Nem fogja elhinni: Ez a tökéletes fasírt titka

Nem fogja elhinni: Ez a tökéletes fasírt titka

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 18. 13:00
Bors

Főzelék mellé vagy krumplipüréhez, vendégváró falatkaként, vagy csak kenyérrel és kovászos uborkával is isteni a fasírt. A lényege: gyors, egyszerű és finom!

Mangalica húsával lekörözhetünk bárkit!

Különleges húsból, olaj helyett zsíron készül Tatai Róbert, a Séfek séfe győztesének otthonában a fasírt. – Szaftos, zsíros húsból az igazi, mert akkor nem lesz száraz a végeredmény, és így tojás sem kell bele. Csak akkor keve­rek hozzá, ha nem tapad össze a massza, de akkor is csak a sárgáját használom fel. Szerintem manga­licatarjából vagy vaddisznóból a legjobb elkészíteni. Dinsztelt hagymát vagy füstölt fokhagymát teszek a keverékhez, és friss fűszerekkel, például kakukkfűvel vagy rozmaringgal ízesítem a só és bors mellett. Nem szeretem az olajat, úgyhogy én zsírban sütöm ki, attól jobb lesz az íze – árulta el a titkát lapunknak a szakács. 

Tökfasírtot az asztalra!

Az alábbi zöldségekből is szemezgethet:

- Karfiol
- Karalábé
- Csicseriborsó
- Cukkini
- Cékla
- Vegyes zöldség

Sokan el sem tudják képzelni a fasírtot hús nélkül, pedig isteni! Ha már elege van a tökfőzelékből, de még akad a kertben pár darab, akkor készítsen belőle gombócokat! Hozzávalók: 1 kilogramm tök, 3 darab tojás, 15 dekagramm juhtúró, só, bors, fűszerpaprika, kapor, 3 gerezd fokhagyma és olaj a sütéshez.

Elkészítés: A lereszelt tökhöz adjuk hozzá a tojásokat, túrót, fűszereket ízlés szerint, majd mehet hozzá az apróra vágott kapor és a zúzott fokhagyma. Ha folyékony a massza, akkor egy kevés lisztet is tegyünk hozzá, majd forró olajban süssük készre.

Tudta-e,

hogy a mangalica húsának általában magas a zsírtartalma, ami viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során?

Csirkemáj a titok

Olvasónk, Petricsné Ibolya is megosztotta velünk a tuti receptjét. –  A családom a saját fűszerezésem miatt szereti a fasírtomat. A darált húshoz reszelek vöröshagymát, fokhagymát, teszek bele sót, borsot, majoránnát. És a titok: a csirkemáj! Ettől különösen finom íze lesz. Beleütök 2-3 tojást, öntök hozzá 1 kanálnyi olajat (hogy ne legyen száraz) és összegyúrom a kinyomkodott áztatott zsömlével, kenyérrel. Beteszem a hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek, aztán megformázom, prézlibe forgatom, és bő olajban kisütöm.

Szalonnát darálok bele

Pataky Péter, az Ízes élet szakácsa a gyors elkészítés híve. – Sertéscombot használok, mivel ez kicsit szárazabb, ezért füstölt szalonnát darálok hozzá. Ettől sokkal szaftosabb lesz a fasírtunk, másrészt pedig ad hozzá egy füstösebb ízt. A kisebb szeletekre vágott húst és szalonnát is ledarálom, ahogyan a vöröshagymát és a beáztatott zsömlét is.

Bors tipp

Olaj helyett 220–240 Celsius-fokos sütőben is elkészíthetjük a golyókat, így sokkal egészségesebb.

Összegyúrom, így sokkal gyorsabban elkészül a fasírt. A fűszerezés szempontjából semmiképp sem maradhat ki a só, de figyeljünk arra, hogy a szalonna tartalmaz sót. Érdemes beletenni egy kis zöld petrezselymet, zöld fűszerekből nyugodtan egy kis kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, de csak óvatosan. Ha teszünk bele tojást, akkor szórjunk bele zsemlemorzsát is, hogy ne legyen túl folyós. Tegyük hűtőbe egy kicsit, majd süssük meg.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.