Aktuális

Rómában éljünk úgy, mint a rómaiak - tuti receptek Itáliából

Bors

Létrehozva: 2018.08.12.

Az ókori Róma törvényalkotói a város szabályainak betartására gondoltak a fenti mondat megfogalmazásakor, de ha az olasz gasztronómiára gondolunk, nem is olyan nehéz a törvény betartása. Terjesszük ki mindjárt egész Itáliára: együnk olaszul!

leves

Toszkán minestrone leves

Elkészítés: 80 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (10 adag): 

400 g apró szemű gyöngybab (áztatás utáni súly)
400 g csicseriborsó (áztatás utáni súly)
2 nagy fej vöröshagyma felaprítva
2 gerezd zúzott fokhagyma  
5 evőkanál olívaolaj
½  fej kisebb káposzta felszeletelve
4 szál zeller felaprítva
2 sárgarépa felkarikázva
100 g paradicsompüré
kb. 30 bazsalikomlevél
1 csomag petrezselyem felaprítva
2 felkarikázott cukkini
3-4 babérlevél
200 g parmezánkéreg
só, bors
2 deci vörösbor
2 liter erőleves
bazsalikompesto a tálaláshoz

Elkészítés: A gyöngybabot és a csicseriborsót megmossuk, és legalább 12 órára beáztatjuk. A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, beletesszük a fokhagymát, majd a káposztát, a zellert és a sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, csicseriborsót, a bazsalikomot, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az erőlevessel, majd lassú tűzön legalább két órán át főzzük, míg a bab és a csicseriborsó megpuhul és a leves besűrűsödik. Akkor beletesszük a parmezánkérget, a paradicsompürét, a cukkinit és a vörösbort (ha szükséges, még egy kis vizet vagy erőlevest), és még 30 percig főzzük. A tányéron 1-1 teáskanálnyi pestóval tálaljuk.

Főétel

Saltimbocca

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (4 adag): 

12 szelet vékonyra kiklopfolt borjúszűz
12 friss zsályalevél
12 szelet prosciutto
50 g liszt
40 g vaj
4 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
80 ml marsala (édes fehérbor)
80 ml konyak
80 ml marhaalaplé

Elkészítés: 

A hússzeleteket meghintjük az összemorzsolt zsályalevéllel, és mindegyikükre egy-egy szelet prosciutto sonkát helyezünk. A szeleteket felgöngyöljük, megtűzzük és lisztbe hempergetjük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat és a vajat összemelegítjük, és a húsgöngyölegeket belehelyezzük (fontos, hogy közepes hőmérsékleten készítsük, ne hevítsük túl, mert akkor a vaj elég.) A tekercseket kb. 5 perc alatt körbesütjük, ekkor rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, jól átforgatjuk, és 8 cl marsala, majd ugyanennyi konyak következik, végül az alaplé. 5 perc alatt összeforraljuk, és kész is. A göngyölegeket fedhető tálra szedjük, a serpenyőből a mártást ráöntjük.

köret

Rizottó

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag): 

300 g rizottórizs
100 g vaj
100 g reszelt parmezán
1 l csirkealaplé
1 dl száraz fehérbor
4 kis fej salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk só
½ kk ôrölt fekete bors

Elkészítés: 

A hagymát apróra vágjuk, és egy vastag falú serpenyőben 50 g vajon enyhén megpirítjuk, ekkor hozzáadjuk a rizst, amivel tovább pirítjuk. A zúzott fokhagymát hozzákeverjük, hozzáadjuk a fehérbort, és néhány percig együtt rotyogtatjuk, majd felöntjük 1 dl húslevessel, elkeverjük, és beleszórjuk a sót és a borsot. Ha a lé elpárolgott, újabb 1 dl lével felengedjük, s ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy. A rizottó akkor jó, ha a rizsben található keményítőtől a még el nem párolgott lé nyúlós, sűrű szafttá fő és a rizs ún. „al dente”. Lezárjuk a lángot, hozzáadunk még 50 g vajat és a parmezánt, amit elkeverünk, és frissen tálaljuk.

Kímélő megoldás

Insalata di mare

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag): 

600 g fagyasztott tengergyümölcsei-keverék
1 nagyobb citrom
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3 szál friss bazsalikom
6 evőkanál olívaolaj
2 kisebb fej különböző, de roppanós levelű saláta
2 evőkanál kimagozott fekete olajbogyó
2 közepes lilahagyma
2 kemény paradicsom
1 mokkáskanál őrölt bors

Elkészítés: A fagyasztott tengergyümölcsei-keveréket kiolvasztjuk, sós, forró vízbe dobjuk, 4 percig főzzük, majd leszűrjük, és azonnal hideg vízzel visszahűtjük. Lecsöpögtetjük, majd egy nagyobb tálban gondosan elkeverjük 1 citrom levével. Külön tálkában az olívaolaj felét összekeverjük a zúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal. 10 percig állni hagyjuk, majd összekeverjük a tenger gyümölcseivel. A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, és forrásban lévő vízbe dobjuk – így könnyen le tudjuk húzni a héját. Ezt követően apró kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd összekeverjük az olívaolaj másik felével. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk és gyűrűire szedjük, az olajbogyókat félbevágjuk. A salátát leveleire bontva megmossuk, leszárogatjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és négy tá­nyérra elosztjuk. Erre halmozzuk a tenger gyümölcseit, megszórjuk az olajbogyóval és a lilahagymával, végül a paradicsomos szósszal. Frissen fogyasztjuk.

desszert

Tripla narancsos tiramisu

Elkészítés: 20 perc + 6 óra állás a hűtőben

Nehézség: II

Hozzávalók (8 adag): 

100 g narancslekvár
1 dl narancslikőr
3 tojás
3 evőkanál darált, szirupos narancshéj
3 evőkanál barna cukor
250 g mascarpone
250 g babapiskóta
1 kk őrölt szegfűszeg a beszóráshoz

Elkészítés: 

A lekvárt a narancslikőrrel összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájákat a cukorral és a darált, szirupos narancshéjjal összekeverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A piskótákat egy tálba fektetjük, meglocsoljuk az arancellóval hígított lekvárral, majd rákenjük a krémet. (A „locsolás” ez esetben azt jelenti, hogy kb. egy kávéskanálnyit kiveszek a keverékből, és rákenem egyenként a babapiskótákra: a tiramisu úgy jó, ha a piskóta átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.) Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét enyhén megszórjuk az őrölt szegfűszeggel, és fogyasztás előtt legalább 6 órára a hűtőbe tesszük.

Diétás tipp

Narancssorbet

Elkészítés: 10 perc

Nehézség: I

Hozzávalók: 

7 dl narancslé
250 g kókuszkrém
4 evőkanál méz
1 kk fahéj

Elkészítés: 

A fris­sen facsart na­rancslét összekeverjük a kókusz­krémmel, a mézzel és a fahéjjal, fagylaltgépbe öntjük, és 20–25 perc alatt elkészítjük. Ha nincs fagyigép, akkor műanyag tálban a fagyasztóba tesszük, és időnként átkeverjük.

A nagymama receptfüzetéből

A tökéletes nápolyi pizza

Elkészítés: 1,5 óra

Nehézség: II

Hozzávalók (2 nagy tepsi): 

1/2 kg finomliszt
25 g élesztő
1/2 dl olívaolaj a tésztába
1+1 dl langyos víz
1 teáskanál cukor
egy teáskanál só
+olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés: 

Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl langyos vízben, amelyben előtte feloldottuk a cukrot. Szitáljuk át a lisztet, szórjuk bele a sót, és kezdjük el össze­gyúr­ni az élesztős keverékkel, majd az olí­vaolajjal. A többi vizet módjával adagoljuk hozzá, míg a tészta ruganyos, nem tapadós állagot nyer. Egy órára te­gyük félre pihenni egy langyos helyre. Nyújt­suk ki 1,5 cm vastagra, és tegyük a kiolajozott tepsibe. Előmelegített sütőben, 220 fokon süssük 2-3 percig, majd a feltét ráhelyezése után további 5 percig.

Margarita-feltét

Hozzávalók:

4 nagyobb bivalymozzarella
6 dl sűrű paradicsompüré

friss bazsalikom

Elkészítés:

A paradicsompürét rákenjük a pizzára, majd a kézzel szétmorzsolt mozarellát is rászórjuk, megsózzuk és a fentiek szerint 5 percig sütjük. A friss bazsalikomleveleket tálaláskor tesszük rá.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek