Aktuális

Segítünk sört választani a foci-vb-re

Bors

2018. június 12. kedd 13:00

Holnapután indul a futball-világbajnokság, aminek a pályán a labda az elengedhetetlen kelléke, a tribünön és a tévé előtt pedig a sör. A kínálat hatalmas, így a Bors felkért egy szakértőt, hogy értékeljen hat, itthon népszerű, kedvezőbb árfekvésű sört – négy hazai és két külföldi fajtát.

Forrás: MTI

A meccsek élvezeti értékét nagyban növeli a jéghideg sör. A hazai boltokban ár és minőség tekintetében is elképesztő a termékskála: van sörnek csak nagy jóindulattal nevezhető, bár hangzatos nevű alkoholos valami, sok-sok magyar márka és itthon gyártott külföldi licenc, importból főleg cseh, német és belga, továbbá magyar kézműves. Vásárhelyi István sörgasztronómust ezúttal arra kértük, mondjon véleményt hat, a magyarok által kedvelt tömegsörről. 

6. Arany Ászok (4,3%, 229 Ft/0,5 l)

Világos, úgynevezett pilseni típusú lágersör, aminek a karakteresebb és kesernyésebb íze miatt inkább a férfiak a nagy fogyasztói. Mellette szól még, hogy olcsó és bárhol könnyen beszerezhető.

5. Steffl (4,2%, 189 Ft/0,5 l)

A mezőny legolcsóbb lágerje, amit nem a különlegessége miatt szeretnek, hanem inkább a kicsit édeskés, kevésbé fanyar íze miatt. Ez egy kellemesen fogyasztható sörfajta, viszont hátránya, hogy ebben is kukoricadara található, amit sokan nem szeretnek.

4. Heineken (5%, 303 Ft/0,5 l)

Klasszikus láger, sajátosan karakteres, keserű, viszonylag tiszta ízű sör. Azoknak ajánlott igazán, akik nem szeretik, ha egy sörben kukorica van. Igaz, hogy az egyik legdrágább fajta, viszont egy elegáns sör, ami minden alkalomhoz megállja a helyét. 

3. Borsodi Bivaly (6,5%, 259 Ft/0,5 l)

Karakteres, testes, világos sör, aminek elkészítéséhez kukoricát is használnak. Ha valakinek már biztosan elment a Tippmix, akkor egy jó erős bivaly a legjobb választás neki, ha gyorsan el akarja felejteni a szomorúságát. 

2. Soproni IPA Óvatos Duhaj (4,8%, 220 Ft/0,5 l)

Tudta?

Az 1516-ban hozott, eredetileg bajor, ma már német tisztasági törvény (Reinheitsgebot) értelmében sör csak minőségi vízből, malátából és komlóból, no meg persze élesztőből főzhető. Ezt betartva készülnek ma is szinte kivétel nélkül a német és cseh sörök. De például Ausztriában már szabad kukoricadarát és más adalékanyagokat is használni.

Karakteresebb, mint a többi. Ez is felső erjesztésű, mint a Pale Ale, ami azt jelenti, hogy magasabb hőmérsékleten erjesztik, emellett más az élesztője is. Olyan komlók vannak benne, amelyek keserűbbek, emellett citra komló is, ami trópusias illatot ad az italnak. Ez egy igazán fiatalos, modernebb sör, főleg azoknak ízlik, akik szeretik az újdonságokat. 

1. Dreher Pale Ale (4,8% alkohol, 279 Ft/0,5 l)

Kétféle amerikai és cseh komló van benne, hasonló az IPA sörhöz, viszont visszafogottabb, és a cseh sörökhöz is közelebb áll. Ezek a hozzávalók adják meg neki a citrusos illatot és a keserű ízt. A szénsavja lágyabb, könnyedebb, így nem telít annyira el.

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

borsonline.hu

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

she.life.hu

A háremhölgyek egész életükben arra vártak, hogy egy éjszakát tölthessenek a szultánnal

vg.hu

Népszavazással törölnék el a Covid-igazolványokat Horvátországban

zaol.hu

Tűz ütött ki egy zalaegerszegi lakásban

origo.hu

Élőhelyet változtatnak a barna medvék, hogy elejthető prédát találjanak

nemzetisport.hu

NFL: felesége dolgozott, hogy a Rams elkapója megvalósíthassa álmát

origo.hu

30 milliárd forintra pályázhatnak a kistelepülések vállalkozásai a Magyar Falu Programban

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

origo.hu

105 éve született Ernest Borgnine - képgaléria