Aktuális

Szenzációs állítás: A neandervölgyi ember is tudott tüzet csiholni

Bors

Létrehozva: 2018.07.25.

Nem kellett villámcsapásra várniuk a neandervölgyieknek, hogy begyűjtsék a tüzet – jelenti ki egy friss tanulmány. Mások szerint még az sem biztos, hogy a 28 ezer éve eltűnt emberféle egyáltalán rakott tüzet, ha fázott.

Forrás: Wkipédia/Wolfgang Sauber

Már a neandervölgyi ember is tudta, hogyan kell csiholással tüzet gyújtani – szerepel egy új tudományos írásban. Azt már korábban állították tudósok, hogy használta a tüzet a vitatott besorolású emberféle. (Egyesek szerint a Homo neander­thalensis kihalt faj, má­sok szerint viszont al­faj, ami nem halt ki, hanem keveredett a mi alfajunkkal, a Homo sapiens sapiensszel, amikor mi megjelentünk Európában.)

Ám a tudósok eddig úgy vélték, hogy csak a természetesen keletkezett tüzet őrizték, azt nem tudták, ők maguk hogyan gyújtsanak. Andrew Sorensen, a hollandiai Leiden egyetemének régésze szerint azonban könnyen lehet, hogy a neandervölgyieknek nem kellett kivárniuk, hogy egy villámcsapás vagy egy vulkánkitörés helyszínéről gyűjthessék be az égő fát vagy parazsat. 

Árulkodó kövek 

A szakember szerint a Földön mintegy 200-250 ezer éve megjelent és 28 ezer éve eltűnt (al)faj 50 ezer esztendővel ezelőtt már használhatta a kovakövet szikravetőként.

Az eddig is ismert volt, hogy az ember mindenre pattintott kőeszközöket használt, de elképzelhető, hogy már a történelem hajnalán rájött, hogyha a kovakövet és a piritet összeüti, tűzgyújtásra alkalmas szikrákhoz jut. A Scientific Reports nevű folyóiratban publikált tanulmányban tárgyi leletekkel támasztják alá, hogy a neandervölgyiek rendszeresen raktak tüzet.

– Tűzgyújtó köveket leltünk, amelyeket a neandervölgyiek használtak – állítja Marie Soressi, a neves hollandiai egyetem professzora. A kutatók több tucat, mindkét oldalán pattintott kovakövet találtak. Az ezeken fellelhetô nyomok arra utalnak, hogy az eszközt egy olyan vastartalmú ásványhoz ütögették, mint a pirit és a markazit. A kipattanó szikrát száraz fűvel vagy levelekkel fogták fel és fújták, amíg lángra nem kapott. 

Éltető tűz

A kutatást vezető Sorensen szerint a kőszerszámon talált nyomok nem keletkezhettek természetes úton. Erre utal, hogy a rajtuk lévő barázdák szinte mindig párhuzamosak a szerszám hosszanti tengelyével. Ha a barázdák természetes úton keletkeztek volna, akkor a kő teljes felületén, véletlenszerűen húzódnának – érvelt a tudós. A tűzgyújtás nyomai szabad szemmel is láthatók a szerszámokon. 

Ha tudtak tüzet gyújtani a neandervölgyiek, akkor az nagy hatással volt az életükre, hiszen ezt bármikor megtehették, amikor csak szükségük volt rá, és nem kellett többlet-tüzelőanyagot gyűjteni, hogy meg tudják őrizni a „természettől szerzett” lángot. Bár a neandervölgyi ember testalkata miatt jobban bírta a hideget, mint a Homo sapiens sapiens, a tűz különösen fontos volt a legutolsó – 110 ezer éve kezdődött és 10 ezer évvel ezelőtt véget ért – jégkorszak idején. Amikor az életterükként szolgáló mai Franciaország területét sztyeppe és tundra borította és a fakészletek jelentősen csökkentek.

Nem mindenki lelkes

A neves tudós nem lenne meglepve, ha olyan kovakövet is találnának, amely még régebbi, és tűzgyújtásra használták. Ugyanakkor megjegyezte, a ku­tatásban feltárt bizonyítékok esetleg vitathatók, a tanulmány csak „egy értelmezés”. Rebecca Wragg Sykes, a Bordeaux-i Egyetem régésze szerint még ahhoz is további vizsgálatok kellenek, hogy bizonyíthassák: a mintáza­tok tényleg pirittől származnak. 

Egy másik neves régész pedig egyenesen azt állítja: arra sincsen bizonyíték, hogy a neandervölgyiek a hideg időszakban tüzet raktak. Az biztos, hogy sokszor tűz nélkül maradtak, a kutatók ráadásul sosem találtak egymás mellett piritből és kovakőből készült eszközöket. Amennyiben pedig elterjedt lett volna a tűzgyújtás ezen formája, akkor biztosan előkerült volna már róla valami egyértelmű bizonyíték – idézi a kanadai Simon Fraser Egyetem tudósának, Dennis Sandgathe-nek a szavait a Qubit.hu.

A tudományos portál hozzáteszi: annyi bizonyos, hogy a korabeli gondolkodás már alkalmas volt arra, hogy az ősember felismerje, hogyan hozhat létre újdonságot két különféle eszköz kombinációjával, mert úgy tűnik, hogy már valamiféle kátrányszerű ragasztót is használt a kőeszközök benyelezésére. Márpedig ehhez is tűzre volt szüksége.

Rosszabb vadász volt a neandervölgyi

Vajon a neandervölgyi ember (Homo neanderthalensis) kevésbé volt intelligens, mint a modern ember (Homo sapiens sapiens)? A két (al)faj agyi kapacitása hasonló lehetett. A modern ember megjelenése mégis a neandervölgyiek végét jelentette. Az ő testük a mai emberénél alacsonyabb és sokkal robusztusabb volt. A nők terhességének időtartama akár 11 hónap is lehetett, így bár fejlettebb, de kevesebb utódot szülhettek életük során. Máig nem tisztázott, hogy tudtak-e beszélni, ám egyes vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy igen. Vadászatuk fejletlenebb volt, mint a modern emberé. A dárdát ismerték, de az íjat és a nyilat nem, s az eszközt csak döfésre használták, nem hajították. Ehhez közel kellett menniük a zsákmányhoz, ami sokkal veszélyesebb volt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190040_auto_resized.jpg
origo.hu

A Diósgyőr történelmi veresége az egész várost sokkolta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27771_resized.jpg?avcount=1714912216
origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190051_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Haaland reagált a brutális kritikára, Roy Keane ezt nem teszi zsebre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188241_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185104_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27773_resized.jpg?avcount=1714912216
origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185136_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Durva: ezeket a szabályokat kell betartani az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc dolgozóinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27777_resized.jpg?avcount=1714912216
magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/S_jJJiyxWYU_MeTH_M1D5TcwkYuyRniXXBKmwiAxPxM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MGM0MDQwYjE5NTQ1YWE5MDEzYzQ2NjhiNjZmNjI3.jpg
Összefüggések

Menczer Tamás: Ugyanazok állnak Magyar Péter mögött, akik Márki-Zay mögött is voltak!

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jbseD0C_tLavLMoqWi6jAuAnETqLuHHuBP26hCzom4s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1OGU4YjkzNmUxZTQyZmFiZDQzZjc2YjUyNmNmMzcz.jpg
Tech

Sürgős figyelmeztetést kaptak az Android-felhasználók: minden pénzedet elvesztheted a Google Chrome miatt!