Aktuális

Óvónő a leggazdagabb magyar üzletasszony

Bors

Létrehozva: 2018.06.23.

Egy Somogy megyei falu óvónőjeként kezdte Kósa Erika, aki napjaink egyik legismertebb vállalkozója. Évekkel ezelőtt cégeinek 34 milliárd forintra becsült értéke az ország leggazdagabb üzletasszonyává tette. Sikereinek titkáról kérdeztük.

Mi volt az első üzlete?

Három bélyeg elcserélése nyolc­évesen, az általános iskola második osztályában. Édesanyám gyűjteményéből szedtem ki, és az ak­kor divatos illatos radírra cseréltem az osztályban.

Mit szóltak ehhez otthon?

Nem örültek, ugyanis nem voltam tisztában a bélyegek értékével. De nem is szidtak le, hanem elmagyarázták, miért volt ez rossz üzlet.

Kis Polskival kezdte

Kis Polskival kezdte Első autója egy sárga kis Polski volt, ami nagyon a szívéhez nőtt. Ma Bentley-vel jár, amit 12 évvel ezelőtt vett, kedveli, kényelmesnek és megbízhatónak tartja, de mégis csak munkaeszközének tekinti. Hasonló a helyzet a cipőivel is, aminek kurrens darabjait felcímkézett dobozban tárolja. Szereti hordani őket, ugyanakkor a mindennapi élet, az üzleti tárgyalások nélkülözhetetlen kellékét látja bennük.

Az első munka?

Általános iskolásként a nyári szünetben széklábakat csomagoltam egy bútoripari KTSZ-ben. Nálunk otthon természetes volt, hogy dolgozunk a háztájiban, segítünk, a pénz egy részét pedig a családi kasszába tesszük. Nem volt tabu a pénzkérdés: szüleim előttünk beszélték meg a családi büdzsét, hogy mire mennyi jut, esetleg mennyit kell kölcsönkérni a hó végéig. Gyerekfejjel is próbáltak rávezetni az élet törvényszerűségeire.

Az első egymillió vagy az első egymilliárd megszerzése volt emlékezetesebb?

Az első százezeré. Nyolc évig óvónőként dolgoztam, mielőtt váltottam volna. 3600 forint volt akkor a havi fizetésem. Majd vállalkozó lettem, egy osztrák pénzügyi ta­nács­adó cégnek kezdtem el dolgozni. Az első hónapban százezer forintot kerestem. Nem volt még autóm, villamossal mentem haza, és úgy éreztem, mindenki engem néz az utasok közül, mintha éreznék, a táskámban mekkora összeg lapul. Otthon a férjem pedig azt mondta: el ne költsük, mert a végén még kiderül, hogy nem is járt volna.

Névjegy

54 éves. Óvodapedagógusként végzett. Édesapja gépszerelő, édesanyja könyvelő volt. Kezdetben falujában dolgozott óvónőként, majd egy biztosítási cégnél helyezkedett el. 1999-ben a pénzügyi befektetésekkel foglakozó Brokernet egyik alapítója, ekkor lett a 100 leggazdagabb magyar egyike. 2012-ben saját vállalkozást hozott létre, amelyet négy évvel később értékesített. 2016 óta a Kósa Erika Akadémia alapító-tulajdonosa. Férje Körtvélyesi Zoltán. Két lányuk és két unokájuk van.

Végül mégis költöttek belőle. Mit vett a pénzből?

Édesapámnak egy csirkekeltetőt, televíziót és egy vasalót. A többit félretettük.

A Brokernettel jutott a csúcsra. 34 milliárd forintot értek a vállalkozásai. Ekkora összegnél milyen precízen tudta, hogy egy adott napon mekkora a vagyona?

A legprecízebben. Napra pontosan tudtam, mennyit érnek a vállalkozásaim. Az üzlet erről szól, másként nem megy.

Akadémiája van

Akadémiája van Az üzletasszony 2016-ban alapította meg a Kósa Erika Akadémiát, amelynek másfél év alatt több száz hallgatója volt. A fókuszban az érzelmi intelligencia gyakorlati hasznosítása áll. Az EQ azt jelenti, hogyan tudja valaki felismerni a saját és mások érzelmeit, és ezzel javítani a kapcsolatain és problémamegoldó készségén.

Mi tanácsolna a mai huszonéveseknek? Hogyan legyenek sikeres vállalkozók? Netán milliárdosok?

Nincsenek nagy titkok. Az első tanácsom az, hogy mindig és minden helyzetből lehet tanulni.  Abból születnek az ötletek. A második, hogy fel kell ismernie mindenkinek a magában rejlő képességeit. Ez vezet el az egészséges önbizalom kialakulásához, ami nélkülözhetetlen a versenyszférában. A harmadik pedig az érzelmi intelligencia fejlesztése. Ez is alapvető komponense a sikernek.

Ínycsiklandó kuglófot készít

Kikeverjük a vajat, a cukrot, vaníliás cukrot és a négy egész tojást. Apránként hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet, kicsit sózzuk, majd közben a masszát folyamatosan lazítjuk a tejjel. Belereszeljük a citromhéjat és az áztatott mazsolát. Kivajazott kuglófformába öntjük és 175 fokon egy órát sütjük. Ha kihűlt, kiöntjük a formából, porcukrozzuk a tetejét. Langyosan fogyasztható. Jó étvágyat!

Hozzávalók: 25 dkg vaj 20 dkg cukor 4 egész tojás 40 dkg liszt 1 dl tej 10 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja 2 vaníliás cukor 1 sütőpor csipet só

A pénz boldogít?

Önmagában nem. Kényelmesebbé teheti az életet, inspirálhat a megléte, hogy újabb célokat tűzzön ki maga elé az ember. Lehetőségeket teremthet. És nagyon fontos, hogy adakozzon belőle az, aki ezt megengedheti magának. Fordítsa hasznos, másokat támogató célokra. De csak azt boldogítja, aki már akkor is boldog volt, amikor még nem volt pénze. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172039_auto_resized.jpg
origo.hu

Áttörtek az oroszok, hatalmas bajban az ukrán hadsereg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714388711
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166373_auto_resized.jpg
vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168643_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171659_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714388711
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165655_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714388711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714388711
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó