Aktuális

Brutális eredmény! Részegre issza magát havonta egyszer a hazai 16 évesek negyede

Bors

Létrehozva: 2018.06.01.

A magyar gyerekek sajnos olyan környezetben nőnek fel, ahol az alkoholfogyasztás természetes, és a rohamivás is nagy probléma a serdülők körében.

Forrás: Pixabay (képünk illusztráció)

Egy közel háromezer magyar fiatalt érintő kutatás szerint a válaszadók ötven százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy évben már berúgott, és a 12–18 éves korosztály körében végzett felmérés alapján a válaszadók nyolcvanhárom százaléka már kipróbálta az alkoholt.

A szoljon.hu beszámolója szerint dr. Bodrogi Andrea pszichiáter, neurológus, addiktológus főorvos, az Ébredés Alapítvány munkatársa minapi előadása során elmondta, hogy a serdülőkori rohamivás kifejezetten fontos és globális téma és a megelőzésére sokkal több figyelmet kellene fordítani. Rohamivásnak azt nevezzük, amikor valaki túl sokat, túl gyorsan, és túl gyakran iszik. A hazai gyerekek pedig sajnos olyan környezetben nőnek fel, ahol az alkoholfogyasztás természetes.

– Ha pár óra alatt több mint öt italt elfogyasztunk, akkor az már rohamivásnak számít. Az európai mérték szerint ez öt egység italt jelent férfiaknál, négyet pedig a nőknél. Egy egység alkohol egy pohár sört, egy pohár bort vagy egy három centiliteres töményt jelent. A tapasztalat azonban az, hogy a serdülők ennél jóval többet isznak – mondta a szakember.

Dr. Bodrogi előadásán elárult, hogy egy 10. évfolyamos középiskolásokat érintő felmérésből az derült ki, hogy közel ötven százalékukra jellemző a rohamivás, és a diákok negyede havonta egyszer részegségig issza magát.

Hozzátette, a fiatalkori alkoholfogyasztás azért nagy gond, mert ezáltal élethosszan tartó változások következnek be az agy fejlődésében. És ezzel párhuzamosan a függőség kialakulásának veszélye is nő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek