Aktuális

Szurikátavég - Halálos érrepedést okozott a diák Zarának

L. B.

Létrehozva: 2018.05.16.

A bottal felhergelt állat megharapta a gyereket, aki erre földhöz vágta.

Forrás: MTI

Mintha az időjárás is gyászolt volna: a nyüzsgő tömeget tegnapra elmosta az eső a Kecskeméti Vadaskertben. Maradt a fájó üresség, számos kérdés és a bánat. Az intézmény igazgatója hű kis társát, Zarát, a szurikátát siratja.

Végzett egy ötödikes fiú egy másfél éves szurikátával tegnapelőtt a Kecskeméti Vadaskertben. A srác az alapvető tiltás, majd a többszöri külön szóbeli figyelmeztetés ellenére is bottal piszkálta a vemhes Zarát. A fel­paprikázott jószág ösztönösen beleharapott a gyerek kezébe, aki egy reflexmozdulattal földhöz vágta szegényt.

Orrán-száján vérzett

A vadaskert igazgatójának irodája húsz méterre van a szurikáták kifutójától, így pillanatok alatt odaért.

– Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét – idézte fel a Borsnak Tokovics Tamás. – A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába. A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta. Az általános iskolai osztályt kísérő tanárok és szülők elnézést kértek, de leírhatatlanul elkeserít, hogy a fiú nem is simogatni akarta a harapás előtt, hanem bottal piszkálta.

(Az aorta egyébként a legnagyobb verőér, ami a szív bal kamrájából lép ki, és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel.)

Együtt tévéztek

Zara másfél éve került Kecskemétre, s egyik napról a másikra belopta magát a látogatók szívébe. Új kifutójának építése alatt – fél éven át – a nappalokat Tamás irodájában töltötte, az éjszakákat pedig otthon, náluk, ahol a spánieljüknek is játszótársává vált. Az igazgató így fájó szívvel mondott le a napi kocsikázásról és az esti közös „tévézésről” Zarával, amikor elkészült a helye.

– Nagy öröm volt mindenkinek, amikor aztán egy ifjú legény, Zorró is megérkezett, és szerelmük gyümölcse is megszületett. Emlékszem, bementem hozzájuk a kifutóba, és leültem egy fára. Zara kijött, és az üdvözlő dörgölőzés után kihozta a kicsinyét, és letette a lábam elé, hogy bemutassa. A könnyeimmel küszködtem, akár csak most – akadt el az igazgató szava.

Zorró keresi a párját

Zara, Zorró és a kölyök boldogan élt a kifutóban. A szurikátáknál a csapat és a család főnöke a vezérnőstény, minden körülötte zajlik. A hierarchikusan berendezkedő kolóniában mindenkinek megvan a saját feladata. A történtek után Zorró órákig kereste s hívta párját – mindhiába.

– Mindannyian be voltak oltva veszettség ellen, így a harapás egy kis fájdalmon kívül nem jár veszéllyel. Értetlenül állok a történtek előtt, de arra kérek mindenkit, ne kezdjünk bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiát! De kezdjünk apró lépé­sekkel egy olyan világot építeni, ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra, és a közöttünk lévő harmóniára – hívta fel a figyelmet Tamás.

Szirti macska

A szurikáta vagy négyujjú manguszta a mongúzfélék családjának neme. A törpemongúzok után a legkisebb mangusztafaj. Testhossza mintegy 30 centi, ehhez jön még a 20-24 centis farok. Legfeljebb 1 kilogrammot nyomhat, a hímek valamivel nehezebbek, mint a nőstények. A szurikáta elnevezés a szuahéli nyelvből származik, jelentése szirti macska.

Nem tudunk viselkedni

Az állatkertekben szó szerint karnyújtásnyira lehetünk a különleges állatoktól, de az ő érdekükben fontos volna, hogy tudjunk az előírt normák szerint viselkedni. Januárban látogatók bunkósága miatt le kellett zárni a majomházat a fővárosi állatkertben, ez is adta az ötletet, hogy a Bors megújult vasárnapi kiadásában riportot közöljünk – éppen tíz napja. Megfigyeltük, hogyan viselkednek az emberek az állatkertben a forgalmas május elsejei napon. Láttuk, ahogy a majomházban egy bicajos kislány rendetlenkedik, az egzotikus vízi élőlényeket felvonultató helyiségben egy nyitott akváriumnál a halakat etetik, a krokodilokat aprópénzzel dobálják, a varánuszt turisták hergelik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek