Aktuális

Tragédia Abonyban: máris elvették nevelt gyerekeit Magdolnától

L. B.

Létrehozva: 2018.07.26.

Forrás: Bors, Pintér Péter

Egyszerű játéknak indult, de borzasztó tragédiába torkollott három abonyi kisgyermek délutánja kedden. A nyolc­éves fiú – vagy ahogy mindenki szólította, Döme – két lánytestvérével ment a lakóhelyüktől alig ötpercnyi sétára fekvő Mikes-tóhoz. Egy váratlan pillanatban azonban Döme elmerült, a 9 és 11 esztendős nővéreinek szinte ideje sem volt felocsúdni.

Algán csúszott el

– Az egyik lány szaladt oda sírva a házunkhoz. A feleségemet kérte meg, hogy segítsen. Kocsiban voltam, egyből a helyszínre siettem. A rendőrökkel egyszerre érhettem oda, s egyből a vízbe vetettem magam. Húszpercnyi keresés után akadt bele az egyik segítőtársam lábába a fiú – emlékezett vissza könnyek között a drámai pillanatokra Ferenc, akit még aznap este kihallgattak a rendőrök.

A Bors tegnap Abonyban megtudta, hogy a nyolcéves Döme egy békát akart megfogni, ezért a tó oldalán kibetonozott részre merészkedett. A lába azonban egy kicsit beleérhetett a vízbe, ami a rendkívül sikamlós, algás részen megcsúszott, és beleesett a Mikes-tóba.

Harmadszor jöttek ide

A nagy nehezen kihozott fiú éle­téért hosszasan küzdöttek a szakemberek, még mentőhelikopter is érkezett, de már nem tudták megmenteni. Információink szerint a három gyermek rendkívül szegény sorból származik, a nyugdíj előtt álló Magdolna nagyjából másfél éve viseli gondjukat nevelőszülőként. A gyerekek mellett vér szerinti fiával, a huszonnyolc esztendős Dáviddal éltek együtt egy kerítés nélküli, takaros kis házban a tótól két utcára.

Ott jártunkkor nem nyitottak ajtót. Telefonon elértük Dávid apját, Magdolna volt élettársát, aki tőlünk értesült a tragédiáról. Érthetően nem kívánt semmit mondani. Az abonyiak többségének viszont megvolt a véleménye, sajnálatuk mellett fôleg  a nevelôanyjuk felelősségét firtatták.

– Most kéredzkedtek ki harmadjára játszani a tóhoz. Magdi engedte ki őket. Eddig sosem volt baj, korábban a tó másik oldaláról dobáltak köveket a vízbe – mondja a család ismerőse.

Tilos fürdeni a tóban

A Mikes-tó partján gyakran szoktak futni a fiatalok, és a környéken lakók szerint kifejezetten sűrű látvány a felügyelet nélkül játszadozó gyereksereg is. A jól látható kiírások szerint a tóban fürdeni és úszni sem szabad. – A tó mélysége teljesen kiszámíthatatlan.

A part mentén több mint két méter mély, de néhány méterre már derékig ér. A kisfiút is innen halászták ki – magyarázta a Borsnak egy felháborodott szemtanú, aki a padon zokogó Magdolna mellett azt is látta, hogy rosszullét miatt Döme egyik lánytestvérét is elvitte a mentő. A tó partjára épp a jövő hétre terveztek egy nagy főzőfesztivált, kérdés, ezek után megtartják-e.

Elvették a testvéreket

Információink szerint már a tragédia utáni órákban elvették a másik két gyermeket Magdolnától. Megkerestük az illetékes szervezetet, Budapest Főváros Kormányhivatalát az ügyben, de mint közölték, a gyermekvédelmi törvény alapján a gyámügyi eljárásban hozott döntések nem nyilvánosak, ezért nem nyilatkozhatnak.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indított nyomozást szakértők bevonásával.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek