Önmagával sűrítve mennyei a gyümölcsleves

Önmagával sűrítve mennyei a gyümölcsleves

Buday
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 28. 13:30
Meleg napok nagy kedvence a hűtött, kicsit savanykás gyümölcsleves. De mitől lesz jobb a szomszédasszonyénál?
Bors

Ha gyümölcsleves, akkor többnyire a meggyből készült jut az eszünkbe – mint jellegzetes ma­gyar étel. Már rögtön az előkészületeknél jönnek a kérdések. Milyen gyümölcsből ké­szítsem? Turmixoljam vagy ne? Habarjam vagy inkább pu­dingporral sûrítsem?

Talán csak egy do­logban ért mindenki egyet: a tejszín selymesíti, a tejszínhab a tetején pedig ellenállhatatlanná teszi.

Tejszínes krémsajtot bele!

A hűsítő és gyorsan elkészíthető finomságnak Buday Péter szakács sem tud ellenállni. 
– Azért szoktam inkább a fagyasztott gyümölcsöket ajánlani, mert azokból könnyebben elkészíthető az én verzióm, és jobban megfelel a higiéniai követelményeknek is.

– Szükségünk van negyven de­ka eperre, 2 de­ka mézre, egy citromra héj nélkül, fél mokkáskanál őrölt borsra, kettő deci tejszínre, kettő deci tejre. Egy pici vaníliával is ízesíthetjük. Ezt az egészet össze kell turmixolni krémesre, majd 8 deci tejjel higítani. Friss menta- és bazsalikomlevéllel megszórom tálaláskor. A ti­tok annyi, hogy a tejszín és a fagyasztott gyümölcs ad egy olyan krémes állagot az egésznek, hogy nem kell pudingot használni, ezáltal főzni sem – adta a tippet a szakács, majd elárulta azt is, hogy az ínyencek tejszínes krémsajttal is megbolondíthatják a levest. – Turmixolásnál nyomjunk bele tíz dekát a sajtból, mert ettől még krémesebb, finomabb lesz. Egyszerűen isteni.

Rumaromával bolondítom

Gáspár Bea nem használja a turmixgépet, ha meggylevesről van szó. 
– Első lépésben a rumaromát és a vaníliás cukrot ráöntöm a fagyasztott meggyre, és hagyom, hogy kicsit megszívja magát. A befőttet pedig levével együtt beleöntöm a lábosba, fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal ízesítem, majd hozzáadom a rumaromás, vaníliás cukros, fagyasztott meggyet is. Egy citrom héját reszelem hozzá, illetve ízlés szerint a levét is hozzáfacsarom. Amíg fő, addig a pudingport csomómentesen elkeverem a tejes, tejszínes keverékkel. Ha már felforrt, hőkiegyenlítés után hozzáadom a tejjel elkevert pudingport. Közepes lángon hagyom főni és besűrűsödni, majd ezután lehűtöm és úgy tálalom.

Mi az a hőkiegyenlítés?

Lényege, hogy a hideg sűrítőanyagot nem közvetlenül keverjük az ételbe, hanem egy kanálnyi forró levessel simára keverjük a habarást, majd úgy öntjük vissza a gyümölcsös lébe.

Hogyan sűrítsük? 

Habarva: a liszt miatt pluszkalória kerül az ételbe, sőt ha nem jól készítjük a habarást, akkor csomós lesz a végeredmény. 

Turmixolva: a legegészségesebb módszer, mert így nincs benne liszt és felesleges adalék, a gyümölcsöket sem kell megfőzni, így a vitamintartalom is magasabb. 

Pudinggal: a végeredmény krémesebb és finomabb lesz, de kerül bele cukor és egyéb más adalékanyag a pudingpor miatt. 

Vegyesen a legfinomabb

Meggy vagy cseresznye és az alma elmaradhatatlan hozzávalója a levesnek. A séfek szerint csak a képzelet szab határt, bármit kipróbálhatunk. Szerintük akkor a legízletesebb, ha hideg, és legalább háromféle gyümölcs van benne. 

BORS-TIPP

Borral is elkészíthetjük a levesünket, de csak akkor, ha a habarásos vagy pudingos verziót választjuk, mert így kifő belőle a felesleges alkohol.

Fagyasztási kisokos

Tisztítás és szárítás után magozzuk ki, daraboljuk fel a gyümölcsöt, és tegyük egy olajjal kikent dobozba. Ha megfagyott, érdemes átrakni felcímkézett zacskóba vagy dobozba, ahonnan szükség szerint darabonként kivehetők. Ha a gyümölcsöt cukros vagy sós vízbe mártjuk fagyasztás előtt, jobban megőrzi a színét, és elkerülhető a felületén kialakuló fagyási sérülés, elszíneződés. 

Héjastól főzöm az almát

Az Ízes Élet házigazdája, Pataky Péter elárulta: ha almát is tesz a levesbe, akkor azt puhára főzi, ráadásul a héjával együtt, mert fontos szerepe van. Pektin található benne, amely segítségével sűrítőanyag nélkül is tudunk krémes levest készíteni. Ezután szűrő segítségével eltávolítjuk a héjat a léből.
– Egy csipet só kiemeli a gyümölcs ízét, és kézi rúdmixert használjunk, mert így kevesebb a mosogatnivaló! – tanácsolja nevetve.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.