Aktuális

Cukor nélkül erjesztik a pálinkának valót

Bors

2018. június 29. péntek 13:00

Az ön szomszédja is a rossz, ehetetlen gyümölcsöket használja fel a pálinkakészítéshez? Rosszul teszi. A jó magyar pálinka lelke ugyanis a legjobb gyümölcsben rejlik.

Forrás: MTI

Régen a pálinka értékmentés volt, a túlérett, már ehetetlen gyümölcsöket tették a cefrébe, mára óriásit fordult a világ. A jó italhoz manapság a legszebb terméseket használják fel. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint az otthoni kesernyés italokat nem lehet igazi pálinkának mondani. – Jó ital például az, ha  beleszagolunk a pohárba, és a ba­rack szinte ki akar ugrani, az íze pedig telt, mintha lekvárt en­nénk – tisztázta az elnök, aki el­mondta azt is, hogy a tévhittel szemben csak cu­kor nélkül szabad erjeszteni.

Fahordóban érleljen!

A pálinkakészítés során sokan már az elején megbuknak. A csonthéjasokat ki kell magozni, az almát és a körtét pedig pépesíteni kell. Ha egyben dobáljuk bele a cefrének szánt gyümölcsöt a hordóba, akkor nem erjed, csak rothad. A párlatokat sem mindegy, hogy mikor választjuk el, de akár az utolsó lépésnél is mehet a kukába az ital. – Legjobb, ha a kész pálinkát fahordóban érleljük, azonban az sem mindegy hogy meddig, mert átveheti a hordó ízét – mondta Mihályi László, majd hozzátette, hogy a jó pálinka bármeddig tárolható, persze hasonlóan a borhoz ennek is romolhat a minősége. – A már felbontott nedû egy picit oxidálódik, de nem kell annyira óvatosan bánni vele, mint a borral.

Kevés lesz az alkohol

Idén az elmúlt 10-14 év leggyérebb kajszibaracktermését szüretelhetjük, ami azt jelenti, hogy enni még csak-csak, de cefrének már kevés jut. Ezt Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke is megerősítette. A március eleji hideg a korai fajták rügyeit szinte teljesen tönkretette, emiatt az átlagos 10-40 tonna töredékét adják csak a fák. 

Nyert a jázmin szőlő

Idén a legjobb pálinka díját a Brill Pálinkaház jázminszőlő-pálinkája nyerte. Krizl Edit, a vállalkozás ügyvezetője elmondta: a szőlő igazi főnyeremény nemcsak a borok, hanem a pálinkák készítői-nek is.

– Az alapanyag határoz meg mindent, minél jobb a gyümölcs, annál jobb lesz az ital is. Mindig az optimális szüretelési időt kell megtalálni, hiszen ahogy a bornál, úgy a pálinkánál is az aromák és a savak együtt változnak a szőlőben. Ez minden szőlőtípusnál más, de például a nyertes pálinkánkhoz a jázmin szőlőt augusztus 15–20 körül szüretelték – tette hozzá az ügyvezető.

Magánfőzés csak bejelentéssel

Évente legfeljebb 86 liter 42 fokos párlatot állíthatunk elő otthonra. A magánfőzéshez való jogot minimum 5, maximum 86 darab párlatadójeggyel válthatjuk meg, aminek darabja 700 forint. Ezt az adójegyet a vámhatóságtól szerezhetjük be. A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezését a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához kell bejelenteni.

Összeöntik az eredményt

Csak akkor készíthetünk otthon is minőségi pá­linkát, ha nem sajnáljuk sem a pénzt, sem az időt. A nagy áruházakban kapható főzőket inkább kerüljük.

– Ne sajnáljuk a tápanyagokra és az élesztőgombákra sem a pénzt, sőt főzőből is inkább a drágább, de jobb minőségût keressük. Az, hogy ki miből készíti, vagy vegyíti-e az ízeket, függ a gyümölcs mennyiségétől és az ízvilágtól. Szoktak úgy is készíteni vegyes gyümölcspálinkát, hogy a végén a kész italokat öntik össze megfelelő arányban – árulta el a titkot Mihályi.

„Tulipánosból” igya meg!

Nem véletlenül van öblösen kialakítva a pálinkáspohár. Csak a gömb feléig szabad megtölteni, így összegyűlnek benne az illatok, a kürtőszerű rész pedig az orrunkhoz vezeti azokat. Mielőtt megszagolnánk és megízlelnénk, mindig mozgassuk meg egy picit az italt a pohárban. Amit sokan elrontanak, hogy hűtőbe teszik a pálinkát. Nem kell. Szobahőmérsékleten érződnek legjobban az aromák.

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

life.hu

Új intézkedés: a szülők nem vihetik óvodába oltatlan gyermekeiket ebben a városban

origo.hu

Amerikainak gondolt kolbásszal küzdött a vendégekért a Kádár-diktatúra furcsa gyorsétterme, a City Grill

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

vaol.hu

77 évvel ezelőtt történt: Szombathelyen rejtették el a magyar aranytartalékok egy részét

origo.hu

Világít a koronavírus a szájmaszkba tehető betéten

vg.hu

Magángéppel érkeztek Oslóba a tálibok a nyugati világgal való első tárgyalásra

ripost.hu

„Csak sírdogáltam az orvosiban csendesen” – megrázó vallomás a magyar doktortól

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

life.hu

Károly herceg óriási botránytól félti feleségét, Kamillát - Harry rájuk zúdíthatja a nép haragját

origo.hu

Utolértek egy autót Pécelen, amit a sofőr művelt, olyat csak filmekben látni - videó