Aktuális

Rekord-gyanús: Több ezer epekövet kellett egy férfiból kioperálni

Bors

Létrehozva: 2018.06.01.

Az orvosok 4100 darab követ távolítottak el egy ember epehólyagjából, aki fájdalmait több éven keresztül figyelmen kívül hagyta. A 43 éves Yogesh Yewle kínzó hastáji fájdalomra panaszkodott, de az állapota diagnosztizálásához soha nem kérte specialista véleményét. Minden alkalommal, amikor görcsrohama volt, fájdalomcsillapítókkal és savkötőkkel enyhítette azt. 

Múlt héten azonban, amikor a fájdalom újra jelentkezett, Mr Yewle elment a nyugat-indiai Maháráshtrában lévő nashiki Krishna kórházba, ahol a doktorok egy ultrahangvizsgálat során 4100 követ találtak az epehólyagjában. Azonnal elvégeztek egy laparoszkópiás operációt és eltávolították az epeköveket.

Doctors have removed 4,100 stones from a man’s gallbladder who had been ignoring the acute abdominal pain for several...

Közzétette: Divvys Blog – 2018. május 30.

A kórházi személyzet két tagja több mint két órán keresztül számolta a köveket, amik három és négy milliméter átmérőjűek voltak - írja a brit Metro. 

Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti - az esetek többségében azonban évekig nem okoznak panaszokat. Az epekövek többsége, mintegy 80 százaléka koleszterinkő, amely az epében található koleszterin kicsapódásával jön létre olyan esetben, amikor a táplálkozási szokások, a májműködés zavarai vagy egyéb okok miatt megnő a koleszterin koncentrációja - magyarázza a Webbeteg oldala.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek