Aktuális

Cukor nélkül erjesztik a pálinkának valót

Bors

Létrehozva: 2018.06.29.

Az ön szomszédja is a rossz, ehetetlen gyümölcsöket használja fel a pálinkakészítéshez? Rosszul teszi. A jó magyar pálinka lelke ugyanis a legjobb gyümölcsben rejlik.

Forrás: MTI

Régen a pálinka értékmentés volt, a túlérett, már ehetetlen gyümölcsöket tették a cefrébe, mára óriásit fordult a világ. A jó italhoz manapság a legszebb terméseket használják fel. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint az otthoni kesernyés italokat nem lehet igazi pálinkának mondani. – Jó ital például az, ha  beleszagolunk a pohárba, és a ba­rack szinte ki akar ugrani, az íze pedig telt, mintha lekvárt en­nénk – tisztázta az elnök, aki el­mondta azt is, hogy a tévhittel szemben csak cu­kor nélkül szabad erjeszteni.

Fahordóban érleljen!

A pálinkakészítés során sokan már az elején megbuknak. A csonthéjasokat ki kell magozni, az almát és a körtét pedig pépesíteni kell. Ha egyben dobáljuk bele a cefrének szánt gyümölcsöt a hordóba, akkor nem erjed, csak rothad. A párlatokat sem mindegy, hogy mikor választjuk el, de akár az utolsó lépésnél is mehet a kukába az ital. – Legjobb, ha a kész pálinkát fahordóban érleljük, azonban az sem mindegy hogy meddig, mert átveheti a hordó ízét – mondta Mihályi László, majd hozzátette, hogy a jó pálinka bármeddig tárolható, persze hasonlóan a borhoz ennek is romolhat a minősége. – A már felbontott nedû egy picit oxidálódik, de nem kell annyira óvatosan bánni vele, mint a borral.

Kevés lesz az alkohol

Idén az elmúlt 10-14 év leggyérebb kajszibaracktermését szüretelhetjük, ami azt jelenti, hogy enni még csak-csak, de cefrének már kevés jut. Ezt Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke is megerősítette. A március eleji hideg a korai fajták rügyeit szinte teljesen tönkretette, emiatt az átlagos 10-40 tonna töredékét adják csak a fák. 

Nyert a jázmin szőlő

Idén a legjobb pálinka díját a Brill Pálinkaház jázminszőlő-pálinkája nyerte. Krizl Edit, a vállalkozás ügyvezetője elmondta: a szőlő igazi főnyeremény nemcsak a borok, hanem a pálinkák készítői-nek is.

– Az alapanyag határoz meg mindent, minél jobb a gyümölcs, annál jobb lesz az ital is. Mindig az optimális szüretelési időt kell megtalálni, hiszen ahogy a bornál, úgy a pálinkánál is az aromák és a savak együtt változnak a szőlőben. Ez minden szőlőtípusnál más, de például a nyertes pálinkánkhoz a jázmin szőlőt augusztus 15–20 körül szüretelték – tette hozzá az ügyvezető.

Magánfőzés csak bejelentéssel

Évente legfeljebb 86 liter 42 fokos párlatot állíthatunk elő otthonra. A magánfőzéshez való jogot minimum 5, maximum 86 darab párlatadójeggyel válthatjuk meg, aminek darabja 700 forint. Ezt az adójegyet a vámhatóságtól szerezhetjük be. A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezését a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához kell bejelenteni.

Összeöntik az eredményt

Csak akkor készíthetünk otthon is minőségi pá­linkát, ha nem sajnáljuk sem a pénzt, sem az időt. A nagy áruházakban kapható főzőket inkább kerüljük.

– Ne sajnáljuk a tápanyagokra és az élesztőgombákra sem a pénzt, sőt főzőből is inkább a drágább, de jobb minőségût keressük. Az, hogy ki miből készíti, vagy vegyíti-e az ízeket, függ a gyümölcs mennyiségétől és az ízvilágtól. Szoktak úgy is készíteni vegyes gyümölcspálinkát, hogy a végén a kész italokat öntik össze megfelelő arányban – árulta el a titkot Mihályi.

„Tulipánosból” igya meg!

Nem véletlenül van öblösen kialakítva a pálinkáspohár. Csak a gömb feléig szabad megtölteni, így összegyűlnek benne az illatok, a kürtőszerű rész pedig az orrunkhoz vezeti azokat. Mielőtt megszagolnánk és megízlelnénk, mindig mozgassuk meg egy picit az italt a pohárban. Amit sokan elrontanak, hogy hűtőbe teszik a pálinkát. Nem kell. Szobahőmérsékleten érződnek legjobban az aromák.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186902_auto_resized.jpg
origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714880411
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyira megváltoztak a Jóban Rosszban szereplői, már alig lehet rájuk ismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180410_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188477_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185977_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714880411
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188271_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189698_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189212_auto_resized.jpg
borsonline.hu

1,9 milliárd Ft: itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert