Szemes sót használjon a finomított helyett

Szemes sót használjon a finomított helyett

PUBLIKÁLÁS: 2018. július 27. 13:00
Ön tisztában van azzal, mennyi sóra van szüksége a szervezetnek? No és azzal, mi a különbség például a konyhasó és a tengeri só között?
Bors

Hatványozottan igaz a magyarokra a híres mondat: úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót. Hiába vásárolják meg sokan a drága és egészségesebbnek hitt tengeri sót, a Mayo Klinika kutatása kimutatta, hogy kémiai összetétele megegyezik az asztali sóéval. Szinte mindegyik kizárólag nátrium-kloridot tartalmaz.

Egy teáskanál elég

Tudta?

Egyes ételízesítők sótartalma a kész termék 69 százalékát is meghaladja, tehát amikor a levest, pörköltet „kockával” vagy fűszerkeverékkel ízesítjük, akkor hatalmas mennyiségű sót teszünk az ételbe!

A magyarok jócskán túlzásba viszik a só fogyasztását, ami hosszú távon a szervezetünknek egyáltalán nem tesz jót, ezt mondja Antal Emese dietetikus is.

– Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi sót használunk, eszünk. Ugyanis, ha túl sokat, az hozzájárulhat a magas vérnyomás, a szívinfarktus, és az agyvérzés kialakulásához. Napi 5 gramm só, vagyis egy teáskanálnyi mennyiség az ajánlott egészséges felnőtteknek, de mi magyarok ennek több mint háromszorosát fo­gyasztjuk! – árulta el a szakember.

Árulkodik a címke

Attól, hogy valamihez nem teszünk pluszban, ez az ízfokozó bizony megtalálható benne.

BORS-TIPP:

Az egyetlen adalékanyag, ami a sóba kerülhet, az a tapadásgátló. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor két milliméternél nagyobb szemcséjű kristályokat vásároljunk, mivel ebbe nem tesznek az anyagból.

– Vegyük figyelembe, hogy a sóbevitel 60–70 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik. Kenyérfélék, pékáruk, margarinok, húskészítmények, felvágottak, sajtok, juhtúró, salátaöntetek, mustár, ketchup, ételízesítők, és a konzervek is rengeteget tartalmaznak – árulta el a dietetikus, majd hozzátette, hogy alaposan meg kell néznünk a címkét. – A sótartalmat úgy tudjuk kiszámolni, ha a nátriumtartalmat megszorozzuk 2,5-del. Például, ha egy élelmiszer nátriumtartalma 2,1 gramm 100 grammban, akkor a sótartalma 2,1 szorozva 2,5-tel, tehát 5,25 gramm 100 grammban, ami már lefedi a napi bevitelünket – magyarázta Antal, aki egyik sófajtát sem ajánlja szívből.

Szükségünk van rá

A só is hozzátartozik az életünkhöz, tehát egy bizonyos mennyiségig elengedhetetlen a számunkra, ugyanúgy ahogy az állatoknak is.

– A túl sok só a vesék működését is megboríthatja, és mivel megtartja a vizet a szervezetben, ezért oda kell figyelni, hogy sokat igyunk. Ráadásul az elhízásban is szerepe van a túlzott fogyasztásának. Egyébként a sóhiány sem egészséges, bár változatos étkezéssel elég ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe a zöldségekkel és húsokkal is – magyarázta a szakértő.

Gondoljunk az állatokra

Ahogy az embernek, úgy a haszonállatoknak és vadon élő társaiknak is nagyon fontos, hogy sóval pótolják az ásványi anyagokat, sőt a szarvasok agancsképződését is segíti. Erre a célra a fára erősített, vagy a földön hagyott nyalósó a legalkalmasabb, amit gazdaboltokban is megvásárolhatunk.

Asztali: Nem sok köze van a természetben megtalált sókhoz, mivel a konyhasót finomítják. A szervezet számára fontos anyagokat mesterségesen adják hozzá, mint például a jódot és a fluort. Káros összetevőket is tartalmaz. 50–100 Ft/kg

Csökkentett nátriumtartalmú: Azoknak a legjobb, akik nem akarnak lemondani a só ízéről, de tisztában vannak a túl sok só egészségkárosító hatásával. 1400 Ft/kg 

Tengeri: Ennek a sónak is a nagy részét finomítják, viszont még mindig több, a szervezetnek fontos anyagot tartalmaz, mint a konyhasó. Ide tartozik például a görög só is. Magas vérnyomást a túlzott nátriumbevitel okoz, ebből a szempontból a tengeri só használata a konyhasó helyett semmiféle előnnyel nem jár. 200–500 Ft/kg

Himalája: A világ legjobb, legtisztább sója, vegyi anyagtól mentes. Nem véletlen, hogy az egyik legdrágább is a hazai boltokban, már csak azért sem, mert több ezer kilométert utazik, mire az asztalra kerül. 1000–2000 Ft/kg

Parajdi: Erdélyben bányásszák, 84-féle a szervezet számára hasznos ásványi anyagot tartalmaz, de olcsóbb, mint a Himalájából származó társa. 1000–1500 Ft/kg

Önnek számít a só ára, vagy a fajtája?  

Molnár Róbert: – Általában nem nézem, csak leveszem a polcról. Ha mégis eszembe jut, akkor tengerit és őröltet, de azt már nem figyelem, hogy jódozott-e vagy sem.
Czövek Judit: – Mindig természetes sót keresek, amiben nincs vegyszer, például csomósodásgátló. Arra is figyelek, hogy ne legyen jódozott, mert az utánpótlását inkább orvossal beszélem meg.
Bokor Csilla: – Mindig olcsó sót keresek, abból is a kilós kiszerelést, mert sokat használunk. Nem nézem, hogy mi van a zacskóra írva, és mindegy, hogy jódozott-e vagy sem.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.