Aktuális

Családjával ünnepelte Orbán a győzelmet

Bors

Létrehozva: 2018.04.09.

Győztünk – ezzel kezdte beszédét a kormányfő Budapesten, a Duna partján, a Bálna épülete elé kihelyezett színpadon. A győzelem éjszakáját egy gyors elemző interjúval zárta a kormányfő, majd családjával ünnepelte meg a Fidesz sikerét.

Orbánt a Bálna előtt összegyűlt tömeg hatalmas tapssal fogadta, a hangszórókból a Fidesz 1990-es választásokról ismert dala szólt, amit huszonnyolc éve a Roxette együttes játszott és a címe ez: Hallgass a szívedre! Néhány perccel múlt ekkor éjjel fél tizenkettő.

– Gyertek kicsit előrébb! – kérte a színpadon mögötte álló fideszeseket, miközben a mikrofonhoz lépett. Láthatóan meghatottan kezdte beszédét, melyhez zakója zsebéből egy vázlatot húzott elő. Bejelentette pártja győzelmét, majd azt mondta: – Most kell szerénynek lenni, mert most van mire – mondta, majd így folytatta – a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett. Az alig több mint hatperces beszéd végén köszönetet mondott többek között feleségének, Lévai Anikónak is. Soli deo gloria – így zárta szavait. Azaz Minden dicsőség az Istené. Végül a Kossuth-nótát énekelték el híveikkel.

Éjféli interjú

Ezután néhány perccel, még éjfél előtt adta első győztes interjúját Orbán Viktor az Echo Tv-ben.  Akkor már lehetett tudni a részleteket is: azaz, hogy a Fidesz– KDNP el­söprő győ­zelmet aratott, újabb kétharmados többséget szerezve. Az Országgyűlésben a Fi­desz–KDNP 134, a Jobbik 25, az MSZP–P 20, a DK 9, az LMP 8 képviselővel lesz jelen. Emellett 1 nemzetiségi, 1 független és 1, az Együtt színeiben induló képviselő lesz. Az országos listán a Fidesz–KDNP a szavazatok 48,51 százalékát kapta. A Jobbik 19,51-et, az MSZ–Párbeszéd 12,33-at, az LMP 6,92-t, a DK 5,58-at. Ez egyben azt is jelenti, hogy listán többen szavaztak a kormánypártra, mint a Jobbikra, az MSZP–P-re, a DK-ra, az LMP-re és a Momentumra együtt. A kormányfő, aki zsinórban harmadik, összességében negyedik kormányzati ciklusát kezdheti meg, mégis a kellő szerénységről, és a kormányzati felelősség hatalmas súlyáról beszélt. A mint­egy tízpercnyi beszélgetés során a sikeres kampány kulcsára is választ adott: – Világossá próbáltuk tenni, az emberek ne engedjék, hogy a választás egyszerű, egy alkalomra szóló döntés legyen, hanem közösen érezzük át annak a jelentőségét, hogy talán hosszú évtizedekre el fog dőlni Magyarország sorsa. Majd azt mondta: – Ezt az akaratot Magyarország és én személy szerint is megkaptuk. A beszélgetés után Bayer Zsolt, a választási műsor egyik házigazdája egy pohár bornyi koccintást ajánlott fel. Orbán láthatóan fáradtan hagyta el a Bálna első emeletére kihelyezett stúdiót, majd visszatért a Fidesz  kampány-főhadiszállására, ahol családjával, feleségével, Lévai Anikóval és gyermekeivel ünnepelt.

A mosógép visszavág

Orbán Viktor ekkor, az ünneplés perceiben már láthatta Nyitrai Zsolt tréfáját. Az Egerben fölényesen győző Nyitrai sikeréhez Orbán is hozzájárult, amikor február végén ajánlásokat ment gyűjteni a városba a Fidesz jelöltjének. Az egyik házba belépve hangzott el akkor Orbán szájából a mondat: – Mosógépet könnyebb eladni, mint téged. Nyitrai sem maradt adós a válasszal. Győzelmét most egy mosógépen állva jelentette be.

Hajnali gratulációk

Az első méltató üzenetet Aleksandar Vucic szerb elnök küldte az újraválasztott kormányfőnek. Vuciccsal a kampány hajrájában a Vajdaságban is találkozott, együtt adták át március végén Szabadkán, a felújított zsinagógát. Az üzenetek közül az egyik legeredetibb Andrej Babis cseh miniszterelnök nevéhez fűződik, aki magyarul írta elismerését. „Gratulálok Orbán Viktornak meghatározó győzelméhez” – olvasható az ügyvezető cseh miniszterelnök Twitter-bejegyzésében. Gratulált többek kö­zött Angela Merkel német kancel­lár is.

Örülnek a befektetők

Emelkedést várnak a Budapesti Értéktőzsdén. Bukta Gábor, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint alapvetően a pozitív nemzetközi hangulat miatt emelkedhetnek a részvényárfolyamok, nem annyira a választási eredmény miatt, mert a befektetők nagyrészt azzal kalkuláltak, hogy maradnak Orbánék, így ez nem nagyon befolyásolja a piacot. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint  pozitív hatása lehet a választási eredményeknek, a kisebb cégek részvényárfolyamait is emelheti majd, hogy a Fidesz harmadszor is kétharmadot kapott.

Választási vesztesek

Gyurcsány Fe­renc, a DK-elnöke szerint nincs meg a Fidesz ellenszere. Erről beszélt a tévékamerák előtt idegesen cigarettázó politikus. Sajtótájékoztatóján pedig a szavazóhelyiségek előtt kígyózó sorokról akart beszélni, de alaposan belesült mondataiba. Így csak annyit hallhattak az újságírók: „kí­gyó..., kígyó..., kígyózik”. Posztjáról Gyurcsány nem mondott le.
Hadházy Ákos lemondott az LMP társelnöki posztjáról.
Molnár Gyula és az MSZP elnöksége lemondott.
Vona Gábor (Jobbik) lemondott a pártelnökségről.
Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője pedig nemcsak lemondott, hanem úgy tűnik, be is fejezte politikai pályafutását. Tizenhat éve van a politikában, hat éve az Együttben, de az ATV-nek azt mondta: – Ezt most nyilvánvalóan be kell, hogy fejezzem.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181490_auto_resized.jpg
origo.hu

Helyesírási kvíz: csak nagyon kevesek tudják hibátlanul kitölteni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27735_resized.jpg?avcount=1714816040
origo.hu

Brutális képek a háború pokláról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182919_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kőkeményen beleálltak Messibe, nélküle minden jobb

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186466_auto_resized.jpg
vg.hu

Boris Becker – itt az adósságválság utáni első megaüzlet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186829_auto_resized.jpg
life.hu

Rivális udvar akarnak, saját roadshow-t nyomnak: a britek átlátnak Harryn és Meghanon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186621_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27736_resized.jpg?avcount=1714816040
origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187466_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Reggelre virradóra elhunyt a 20 éves sporttehetség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180309_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szeretlek téged minden apró részletedben" - megható sorokkal és szerelmes fotókkal üzent férjének Vasvári Vivien

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/PVz1mGW-RohfDmU2auOkmfIIXeVprES6fmSystlilgU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmNWRmNWEzNjI3NTQ5ZWJhMmY2YWE2OWIxNzk2MGY0.jpg
Akaraterő

Rácáfolt az orvosokra a nagyon ritka betegséggel küzdő 6 éves Kiara

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tűz

Elzárkózásra szólították fel egy magyar település lakóit, nagy baj történt