Így készül az igazi: hegedűhúrral vágják az igazi Pöttyöst

Így készül az igazi: hegedűhúrral vágják az igazi Pöttyöst

eredeti
PUBLIKÁLÁS: 2018. április 15. 12:30
Napi egymillió Túró Rudi készül Mátészalkán, a Pöttyös gyárában. Rengeteg titok övezi a gyártást és a receptúrát, ám a Bors most megmutatja mindazt, amit csak tudni lehet arról, hogyan kerül a hűtőnkbe az egyetlen igazi rudi.
P. Zs.

Idén ünnepli 50. születésnapját a megismételhetetlen, igazi Pöttyös. Sokan nem tudják, de már a gyártás kezdetén, 1968-ban is így nevezték a Túró Rudit. Pedig a nevet erkölcstelennek minősítették, reklámkampánya nem lehetett. Ennek ellenére ma, ha egy új ízzel rukkolnak elő, nem tudnak annyit gyártani, amennyi elegendő lenne, pedig így is évente kétszázmillió darab ke­rül ki a FrieslandCampina Hungária mátészalkai gyárából. A Bors bemehetett a szigorúan őrzött üzembe, olvasónkkal, Kéziné Gergely Csillával együtt.    

Naponta több százezer liter tej érkezik a gyárba, a jó minőséget több mint negyven termelő garantálja, ők kizárólag környékbeliek. Előbb pasztörizálják a tejet, majd 17 tonnás tartályokban altatják. Ez idő alatt a dolgozók nagyon is ébren vannak, ellenőrzik a folyamatot. A friss tejből maximum tizenhét óra alatt elkészül a Pöttyös Túró Rudi.

Mindennap háromszáz ember dolgozik azon, hogy legördüljenek a szalagról az édességek. Miután elkészült a túró, belekeverik a szupertitkos receptű  ízesítést, hogy a klasszikus ízt megkapják. Ez lesz a korpusz, amit kézi erővel gurítanak át a formázáshoz.

Miután szétvágják, talpazzák a rudikat, vagyis alulról megkapják a bevonatot. Korábban a korpuszt hegedűhúrral vágták ugyanakkorára, ma is hasonlóan készül. Közben óránként hatszor mérik meg az elkészült darabokat, hogy súlyuk és hosszuk megfelelő-e.

Folyamatosan mozgó szalagokra érkezik a meleg túrótöltelék. Lehűtik, hogy minél több bevonat tapadjon meg rajta. Azért nem hűtik le korábban, mert repedezne és nem lehetne formázni a korpuszt.

A talpazás után megkapja a tetejére is a csokoládébevonatot. A rudi 64 százaléka töltelék, a többi bevonat. A csoki egy részét le is kell fújni az édességről. Ezután a jégkrémgyártásból kölcsönzött technológiával lehűtik a rudakat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.