Aktuális

Vízirendőrök mentették meg az alvó Kóbor János életét

H. G.

Létrehozva: 2018.07.02.

A rendőrség ébresztette fel a vitorlásában alvó Kóbor Jánost. A zenész évek óta a vízen él, de még ilyen eset sohasem történt vele. Örül, hogy elkerülte az ütközést.

Forrás: Bors

Az Omega frontemberéről köztudott, hogy a Balaton szerelmese. Ha nincs fellépése, a hétvégéket a vitorlásán tölti. Gyakorlott hajósnak számít, tudja, hogy ott, ahol a víz az úr, bármi megtörténhet. De nem kell ahhoz tomboló vihar, hogy a pihenni vágyó vitorlázó bajba kerüljön. Ezt néhány napja a legendás zenész a saját példáján keresztül is megtapasztalta. 

– Gyakran előfordul, hogy egye­­dül vagyok a hajón, ekkor is így volt, amikor ez történt. A feleségem és a kislányom, Lé­nács­ka épp a tengerparton nyaraltak. A Forma–1-et néztem a tévében, és gondolom, elaludhattam, nem horgonyoztam le. Amikor felébredtem, a rendőrök már ott voltak. Odajöttek, és azt mondták, arra figyeltek föl, hogy a hajó furcsán mozog, irányítatlanul sodródik. A vízi élet „veszélyes üzemnek” számít, gondolom, ezért szigorúbb ott az ellenőrzés, mint az utakon. Ezzel na­gyon is egyetértek – mesélte el a Borsnak Kóbor, aki évtizedek óta vitorlázik, óriási gyakorlata van, előbb volt hajója, csak ké­sőbb lett nyaralója. Gyermekkorában édesapja és nagyapja tanította meg vitorlázni.

– Ilyen esetem csak egyszer volt, azóta még jobban vigyázok, hiszen ha jön egy másik hajó, amelyiken szintén alszanak, és nem irányítja senki, akkor kivédhetetlen az ütközés, de arra biztosan felébrednék – tette hozzá nevetve a zenész.

Látszik, ha baj van

– Megnyugtató, hogy a közúton közlekedőkhöz képest sokkal magasabb a vízi eszközzel közlekedők szabálykövetési aránya – mondja a Borsnak Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ezredese. – A vízi járművekkel sokkal kevesebb a baleset – folytatja a szakember. – Ez köszönhető annak is, hogy általában többen tartózkodnak egy hajón, így ha elfárad a kapitány, át tudja adni egy arra jogosultnak a kormányt.

Az ezredestől megtudtuk, hogy viszonylag ritka eset, amikor valaki egyedül van és elalszik, a sodródó hajókat azonban kilométerekről kiszúrják a rendőrök. 
– A kollégák azonnal észlelik, hogy a parttól 500 méteren kívülre jutó járművek, eszközök (kis csónak, matrac, vízibicikli vagy nagyobb hajó) készakarva jutott-e oda, vagy bajban van – mondja az ezredes. – Ez a jármű mozgásán látszik.

Hétvégi haláleset

Szombat délután Siófoknál a Balatonba fulladt egy 41 éves budapesti férfi. A vízi­rendőrök észlelték, hogy Siófok közelében egy szörfdeszka mellett egy férfi teste lebeg a vízben.
A testet a rendőrhajóba emelték, megpróbálták újraéleszteni, amit a siófoki kikötőben a mentősök folytattak, de a férfi életét nem sikerült megmenteni.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek