Aktuális

Kefével lehet szépen beszárítani a frizurát

Címkék
hajfésű

Bors

Létrehozva: 2017.12.04.

Vannak, akiknek a fésülködés kész szertartás. Másoknak pár másodperc az egész. Több százezerszer szántjuk vele a hajunkat életünk során. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fésűt használunk.

Vagy hajkefét inkább?

A kérdés nem véletlen. Sokan sajnos nem tesznek különbséget a fésűk és a kefék használata között, pedig egészen más alkalommal és más céllal kell őket használni. A legnagyobb különbség a haj- és körkefék, valamint a fésűk között van. Előbbieket főként hajszárításkor, utóbbiakat inkább bontásra, frizurakészítésre használhatjuk – mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

A fésűknek három fő típusa van: a ritka fogú, a sűrű fogú, valamint a stíl fésű. Ezekkel otthon a hajszárítástól a frizurakészítésen át a reggeli készülődésig szinte mindent lebonyolíthatunk.

Mikor melyik típust válasszuk?

A szakértő szerint ritka fogú fésűt hajmosás előtt és után is használhatunk, ezzel tudjuk kibontani a kisebb-na­gyobb gubancokat, összecsomósodott hajvégeket. Akkor is ezt a fésűt ajánlatos használnunk, ha az ápolás során szeretnénk alaposan felvinni, eloszlatni a balzsamot, pakolást. Ha csak nagy vonalakban igyekeznénk felfogni a frizurát, akkor is a ritka fogú fésű lesz segítségünkre.

A stíl fésű komolyabb frizura elkészítéséhez ideális, főleg tupírozáshoz, hajtincsek leválasztásához. A sűrű fogú fésű ugyancsak megfelel frizurakészítéshez, főleg ha szeretnénk simára fésülni a hajunkat. De a beállított tincsek rögzítéséhez, tupírozás után a fedőtincs kisimításához is ez az ideális. A fésűválasztást hajtípusunk is befolyásolja: itt az a fő szabály, hogy minél vékonyabb szálú a hajunk, annál sűrűbb fogazatú fésűt érdemes használnunk.

Milyen anyagú fésűt válasszunk?

A hajkefék, körkefék méretei között jelentős lényegbeli kü­lönbségek vannak, ezzel szemben a sima fésűk fogai általában sztenderd mérettel bírnak. Annál fontosabb viszont, hogy milyen anyagból készültek, mert bár sem a rövid, sem a hosszú fogak nem lehetnének veszélyesek, a gyenge fésűk károsíthatják a szálakat, beletörhetnek a tincsekbe – figyelmeztet a szakértő.

Stíl fésű esetében választhatjuk a klasszikus műanyagot, de használatakor számítanunk kell, annak elektrosztatikus feltöltődésére. Ebből kifolyólag a többi típusnál a műanyag nem ideális választás. A ritka és a sűrű fogú fésű esetében egyaránt érdemes karbon, vagy csont anyagú eszközt vásárolnunk, azok ugyanis kellően masszívak ahhoz, hogy még a hosszú, gubancos hajba se törjenek bele.

Szabad nedvesen hajat fésülni?

A vizes haj valóban sérülékenyebb, megnyúlhat, megtörhet, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Viszont tévhit, hogy nedvesen nem szabad a hajat kibontani, a göndör hajat például csak így szabad fésülni. Mindig csak a balzsam használata után, a fésülést elősegítő, öblítést nem igénylő termékek használatát követően bontsuk ki a nedves hajat. Ha túl sok hajat fogunk össze, esetleg tépjük a szálakat türelmetlenségünkben, akkor könnyen kárt tehetünk a hajszálainkban. 

Mindennapos hajápolás

A haj kibontása után érdemes elővenni a hajhosszunkhoz, hajtípusunkhoz leginkább megfelelő haj- vagy körkefét, ugyanis fésűvel nem lehet szépen beszárítani a frizurát. De legyünk nagyon óvatosak, nehogy megégessük a hajszálainkat. Göndör hajat viszont kizárólag nedvesen bontsuk ki ritka fogú fésűvel, és szárazon már egyáltalán ne fésüljük, mert tönkretesszük a frizurát.

Hogyan tisztítsuk szerszámainkat?

A fésűket éppúgy fontos tisztán tartani, ahogy a sminkecseteket. Nagyon fontos a rendszeres fertőtlenítés is, főleg ha zsírosodik vagy korpásodik a haj. Ilyenkor minden nap tisztítsuk a fésűket, különben minden fésülködéssel tönkretehetjük frizuránkat. A fésűket, keféket moshatjuk samponnal, fertőtlenítőszerrel, de ügyeljünk nagyon az alapos öblítésre. Elegendő hetente sort keríteni a tisztításra, hagyjunk időt a száradásra, mert a nedvesen hagyott kefék bedohosodhatnak, bepenészesedhetnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek