Aktuális

Közjegyzővel megúszhatja a pereskedést

Bors

2018. február 12. hétfő 12:00

Egyes polgári ügyekben már közjegyző előtt is egyezséget köthetünk, amely ugyanolyan hatályú, mintha azt bírósági ítéletben mondták volna ki. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy megkímélheti magát a bírósági pereskedéstől.

Idén januártól újabb eljárással bővült a közjegyzők hatásköre: egyes polgári ügyekben bátran felkereshetjük őket, hogy megállapodást kössünk előttük. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint ezzel a lehetőséggel a bíróságokat szeretnék segíteni. 

– A felek ezekben az esetekben kölcsönösen engednek, és ezért garantált békét kapnak. Ezzel az a cél, hogy ahol van lehetőség a békés megegyezésre, ott ne kerüljön sor bírósági eljárásra, és ezzel tehermentesítsük a bíróságokat – nyilatkozta Tóth Ádám a Portfoliónak. Az elnök felhívja a figyelmet arra: a közjegyző előtt kötött megállapodás azonnal végrehajtható, és később nem lehet már annak tárgyát a bíróságon vitatni. 

Pikk-pakk megoldás

Dr. Kamarás Péter jogi szakértő lapunknak elmondta, a legegyszerűbb, ha a bíróságtól kérünk segítséget abban, hogy ügyünket megoldhatjuk-e pereskedés nélkül. 

– Az új polgári eljárásjogi törvény hatályba lépésének az a fő szellemisége, hogy felgyorsítsák az eljárásokat, és ne legyenek hosszan elhúzódó perek. Ha polgári peres ügyünk adódik, akkor keressünk fel egy közjegyzőt, hívjunk segítségül jogi szakértőt, vagy menjünk el a bíróságra, hogy megtudjuk a gyorsított lehetőség részleteit. A bíróság készségesen válaszol minden kérdésre az ügyfélnapokon – mondta el a szakértő. De mégis milyen esetekben fordulhatunk közjegyzőhöz? – Például egy nagyon egyszerű eset. Valaki tartozik nekünk, az adós pedig elismeri a tartozását felénk. Megállapodunk abban, hogy részletekben fogja visszafizetni. Ilyen esetben például felesleges polgári peres úton behajtani a tartozást. A két fél együttesen megjelenik a közjegyzőnél, aki okiratba foglalja a kettejük közötti megállapodást, amelyre nem fizetés esetén azonnal végrehajtást lehet kérni. Ennél gyorsabb és egyszerűbb megoldás nincs! – magyarázta a szakértő. 

Tippünk: 

Amikor kiadja a lakását, akkor a lakásbérleti szerződésének melléklete legyen egy közjegyzői okirat, amelyben a bérlő kötelezi magát arra, hogy a bérleti szerződés megszűnése után elhagyja az ingatlant. Így megkímélheti magát az akár több évig tartó kilakoltatási pertől.

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

888.hu

A választási kampány Brüsszelben már elkezdődött

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

feol.hu

Kishíján megölték a 16 éves fiút Sárkeresztúron

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

life.hu

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a magyar rappert: végre hír érkezett az állapotáról

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

ripost.hu

Ez mindent megváltoztat: súlyos bejelentést tett Szlávik János az omikronnal kapcsolatban

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára