Aktuális

A Bors utánajárt: tényleg jó a kosz a leukémia ellen?

P. Zs.

2018. június 1. péntek 13:30

Fogékonyabb lehet a tisztaságmániás szülők gyereke a leukémiára. Legalábbis ezt állítja egy brit kutató több évtizedes tapasztalataira alapozva. Burokban neveljük vagy engedjük a sárban játszani a gyerekeket?

Eldőlni látszik az örök vita: nem tesz jót a gyereknek a patikatisztaság. Egy vezető brit kutató ugyanis arra jutott, hogy a túlzott tisztaság hozzájárul a gyermekkori leukémia kialakulásához. Az immunrendszert veszélyezteti, ha az első években nem találkozik elég kórokozóval.

Bacikoktélt javasol

A korábbi elméletek a vérrák kialakulását a villanyvezetékekkel, az elektromágnessel és a vegyi anyagokkal hozták összefüggésbe. A harminc év alatt összegyűjtött adatok szerint viszont más áll a háttérben. Olyan tanulmányok is születtek ugyanis, amik szerint a bölcsődébe járó vagy testvérek között felnövő, tehát baktériumok sokaságának kitett kicsik kö­rében ritkább a leukémia.

Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet tudósa szerint pedig akár meg is lehetne előzni a betegséget, amihez elég bizarrnak tűnő módszert ajánl: biztonságos baktériumkoktélt adna a gyerekeknek joghurtital formájában. A ku­tatás ugyanis arra is rávilágított, hogy a fejlett or­szágokban sokkal több a leukémiás gyerek.

Józan ésszel!

– A szervezet immunrendszerének működése és a gyerekkori leukémia között régóta keressük a kapcsolatot, de megbízható adatok még nem születtek. Ám az biztos, hogy az immunrendszer alul- vagy túlműködésétől is nagyobb a lehetősége annak, hogy betegség alakul ki – mondta a Borsnak dr. Kiss Csongor gyermekhematológus. Hozzátette: a szülőknek nincs okuk arra, hogy túlságosan féltsék a gyerekeket, a józan ész kell, hogy vezesse a nevelést. Járjon közösségbe, hagyjuk játszani, és tartsuk be az alapvető higiéniai normákat!

Eszem-iszom

A bélben van az immunrendszer hetven százaléka. Vagyis a gyerek egészségéhez és az immunrendszere jó működéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel. A legfontosabb, hogy eleget igyon, egy 4-8 éves gyerek például legalább napi nyolc pohárral, főleg vizet.

Caramel lánya is beteg lett

Molnár Ferenc „Caramel” lánya, Szofi is leukémiás. Az énekes családja nem titkolta el a megrázó hírt: a budapesti Heim Pál Gyermekkórházból jelentkeztek be az Instagramon. Ezzel reményt akartak adni mindenkinek, aki szülőként a rettegett kórral szembesül.

– Ha a gyerek nem szereti a vizet, lehet limonádé is, ebben akkor már a rendkívül fontos C-vitamin is benne van – magyarázta a Borsnak Antal Emese dietetikus. – A fehérjék a táplálkozás szempontjából elengedhetetlenek, ezeket tejtermékekkel, húsokkal, hüvelyesekkel tudjuk bevinni a szervezetbe. Emellett fontos a zöldség és gyümölcs, ami hozzájárul a megfelelő székletürítéshez, és így a méreganyagok távozásához. Az olajos magvak, például a diófélék pedig a gyulladások csökkentéséhez szükségesek.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Ligue 1: Mbappé belőtte a 10. gólját, ünnepelték Ramost

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 16.: A Bika kimondja, amit gondol, a Halak bizonyít vasárnap

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

szon.hu

"Igen... Ki van csatolva..." - Megfékezhetetlenek Nemazalány gömbölyű mellei!

origo.hu

A kamerákat és a GPS-t is kihagyták ebből a mobilból, a magánszférára tekintettel

nemzetisport.hu

PL: Coutinho hősként tért vissza – a Villa pontot mentett az MU ellen

vg.hu

Komoly sokk érte
 a szerb áramszektort

mandiner.hu

Aki parizerrel akar kormányt váltani – Jakab Péter portréja

borsonline.hu

Iszonyatosan kínos: Egy fotón felejtett apró részlet buktatta le a hűtlen fiatalt

ripost.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

origo.hu

Átadták a Hauszmann-rámpát a budai Várban