Aktuális

Kortalan románc: Nyugdíjas is lehet őrülten szerelmes

Bors

Létrehozva: 2018.04.20.

Még korosodó korban is csak jó hatással lehet az emberre a szerelem. Szakemberek szerint tovább kell lépnünk párunk elvesztése után is. Keresse a szerelmet!

Forrás: Thinkstock

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint tévhit, hogy 60 év felett nincs már szerelem.
– Ebben a korban már nem a szex a fő motiváció egy kapcsolatban, de attól még az „őrület­érzés” ott van és ott lehet.

Felpezsdítik az embert az érzések

Tudatosítani kell az idős korúban, hogy nem tininek kell lenni. Az emberek merevebbek hatvan­évesen, vagy afölött, mert van egy kiforrott személyiségük, nehezebben alkalmazkodnak. De gondoljunk csak arra, hogy egy kapcsolat bennünket is fel tud pezsdíteni. Így van ez idős korban is! – magyarázta lapunknak a szakember. 

Továbbléptem, fogadjátok el

És mi van akkor, ha mondjuk a szülő, nagyszülő, több évtizedes házasság után elveszíti házastársát, és új párt talál magának? A rokonok és a szerelmes nyugdíjas között vitaforrás lehet egy ilyen helyzet.

– Nem mondok újat azzal, hogy gyakran nekiesnek a gyerekek, unokák a nagyinak, papinak, ha bemutatásra kerül az új társ. A szerelmesnek azt tanácsolnám, hogy igen- is álljon a család elé, ne titkolózzon, mert a titok sok energiát vesz el. Hi­szem azt, hogy egy kapcsolat, ha a gyerekemmel mély érzelmeken alapszik, ki fogja bírni azt, hogy nekem lesz egy párom.

Ebből kell kiindulni. Ha a gyerekemnek ellenérzései vannak – ami gyakori –, akkor az azt jelenti, hogy nem tudta feldolgozni a másik szülő elvesztését. 
Elakadás van a gyász feldolgozásában. Ennek a követ­kezménye, hogy nem engedi meg azt, hogy a másik szülő nyisson valaki más felé – magyarázza a klinikai szakpszic­hológus, aki elárulta, hogy a gyermekek ilyenkor az új családtagot riválisnak látják.

Erre a rövid időre már nem kell senki 

Milyen gyakran halljuk ezt az idősebb korosztálytól. A szakember szerint gyakran azok az emberek vélekednek így, akik túlzottan tartanak a család vagy a környezet véleményétől. 

– Ez az a helyzet, amikor valamilyen formában a depresszió gátolja az ismerkedést. Leértékeli magát az illető, sokszor hasznavehetetlennek érzi magát, megjelenik a hangulatzavar. Nem fog nyitni. Fél a szégyentől.

Gyakran már csak a szerelem gondolatától is elindulhat az idős emberben a szégyenérzés. „Nem élhetem meg, nem nekem való.” Ráadásul, ha a család elutasító, még inkább megerősödik a leértékelő gondolat. Én azt mondom a rokonoknak, hogy igenis fogadják el, hogy társas lények vagyunk, ugyanúgy, ahogyan nekik jár a boldogság és az újrakezdés, a nyugdíjas szerettüknek is! – magyarázza dr. Makai Gábor.

Keresse a szépkorúaknak szervezett eseményeket!

Meglepő vagy sem, de az interneten rengeteg szépkorú igyekszik társra lelni.
– Ha valaki egyedül marad, hasznos, ha keres új partnert, idős korban is. Rengeteg rendezvényt szerveznek nyugdíjasoknak. Mindig nézem délben a tánciskola ablakát, hogy milyen lelkesen gyakorolják a mozdulatokat. Mindemellett vannak kirándulások, természetjáró klubok, meg lehet találni mindenkinek az igényei szerint, hogy hova menjen. Bármilyen furcsa, sokszor az a tapasztalat, hogy internetes társkeresőt használnak – magyarázta a Borsnak Faragó Melinda pszichológus.

Legyen rugalmas!

– Mindenkit örömmel fog eltölteni, hogy az idősebb családtag ismét virul, mosolygósabb és boldogabb. Ami a kommunikációt illeti, semmi értelme titkolózni vagy óvatoskodni. Nincs mit szégyellni az érzelmeken.

Az összecsiszolódás nehezebb kérdés. Idősek párkapcsolatánál már lényegesen nagyobb a hozott csomag: korábbi tapasztalatok, család, rögzült szokások. Ezekben mindkét fél részéről sok elfogadásra és kompromisszumkészségre van szükség, hogy egymás életének a részesei lehessenek – javasolta a Bors olvasóinak Csukás Csaba pszichológus.

Megéri szerelmesnek lenni!

Védőfunkciót tölt be, ha van mellettünk valaki idős korban is. 

Mélyíti az önismeretet egy idős szerelem. 

Van kire számítani, és van kivel megosztani a hétköznapokat.

Újra tud mosolyogni és nevetni.

Ön mit gondol az időskori társkeresésről?

– Nem nyitott a társadalmunk sajnos, pedig ránk férne. Nem rám, nekem szerető férjem van és nem csalnám meg, de aki egyedül van, ismerkedjen. Izgalmas belegondolni, ha valaki idős korban találkozik a gyerekkori szerelmével például. Pocakosan, ősz hajjal.

– Hiszek a kortalan szerelemben. Kozmetikusként dolgozom és van egy vendégem, az anyukája ötven felett jött össze a párjával, és hatalmas a szerelem. Az egész család örül nekik. Nekem is elváltak a szüleim. Kedvelem anyukám férjét, aki gyakorlatilag a nevelőapám, és az édesapám feleségével is jó viszonyt ápolok. Mindent megbeszélünk, nálunk csak pozitívumot hozott, hogy ennyien vagyunk.

– Egyáltalán nem tartom cikinek az időskori szerelmet, tényleg megérdemlik, csak ne legyen nagy korkülönbség közöttük. Nálunk a családban is, vagyis pontosabban a barátnőm családjában is van ilyen eset. A barátnőm mindkét nagyszülője elvált, majd újra házasodott. Az egyik ágon jelentkezett probléma, mert az új házassággal nagyon megváltozott a nagyszülő viselkedése, értékrendje, mert az új párja mellett másmilyen lett. Ez rengeteg konfliktust eredményez.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714080312
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161183_auto_resized.jpg
life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163576_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magyar Pétert árulónak tartja, már az egyetem alatt sem voltak jó viszonyban – fejtette ki Kocsis Máté (Videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163044_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Mosolygott a Liverpool első számú edzőjelöltje, ma először szólalt meg + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714080312
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161124_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163356_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejest ugrott a sekély medencébe, most cikkünk nyomán összefogtak Tamásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros