Jót tesz vagy árt a nyershús  koszt?

Jót tesz vagy árt a nyershús  koszt?

kutyatáp
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 03. 12:30
<p>Magyarországon is egyre több kutyás és macskás hagyja el a gyári tápot.</p> <p></p>
Ny. A.

Magyarországon is megvetette a lábát az úgynevezett B. A. R. F. életmód. Követői nyers hússal, zöldséggel és gyümölccsel etetik a kutyáikat, macskáikat. Az ellenzők szerint a nyers hús veszélyforrás.

A nyershús koszt javít a háziállatok egészségén – ez a tapasztalata Kosár Krisztiánnak, a B.A.R.F. Magyarország ügyvezető igazgatójának. Ennek pedig idősebb állatok esetében még nagyobb a jelentősége, hiszen a korral nő az elhízott, illetve rákkal küzdő házi kedvencek száma.

Drágább, de olcsóbb

– Eleinte beteg kutyák gazdái fordultak hozzánk, akik több száz­ezer forintot költöttek gyógyításra eredménytelenül. Amikor a ku­tyák átálltak a természetes kosztra, megszűntek a gondok. Persze a B. A. R. F. nem gyógykezelés, csupán életmódváltás – hangsúlyozta az ügyvezető, aki három éve honosította meg itthon a nyugat-, illetve észak-európai országokban már elterjedt etetési szokást.

– A kutatások szerint Magyarországon tízből kilenc kutyát táppal etetnek. Sokban olcsón beszerezhető növényi szénhidrát van, amit például az ebek nem tudnak megemészteni. S bár a B. A. R. F. drágább, az orvosi kezelésre költött pénz kevesebb lesz, tehát megéri átállni rá – érvelt a Borsnak.

Fertőzést okozhat

A nyers hússal kapcsolatban azonban sokan óvatosságra intenek. Több állatorvos szerint sem bizonyított az egészségre gyakorolt hatása, ráadásul veszélyforrás is lehet.

– Úgy a fehér hús, mint a vadhús okozhat fertőzést, például szalmonellát. Egyelőre a hagyományos étkeztetésben van ta­pasztalatunk, nem megy olyan régen a B. A. R. F., hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

Az biztos, hogy házilag nem lehet pótolni azokat a hasznos anyagokat, amik a tápokban beállított mennyiségben megtalálhatók – nyilatkozta a Borsnak dr. Hámori Zsolt állatorvos. Egyébként az ő páciensei közt is van, aki átállt az új életmódra.

A kulcs a vörös hús

Manapság a táp az elterjedt, de még a kilencvenes évek elején is a csirkeaprólékkal etetés volt a trend. Nyakas Gábor kutyaszakértő szerint mindig az adott kutyától függ, mi válik be neki.

– Annak idején, amikor elkezdtem kutyákkal foglalkozni, csirkefejjel és csirkefar-háttal etettük őket, nem volt más. Aztán jöt­tek a tápok, amik, ha nem megfe­lelő minőségű anyagokból ké­szülnek, bélproblémát, allergiát okozhatnak.

Ha túl sok a tápban a fehérje, a kutya hirtelen nő meg, ami később ízületi problémákat okozhat. Ismerek olyan kutyát, amelyik hasmenéssel küzdött, s ez nagyon megviselte a szervezetét. Mi­után átállították a nyers kosztra, rendbe jött az emésztése. Ez persze nem azt jelenti, hogy a B. A. R. F. etetés jobb a táposnál.

Tudok olyan tápot, ami minő­ségében felveszi a versenyt a nyers koszttal – magyarázta a Borsnak a szakértő, aki szerint a kulcs a vörös hús. A természetben ugyanis a kutya ősei is ezt fogyasztották.

Mi a B. A. R. F.?

Az angol mozaikszó egyik „megfejtése”: Bones and Raw Food, azaz Csontok és Nyers Étel, a másik: Biological Appro­priated Raw Food, magyarul Biológiailag (értsd: a fajnak) Megfelelő Nyers Étel.

Az etetési módszerben nyers hússal, csontos hússal, zsírral, zöldséggel és gyümölccsel táplálják a kutyákat és a macskákat.

Az elmélet az, hogy az állatok olyasmit egyenek, amit a természetben vadállatként fogyasztanának.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.