Zöldfűszerkrémleves
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag):
1 liter zöldségalaplé
2 ek fehérbor
100 g apróra vágott vegyes zöldfűszer: petrezselyem, bazsalikom, snidling, ha savanykásabb levest szeretnénk akkor tárkony, kapor, édes köménylevél
2 ek tejszín
2 tojássárgája
só, fehér bors néhány csepp citromlé
A tálaláshoz: vajban pirított kenyérkockák
Elkészítés: Az erőlevest felforraljuk, hozzáadjuk a fehérbort, a zöldfűszereket, és állandóan kevergetve 5 percig főzzük. A tojássárgáját a tejszínnel simára keverjük, és a levesbe öntjük. Felfőzzük, majd a sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Csevapcsicsa ajvárral
Elkészítési idő: 10 perc + 1 óra pihentetés
Nehézség: I
Hozzávalók (25 darab)
1 kg nem túl sovány darált hús (birka vagy marha és disznó keveréke)
½ kávéskanál szódabikarbóna só darált erős paprika (opcionális)
A tálaláshoz: paradicsom apróra vágott, sózott hagyma
Elkészítés: A húst kétszer ledaráljuk, majd belegyúrjuk a szódabikarbónát és az erős paprikát. Hűtőben egy órát pihentetjük, akkor adjuk hozzá a sót (nem szabad korábban, mert levet enged). Hosszúkás, 6-8 cm hosszú, 2 cm vastag roládokat formázunk belőle, és grillen vagy vaslapon kisütjük. A tányéron apróra vágott, sózott hagymát és szeletelt paradicsomot tálalunk mellé.
Ajvár
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Nehézség: III
Hozzávalók: (400 g)
1 kg húsos kápia paprika
1 nagy padlizsán
4 ek sűrített paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
5 ek olaj só, bors
1 kk őrölt babér
Elkészítés: A paprikákat 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt átsütjük. Légmentesen záródó dobozba tesszük néhány percre – így kézzel le tudjuk húzni a héját. A padlizsánt félbevágjuk, a húsát rácsszerűen bevagdossuk és megkenjük olívaolajjal, sóval és borssal. Szintén a sütőbe kerül kb. 20 percre, míg átsül, és kanállal ki tudjuk emelni a húsát a héjából. A hagymát és a fokhagymát finomra daráljuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az előkészített padlizsánt és a paprikát, a paradicsompürét, fűszerezzük, és kis lángon sűrűre főzzük. Sterilizált üvegbe zárva, dunsztolva hosszabb ideig is eltartható, de frissen is fogyaszthatjuk a csevaphoz vagy grillezett húsokhoz.
Sült krumpli/délszláv saláta
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag):
200 g apróra vágott, hideg sült hús
200 g főtt burgonya
2 nagy párolt sárgarépa
4 ek főtt zöldborsó
4 kicsi ecetes uborka
4 kemény tojás
2 dl tejföl
100 g majonéz só,
őrölt fekete bors
Elkészítés: A hozzávalókat kockákra vágjuk, összekeverjük. Kikeverjük a majonézt a tejföllel, és beleforgatjuk. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Nagyon gazdaságos saláta, különösen, ha van otthon maradék sült hús.
Gibanica
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (8 adag)
300 g rétestészta
500 g mángold
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek olaj só
500 g kajmak (savótúró)
500 g tejföl
3 tojás
100 g pirított tökmag
A tetejére: 100 g tejföl 1 tojássárgája 3 ek szezámmag
Elkészítés: Összesen 9 réteslapot használunk fel: három-három kerül az aljára és a tetejére, három a rétegezett töltelék közé. Először elkészítjük a tölteléket: a hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a megmosott, szárastul feldarabolt mángoldot, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A végén hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.
A túrót és a tejfölt összekeverjük, majd elegyítjük a felvert tojásokkal, megsózzuk, és összekeverjük a mángolddal.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítunk három réteslapot, majd ráhalmozunk egy réteget a túrós, mángoldos töltelékből, és megszórjuk tökmaggal. Erre újabb három réteslap kerül, majd még egy réteg töltelék és tökmag. Három réteslappal lefedjük, majd a tetejére öntjük a tojássárgájával kikevert tejfölt. Enyhén megsózzuk, és megszórjuk szezámmaggal. 160 fokos előmelegített sütőben 1 órát sütjük.
Tufahija
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: I
Hozzávalók (6 adag):
6 db alma
6 tk kristálycukor
1 tk vaníliakivonat
300 g tejszínhab a tálaláshoz
6 ek vágott, pirított dió
2 dl víz
Elkészítés: Az almák magházát magházszedővel kiszedjük, és egy lábosban, a vizet aláöntve, lefedve megpároljuk. A diót összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínhabbal. A párolt almákat megtöltjük a diós keverékkel, és frissen, tejszínhabbal megkoronázva fogyasztjuk.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.