás üdítőket keresni a boltok polcain, hogy így egészségesebb lehet. Erre cáfolt rá az Amerikai Szív Társaság egy folyóiratban, amelyben kifejti, hogy a cukormentes, azaz mesterséges édesítőszert tartalmazó italok hosszú távon demenciát, agyvérzést, elhízást, és ezzel együtt kettes típusú cukorbetegséget is produkálhatnak. Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek sem ajánlják az efféle üdítők fogyasztását, de persze a cukros frissítőknél is óva intenek. De akkor mit ihatunk?
Persze a tudományos kutatások nélkülözhetetlenek emberi élet és egészség szempontjából, ezt állítja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is, de a tényeket mindig fontos alátámasztani.
– Naponta találkozunk tanulmányokkal, de ezeknek csak akkor van tudományos alapjuk, ha egyértelműen bizonyított az ok-okozati összefüggés. Szükséges lenne ismerni azt is, hogy pontosan milyen mesterséges édesítőszerről volt szó, továbbá milyen mennyiségben és milyen hosszú időn keresztül fogyasztották a vizsgálatban részt vevők az adott üdítőt. Meg vagyok róla győződve, hogy elhízást biztosan nem okoz a hozzáadott cukrot nem tartalmazó diétás üdítő, a probléma okát máshol kell keresni – tisztázta a szakértő, majd hozzátette, hogy itthon már egyre több természetes édesítőszerrel készült üdítőitallal találkozhatunk.
Mesterséges édesítőszer: Szintetikus, szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő (pl. az aspartam).
Természetes édesítőszer: Csak természetes úton, például növényből kivon- va, vagy erjesztéssel állítják elő.
Aki egy picit tudatosabban akar élni, annak a szakember is azt ajánlja, hogy igenis vegye szemügyre az ital csomagolását, és nézze meg, hogy mit tartalmaz. Szerencsére az üdítőitalok gyártásánál a forgalmazó cégek és gyártók is egyre inkább természetes édesítőszereket használnak. A magyar boltok polcain is rengeteg olyan üdítő található, ami steviát, azaz természetes édesítőszert tartalmaz. Ennek felhasználásával az ital kalóriatartalmát jelentősen lehet csökkenteni és a természetes anyagok értelemszerűen hasznosabbak a szervezet számára.
Az amerikai kutatók és a hazai szakemberek is azonnal az ásványvíz mellett teszik le a voksukat. Abban is egyetértenek, hogy az éppen fogyókúrába kezdő ember, aki nem iszik vizet, nyugodtan fordulhat a diétás italhoz, mivel rövid távon nem okoz bajt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.