Békés megyei Mezőberényben készülnek ma a Kojak nyalókák. Meglepetésünkre egy viszonylag kis manufaktúrába nyertünk bebocsátást, ahol mindössze tizenöten látják el az egész országot az édességgel.
– Az 1965-ös, hagyományos receptet követjük, és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk. A piaci verseny miatt nem mindig volt könnyű a dolgunk, de a jelek szerint a mai napig rajonganak a magyarok a Kojak nyalókáért – mondja Kima Norbert, aki négy éve vezeti a céget, és korábban cukrászként dolgozott.
– A Kojak nyalóka most ötvenhárom éves, és 1997 óta készül Mezőberényben, már nem csak csokis változatban. Rajta kívül a Limó nevű italport is mi gyártjuk, amire az idősebbek emlékezhetnek.
Innen a neve
Először csak csokis nyalókaként emlegették Magyarországon az édességet. A Magyar Televízióban 1973 és 1978 között futó, népszerű amerikai krimisorozat nyomozója, Kojak azonban állandóan nyalókát szopogatott, mivel le akart szokni a dohányzásról. Noha az ő nyalókájának nem sok köze volt a magyar csokis-vaníliáshoz (általában gyümölcsös, piros színe volt), utóbbit mégis elkezdték az emberek Kojak nyalókának nevezni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.