Aktuális

A Bors utánajárt: 24 órán belül ki kell irtani a patkányokat

L. B.

Létrehozva: 2018.05.18.

<p>Törvény írja elő a rendszeres rágcsálóirtást, sok házban mégsem tartják be a jogszabályt. Nemrég egy várandós nő lakásában is felbukkant a patkány, aztán szomszédja, Katalin, maga intézkedett.</p>

Ahol a patkány megjelenik, onnan a lakók menekülnek. Ha a tartós rágcsálóinváziót pedig az ingatlan értéke bánja, érhető, ha a lakók elkeseredettek lesznek. A patkány szétrághatja elektromos berendezéseinket, tönkreteheti autóinkat, és betegségeket terjeszt. A fővárosban élő Kollárik Györgyné életét  pokollá tették a rágcsálók.

– Több mint 16 ezer forint közös költséget fizetek havonta, de semmi értelme. A kertben használt tűk, óvszerek hevernek, a lift nem működik, a rágcsálók pedig három hete elszaporodtak – panaszolta lapunknak a 63 éves nő. A patkány először a szomszédjában tűnt fel, aztán egy másik emeleti lakásba rágta be magát, ahol egy várandós nő él a gyermekével. – Már annyira rossz volt a helyzet, hogy az ablakokat sem mertem kinyitni – mondta Kati, aki, miután a közös képviselő nem lépett, maga intézett a háznak patkányirtást.

Előírja a törvény

Törvény írja elő a tulajdonosnak, a ház kezelőjének a rendszeres rágcsálóirtást. A közterületeken már a helyi önkormányzat a felelôs, de ha látványos elszaporodásról van szó, a járási hivatal felé kell jelezni. Budapest patkánymentessége a Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft. feladata. Ingyen segítenek és 24 órán belül – hétvégén 48 – kötelesek kimenni a helyszínre. A cég nyolcvan olyan veszélyeztetett objektumot tart nyilván – pályaudvarok, piacok, élelmiszerraktárak –, ahol a patkány nagy eséllyel elszaporodhat, ezért ezeket a területeket havonta ellenőrzik, „pucolják”.

Étellel kell megölni

– Sokan próbálkoznak méreggel és azt látják, hogy nem ér semmit. Élve elfogó csapdába téve viszont a legjobb módszer. Olyan eledelre szórjuk az irtószert, ami biztosan vonzó a patkány számára, mert nem a megszokott tápláléka, például kolbász. A szer egy lassan ható véralvadásgátló, ami nem öli meg azonnal az állatot, ugyanis a patkány intelligens és gyanakvó: ha egy társa elpusztulna tőle, azonnal tudná, hogy nem szabad ennie belőle – magyarázza a Borsnak egy rágcsálóirtó. Rendkívül fontos megakadályozni az elszaporodást. A nagy pestisjárvány egykori terjesztőitől ma is elkaphatunk olyan kiütéses betegséget, ami akár halállal végződhet.

Csípős

Dicséretes, hogy egy napon belül kijönnek irtani, de a legjobb az volna, ha egy napot se kéne eltölteni patkányok társaságában. Huszti Zoltán

Több lett belőlük

A pesti patkányállomány becsült száma tavaly 20 ezer egyed volt, ami az egy évvel korábbioz képest kétezerrel több. De közel sem olyan rossz a helyzet. Az 1,7 milliós lakosságot tekintve, száz lakosra évi kevesebb, mint egy patkány jut átlagban. A 2,2 milliós Párizsban ugyanez a szám 1,3. Negyven éve Budapesten még kétmillió volt a patkányok száma, de a belváros minden háza tele volt velük.  

Így végezhet velük

Méreggel: A legkézenfekvőbb megoldás a boltokban kapható patkányméreg. A rágcsáló számára végzetes, de vigyázzunk, más nehogy megkóstolja!

Füstöléssel: Büdös anyaggal bevonunk papírt, és elégetjük abban a légtérben, ahol a patkányok feltételezett búvóhelye is található.

Háziállatokkal: Állítólag a gyöngytyúk hangját nem tudják elviselni, így próbálkozhatunk ezek beszerzésével, de egy macska, kutya vagy akár egy vadászgörény is eredményes lehet.

Étellel: Tegyünk ki gipszet, lisztet és cukrot összekeverve egy tál víz mellé. A patkányok a gipsztől megszomjaznak, majd vizet isznak rá, amitől a gipsz megkeményedik a gyomrukban. De jó módszer, ha foszforral szórjuk meg a sajtot, és elég annyi hozzá, amennyit a gyufafejekről lefaragunk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183247_auto_resized.jpg
origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27724_resized.jpg?avcount=1714765213
origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186384_auto_resized.png
hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27726_resized.jpg?avcount=1714765213
origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182599_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186400_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714765213
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt