Buday Péter séf szerint olyan gazdag legyen az étel, hogy megálljon benne a kanál.
– A bableves egytálétel, legyen sűrű a beltartalma! Emlékezzenek, amikor még nagyszüleik készítették, csak valami süteményt sütöttek mellé, nem kellett második fogás, mert jó tartalmas ételnek számított.
Kerüljön bele sok csülök, rengeteg friss zöldség, és csipetke vagy tarhonya. A csipetke lisztből, tojásból és sóból készül, kézzel csipkedjük a levesbe. A tarhonyát keményebbre kell gyúrni, a négyoldalú reszelő nagy lyukú részén szaggassuk a fazékba – árulta el a Borsnak a híres séf, aki javasolja: tészta helyett árpagyöngyöt, azaz gerslit is tehetünk bele.
A csülkös bableves annyiban különbözik a Jókai-bablevestől, hogy csülköt tartalmaz, nincs benne kolbász. – Az igazihoz nagyon fontos a jó alapanyag kiválasztása. A csülökvásárlás bizalmi kérdés. Semmiképp se válasszon gyorspácolásút, érzékszervileg jól nézzen ki. Az sem baj, ha régebbi, de házi forrásból származik, akkor tovább kell főzni. A babot leszámítva, minden zöldség legyen friss, ropogós – mondta Buday Péter.
– Nemhogy egy egész csülköt, de sokszor kettőt vagy hármat is vesznek egy családnak a bableveshez. Tartunk kisebb darabokat is, egy kilósat, akinek kevesebb kellene. Mindig egészben veszik, de kérésre fűrészgéppel kettévágjuk, hogy eltehessék egy következő alkalomra a másik felét a vásárlók. A többség egyben megfőzi – mondta lapunknak Tóth János hentes.
– A vevők mindenféle babot visznek hozzá, de a lóbabot keresik a legtöbben. A vásárlók azt mondják, azzal tuti! A bab egyébként is nagyon egészséges, mert teljes értékű fehérjét tartalmaz – árulta el Masa István piaci árus.
A babot és a csülköt egy éjszakára beáztatjuk külön-külön hideg vízbe.
Másnap a csülköt annyi tiszta vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Mérsékelt tűzön fedő alatt félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a fokhagymát, és az egészben hagyott vöröshagymát, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a többi zöldséget feldarabolva.
Az egészet puhára főzzük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, húsát feldarabolva visszarakjuk a levesbe. A rántáshoz kevés olajon megpirítjuk a lisztet, lehúzva a tűzről belekeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük kevés hideg vízzel és simára keverjük.
Berántjuk a levest, és belefőzzük a csipetkét. Ízlés szerint tejföllel és pár csepp ecettel vagy citromlével savanyíthatjuk.
Bors-tipp
A lé, ami megmarad a csülök, vagy a húsvéti sonka után, még felhasználható. Soha ne öntse ki, tegye el későbbre, mert különféle ételek alaplevének kiváló. Akár le is fagyaszthatja, mert főzelékekhez, levesekhez is felhasználható.
A híres magyar író, Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva, a saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt, mert az volt a kedvence. Édesanyja és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészítette neki. A magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika felhasználása.
A később róla elnevezett eredeti étel, a „füstölt malacköröm babba főzve” receptje akkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét, sem pedig csülköt. Különlegességét a nagy szemű lóbab, a sűrű, paprikázott rántás és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm képezte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.